Už ste piekli úžasný Battenbergský koláč? Urobte si pred Vianocami generálku!

09.11.2019
26
 

Možno tento šťavnatý dezert poznáte pod názvom šachovnicový, pretože jeho dvojfarebné piškótové cesto je nakrájané na pásy, ktoré sú striedavo uložené do vzoru šachovnice. Podľa pôvodnej receptúry sa vanilkové a ružové cesto natrie marhuľovým džemom a podlhovastý koláč je obalený v marcipánovej hmote. No pekári využívajú na efektný vzor aj cesto iných farieb a na potretie čokoládu. Pozrite vo fotogalérii!

Vyskúšajte:

Battenbergský koláč

12 porcií

Potrebujete:

  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 170 g zmäknutého masla
  • 3 vajcia
  • 160 g hladkej múky
  • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 100 g mandľovej múky
  • pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva
  • marhuľový džem na potretie
  • marcipánová hmota na obalenie

Postup:

1. Dve formy na biskupský chlebíček vysteľte papierom na pečenie.

2. Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte vajcia a miešajte do penista. Postupne prisypte hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom a mandľovú múku.

3. Do polovičného množstva cesta vmiešajte farbivo, aby ho sfarbilo do ružova. Každú časť cesta upečte zvlášť vo forme, v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 30 minút.

4. Vyklopte z foriem a vychladnuté korpusy orežte tak aby vznikli rovnaké tvary dvoch kvádrov. Pozdĺžne ich prekrojte na polovice. Vzniknú tak dva pásy bledého a dva pásy ružového cesta.

4. Pásy natrite džemom a poskladajte ich striedavo do tvaru šachovnice. Vrch poskladaného koláča natrite tiež džemom a potiahnite rozvaľkaným marcipánom. Môžete ozdobiť podľa fantázie. Nechajte dobre stuhnúť a potom krájajte na hrubšie rezy.

Náš tip:

 Namiesto mandľovej múky môžete do cesta pridať múku z bieleho maku.

VIDEO:

Metrový koláč

 

Autor: mab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Už ste piekli úžasný Battenbergský koláč? Urobte si pred Vianocami generálku!
mab