Zaváranie ľavou zadnou: Čo nezjete, odložte na zimu

11.08.2019
22
 

Leto je v plnom prúde a ovocie aj zeleninu nadeľuje plnými priehrštiami. Čo nestačíte skonzumovať, odložte na chladnejšie dni do pohárov.

Zdroj foto: Instagram, Recepty zo Života, Dobré jedlo

Cukinová marmeláda

4 porcie

20 MIN

SUROVINY

/ 1 kg cukiny / 100 g červenej repy / 70 g kryštálového cukru / kyselina citrónová / 1 citrón

/ vanilková aróma / želírovací prípravok /

1/ Repu uvarte, ošúpte a rozmixujte aj s polovicou očistenej cukiny. Zvyšok cukiny nastrúhajte. Všetko dajte do hrnca, premiešajte a priveďte k varu.

2/ Pridajte želírovací prípravok, cukor, pár kvapiek arómy, kyselinu citrónovú, šťavu z jedného citróna a povarte. Naplňte do pohárikov a nechajte vychladnúť.

Sterilizovaná sladká tekvica 

          

Porcie: 10

Príprava: 20 minút

5 kg žltej tekvice

1 lyžica citrodeka

1 liter bieleho vína

1 liter vody

1,5 kg cukru

5 klinčekov

2 vanilínové cukry

1 citrón

4 badiány

Tekvicu očistíme, pokrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme citrodeko a necháme stáť 24 hodín v chlade.

Na druhý deň vodu scedíme, pridáme víno, vodu, cukor, klinčeky a šťavu z citróna. Tekvicu aj s nálevom varíme dosklovita. Naplníme do pohárov, navrch pridáme koliesko citróna a krátko sterilizujeme.

Mrkvový džem s medom

Porcie: 4

Príprava: 30 minút

1 kg mrkvy       

1 kg medu

šťava zo 4 citrónov

4 hrušky

4 balíčky vanilínového cukru

2 lyžičky škorice

Očistenú mrkvu najemno postrúhame do hrnca, pridáme med, citrónovú šťavu, vanilínový cukor a škoricu.

Varíme na slabšom ohni pri občasnom miešaní  40 minút. Zmes necháme vychladnúť a potom ju rozmixujeme.

Očistené hrušky nakrájame na tenké plátky. Džem opäť zohrejeme, pridáme hrušky a spolu povaríme 20 minút.

Horúce plníme do pohárov, uzatvoríme a krátko sterilizujeme.

Autor: db
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Zaváranie ľavou zadnou: Čo nezjete, odložte na zimu
db