Údené mäso: Praktické rady ako ho správne uvariť

09.04.2014
 

Aká by to bola veľkonočná hostina bez chutného a šťavnatého údeného mäsa. Máme pre vás pár kuchynských tipov ako ho chutne uvariť.

  • Na Veľkú noc v našich obchodoch najčastejšie nájdete údenú rolku z bravčového pliecka. Na jednej strane je síce vyrábaná zo šťavnatého mäsa, na strane druhej, nikdy neviete, aká mastná je vo vnútri. Väčšiu istotu máte pri údenom mäse zo stehna alebo z krkovičky.
  • Nekupujte vákuovo balené údené. V takom, ktoré je len v sieťke, je menej vody.
  • Pred varením sieťku z mäsa uvoľnite. Počas varenia by sa zavarila do mäsa a potom sa len ťažko z neho odstraňuje.
  • Údené mäso vkladajte do vriacej vody. Zvyčajne ju už netreba soliť, ale na dochutenie do nej pridajte bobkový list a niekoľko zrniečok celého a nového korenia.
  • Mäso varte niekoľko minút na silnom plameni, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté. Potom plameň stíšte a varte ho už len na veľmi miernom ohni pod bodom varu pri teplote asi 95 °C.
  • Na určenie času, kedy bude mäso uvarené, je jednoduchý kľúč - varte ho presne toľko, koľko váži. Teda ak má 1,5 kila, varte ho1 a pol hodiny.
  • Mäso nechajte vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo, zachová si peknú farbu a zostane šťavnaté.
  • Vývar nevylievajte, poslúži ako základ napríklad na fazuľovú či inú výdatnú polievku.
  • V našich končinách sa údené mäso takmer vždy varí. Môžete ho však aj upiecť s medovou glazúrou, s klinčekmi a šťavou z pomaranča. Iné chuťové kombinácie dosiahnete s javorovým sirupom, horčicou, worčesterskou omáčkou či broskyňovým likérom. Teplé údené môžete tiež preliať omáčkou pripravenou z vývaru, bieleho vína, horčice a ďalšej sladkej ingrediencie napríklad z medu, hnedého cukru alebo lekváru.
  • Zvyšky údeného mäsa sa hodia na nátierku, šunkovú penu, a ak vám jej zostalo viac, urobte z nej tradičnú veľkonočnú babu.
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Údené mäso: Praktické rady ako ho správne uvariť