Vek je len číslo: Jedzte túto slovenskú potravinu a budete žiariť krásou aj zdravím! (FOTO)

06.11.2019
14
 

Aj podľa toho, ako ste o nej schuti debatovali na Facebooku Dobrého jedla, je jasné, že cvikla má zlé časy definitívne OFF. Chvalabohu a adié, žalostné spomienky na kyslý šalát zo školskej jedálne! Červenú repu sme začali skutočne milovať. Surovú v šaláte s chrenom alebo na sladko so škoricou, zapekanú so slaným syrom, v zmrzline aj v smoothie s jablkom...

Staré mamy to vedeli

Možno vás teraz šokujeme, no jej chuti nadlho podľahli už naše slovanské praparapra... babičky – denne ju podávali k mäsu namiesto zemiakov. Vedeli prečo, veď cvikla je hotový elixír zdravia aj krásy. Nabitá vitamínom C, takže zabíja všakovaké bacily, kremíkom, ktorý veľmi prospieva vlasom a nechtom, či kyselinou listovou, potrebnou najmä v tehotenstve. Aby toho nebolo málo, antokyány z červenej repy pôsobia protirakovinovo a železo zase zvyšuje tvorbu červených krviniek. A ozaj, červená... repa opantala tiež cukrárov, ktorí ju vo veľkom pridávajú do svojich veľkolepých dezertov práve pre jej sýtu farbu – na rozdiel od umelých farbív je úplne zdravá a v biokvalite. Takže hurá do nej!

Cviklové inšpirácie nájdete v našej galérii

VIDEO: Urobte si rýchlu a zdravú cviklovú mňamku!

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Vek je len číslo: Jedzte túto slovenskú potravinu a budete žiariť krásou aj zdravím! (FOTO)
kab