Uvarte ich! Vzácny antioxidant proti rakovine naberá na sile práve počas varenia paradajok

Chuťmeter:
 
 
J9: Paradajky: Uvarte ich!

Tiež milujete zahryznúť sa do nich priamo v záhrade? Zvedú vás rovnako neumyté, krásne červené, voňavé a vyhriate slnkom ako minulé leto. Nič na tom nemeňte! Ale z časti domácich paradajok si určite uvarte zdravú šťavu, ako vás to už dávno učila stará mama. Hoci prídu o väčšinu vitamínu C, prijmete z nich viac lykopénu. Vzácny antioxidant, ktorý posilňuje imunitu a má silné protirakovinové účinky, naberá na sile práve počas varenia. Viaceré výskumy takisto potvrdili, že pohár paradajkového džúsu denne znižuje cholesterol, odvodňuje, prečisťuje močové cesty, podporuje trávenie a nakopne spomalený metabolizmus.

Ochuťte si ho čerstvými bylinkami, hodí sa bazalka alebo bobkový list, trochou hnedého cukru a soľou. Nezabudnite pridať olivový olej – pokojne aj po uvarení, do pohára tesne pred pitím. Tuky výrazne zlepšujú vstrebávanie lykopénu. Ak nemáte vlastné paradajky alebo čas, v obchode vyberajte kvalitu. Na rajčinové džúsy si posvietila naša Veronika, kuchár Ľuboš a vedkyňa Alžbeta.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Uvarte ich! Vzácny antioxidant proti rakovine naberá na sile práve počas varenia paradajok
Katarína Brunovská