Najlepšie múky podľa Jamieho Olivera: Z jednej upečte jeho valentínsku pizzu!

14.02.2020
13
 

Slávny šéfkuchár sa bez týchto múk ani nepohne! Na svojej webovej stránke prezradil tajomstvo svojej famóznej pizze aj z čoho pečie nadýchanú piškótu...

Biela múka

Nie ste v tom sami! Najpoužívanejšiu pšeničnú múku zbožňuje najviac na svete aj Jamie. Pečie z nej ovocné bublaniny, trené koláče, kysnuté pečivo, bábovky, mafiny, taktiež z nej vyrába domáce cestoviny a cestíčka, v ktorých obaľuje zeleninu, mäso či ryby pred vyprážaním – jeho konzistenciu považuje za najideálnejšiu, hoci doň vyskúšal namiešať aj iné druhy múk. Bielou múkou zahusťuje tiež omáčky a polievky, ak to, samozrejme, nejde rozvareným zemiakom alebo smotanou. A nesmieme zabudnúť na Jamieho milovaný flatbread! Jednoduché chlebové placky (pripomínajú tortily) miesi výlučne z bielej múky.

Celozrnná múka

Chce to trochu času a trpezlivosti, no ak sa naučíte pracovať s touto zdravšou múkou, ktorá obsahuje celé pšeničné zrná aj so šupkou, neoľutujete. Urobíte dobre pre seba, celú svoju rodinu. O jej výhodách vás presvedčia nielen oveľa vyššie výživové hodnoty (kvantum vitamínov aj stopových prvkov, vláknina, schopnosť zasýtiť nadlhšie….), ale aj príjemná chuť po orieškoch. Práve preto ju s radosťou sypte do orechových, ale aj do škoricových koláčov, celozrnná múka perfektne vyzdvihne ich chuť. Jamie ju tiež vrelo odporúča do rýchleho sódového chleba. Okrem múky, sódy, vody a štipky soli doň nepotrebujete už nič iné. Vyskúšajte! Ak s celozrnnou múkou ešte len začínate, miešajte ju najprv s klasickou bielou v pomere 1:1, kým si zvyknete na jej výraznú chuť aj vlastnosti.

Chlebová múka

Povedali by ste, že bez tejto múky nevznikne žiadna Jamieho pizza? Nedá dopustiť na jej vysoký obsah lepku, vďaka čomu je cesto z tejto múky úžasne elastické a pevné zároveň, presne také, aké má mať dobrá pizza. Na kilo chlebovej múky použije do tej svojej 650 ml teplej vody, 14 g sušených kvasníc, lyžičku soli, lyžicu cukru a deci oleja. Najlepšia pizza v meste, sľubujeme! Cesto z chlebovej múky budete tiež velebiť pri pečení vlastných žemlí, focaccie (talianskej chlebovej placky), chleba naan...

Bezlepková múka

Máte na výber z prirodzene bezlepkových (ryžová, kukuričná, maková, múky zo všetkých druhov orechov, zo sušeného hrachu, Jamieho favorit je gaštanová) a hotových múk z obchodu, v ktorých výrobcovia nahradili lepok xantánovou gumou - práve pre jej super „lepiace“ schopnosti. Už sa nemusíte báť, že sa halušky rozpadnú priamo vo vriacej vode alebo že obľúbený koláč spľasne ešte v rúre. Bezlepkové múky sú už dnes namiešané na jednotku, takže aj keď neznášate glutén, vyrobíte si doma okrem koláčov perfektné cestoviny, placky, chrumkavé pečivo.

Žitná múka

Hoci obsahuje menej lepku ako klasická pšeničná, Jamie ju miluje pre jej „ťažkosť, hutnosť, tmavosť a extra bohatú chuť“. Ozaj, vedeli ste, že táto múka je typická najmä pre škandinávske krajiny, ktoré sú, mimochodom, číslo jeden v pečení chleba a pečiva? Ak sa chystáte zamiešať na svoj bochník, pokojne ju doň skombinujte s pšeničnou v pomere 1.1. Neoľutujete!

Viac obrázkov aj informácií nájdete v našej galérii.

Jamieho cesto na pizzu:

Potrebujete:

  • 1 kg hladkej chlebovej múky
  • 650 ml vlažnej vody
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica cukru
  • 14 g sušeného droždia

Postup:

  1. Múku preosejte na dosku a pridajte soľ. V miske zmiešajte droždie s cukrom, trochou vody a olivovým olejom. Počkajte kým sa urobí kvások a primiešajte ho do múky.
  2. Rukami spracujte hladké cesto, dajte ho do misky vysypanej múkou a prikryte vlhkou utierkou.
  3. Cesto by malo minimálne hodinu kysnúť aby svoj objem zdvojnásobilo. Hotové cesto rozvaľkáme a pečieme pizze. Zvyšnú časť si pokojne môžete zamraziť. A už iba obložte dobrotami a dajte piecť. Dobrú chuť!
Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Najlepšie múky podľa Jamieho Olivera: Z jednej upečte jeho valentínsku pizzu!
kab