Uvarte si dnes s deťmi Remyho ratatouille: Rozprávkovú dobrotu si zamilujú!

17.07.2017
05
 

Slávne francúzske jedlo sa stalo ešte slávnejším po tom, ako ho najroztomilejší potkan na svete uvaril obávanému kritikovi parížskych reštaurácií… a chutilo geniálne.

Z kultovej rozprávky

Potkan Remy, pravý gurmán, ktorý odmieta pojedať odpadky, si v oskarovom filme plní sen. Z predmestia Paríža sa kanálmi doplaví až do vychýrenej reštaurácie šéfkuchára Gusteaua, kulinárskeho guru z jeho obľúbenej televíznej šou. Schovaný pod kuchárskou čiapkou nemotorného pomocníka Linguina začína chlpáč naozaj variť, tak, že chlapca naviguje ťahaním za vlasy. Z dvojice sa postupne stáva „kuchár“, vďaka ktorému prichádza do reštaurácie čoraz viac hostí. A jedného dňa ich ratatouille ochutná aj prísny recenzent Anton Ego. Vyskúšajte ho tiež!

10 najlepších dobrôt z cukety: Také jednoduché a super zdravé!

Remyho ratatouille

4 PORCIE PRÍPRAVA 15 MINÚT PEČENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 cibuľu nakrájanú najemno
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • 3 paradajky
  • 1 baklažán
  • 1 malú tekvicu hokkaido
  • 1 cuketu
  • 1 červenú papriku
  • 2 hrste nasekaného tymianu (môže byť aj bazalka, bobkový list alebo majorán)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • niekoľko lyžíc mäkkého ovčieho syra alebo strúhaného parmezánu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 200 °C. V oválnej zapekacej mise opečte na olivovom oleji cibuľu a cesnak. Pridajte paradajky, okoreňte a osoľte.
  2.  Baklažán, cuketu, tekvicu a papriku nakrájajte na tenká kolieska. Ukladajte ich na rajčiny do tvaru špirály, začnite od vonkajšieho okraja. Zeleninu striedajte.
  3. Pripravenú zmes pokvapkajte olivovým olejom, okoreňte, osoľte a posypte bylinkami.
  4. Zakryte papierom na pečenie a pečte asi 45 minút, kým nezačnú navrch prebublávať spodné paradajky.
  5. Podávajte s kozím syrom alebo s parmezánom a čerstvou francúzskou bagetou.

Fantastické tortové "štekle": Máte chuť zahryznúť? (FOTO)

Odkiaľ prišlo?

Toto jednoduché sedliacke jedlo pochádza z Provensalska a jeho názov odvodili od touiller, čo znamená miešať. Má množstvo variantov, môže sa piecť alebo dusiť, nakrájané na kolieska alebo kocky, no jeho základ tvorí vždy baklažán, cuketa, paprika a paradajky. Ak máte chuť na kalorickejšie ratatouille, servírujte ho s omeletou alebo cestovinami. Hodí sa aj ako príloha ku grilovaným rybám a k jahňacine.

Autor: kab
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

iPeknéBývanie.sk

Šarm.sk

Pluska.sk