Varte úsporne ako naše babičky: Na geniálne šúľky s bryndzou od tety Palušky stačia 4 suroviny!

22.03.2020
09
 

Dobrosrdečná Liptáčka a známa folkloristka (aj zo šou Zem spieva) ich šúľa iks ráz do týždňa. Jej osem vnúčat a šesť pravnúčat sú od „šmýkajúcich“ šúľok závislé a my sa tomu vôbec nečudujeme. Kombinácia voňavého masla s bryndzou schová do vačku aj klasické bryndzáky. Preto nimi domáci pohostia každého, kto zavíta do Východnej, kde teta Paluška žije od narodenia. My sme z nich boli paf! Určite si ich ušúľajte tiež a zapojte svoje deti. Ste spolu doma. A keď dostanú chuť na sladké, upečte im Paluškin úžasný mrežovník so slivkovým lekvárom.

ŠÚĽKY S BRYNDZOU A MASLOM

ZA MISU, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE

Potrebujete:

  • 1 kg hladkej múky T650
  • 1 lyžička soli
  • 100-200 ml vody
  • 250 g bryndze
  • 250 g masla (rozpusteného)

Postup:

  1. Z múky, zo soli a z vody vypracujte hladké cesto a rozdeľte ho na niekoľko častí. Z každej ušúľajte šúľku hrubú ako prst a nakrájajte ju na kratšie šúľky.
  2. V hrnci dajte zovrieť vodu. Osoľte ju a uvarte v nej šúľky. Hotové sú, keď vyplávajú navrch.
  3. Vo väčšej mise zmiešajte bryndzu s roztopeným maslom a pridajte ešte horúce šúľky. Dobre premiešajte a podávajte.

Teta Paluška nás inšpiruje

Malých či veľkých hladošov kŕmi tradičnými pochúťkami, ktoré ju kedysi naučila mama. Keďže otec bol salašník, o bryndzu, syr a baraninu u nich nikdy nebola núdza. Bryndza im v kamenicových hrncoch vydržala pokojne aj celú zimu, mäso zase prežilo poriadne naložené v soli a cesnaku. A napríklad, ak deti, ktoré pásli vonku husi, dostali chuť na sladké, šikovné gazdinky rýchlo namočili chlieb do vody a posypali ho cukrom… aj tak sa dalo.

VIDEO: Mať dnes poruke domáci chlieb je na nezaplatenie!

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Varte úsporne ako naše babičky: Na geniálne šúľky s bryndzou od tety Palušky stačia 4 suroviny!
kab