Starý chlieb už nevyhadzujte! Vdýchnite mu druhý život v týchto dobrotách (RECEPTY)

10.02.2020
10
 

To, že ste vdýchli život chlebu z predchádzajúcich dní, nik nespozná. Naopak, doma sa budú všetci zalizovať po vašich novučkých dobrotách a vy sa pridáte k trendovým kuchárom, ktorí vyhlásili STOP plytvaniu. Inšpirujte sa receptmi šikovnej food blogerky a spolupracovníčky Dobrého jedla Alex Rymšinovej.

Raňajky

Chlebové cookies

10 KUSOV, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 300 g chleba bez kôrky
  • 250 ml kokosového mlieka
  • 100 g hrozienok
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Chlieb nakrájajte na kocky a rozmočte v kokosovom mlieku. Pridajte zvyšné ingrediencie, dobre premiešajte a vytvorte cesto. Vytvarujte cookies a pečte na plechu vystlanom papierom pri teplote 180 °C približne 30 minút.

Desiata

Batatovo-jablková polievka s chlebovými čipsami

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

Na chlebové čipsy

  • 3 krajce ľubovoľného chleba
  • soľ

Na polievku

  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 340 g očistených červených jabĺk
  • 550 g očistených batatov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica korenia garam masala
  • 1 lyžica karí
  • 1,5 l čerstvého vývaru
  • 1 lyžica kokosového oleja

Postup:

  1. Najprv pripravte čipsy: Krajec chleba prekrojte pozdĺžne na polovicu, následne z každej polovice vytvorte čo najtenšie plátky. Rozložte na plechu vystlanom papierom, osoľte podľa chuti a zapekajte približne 15-20 minút do chrumkava v rúre vyhriatej na 180 °C.
  2. Vo veľkom hrnci jemne opražte cibuľku na kokosovom oleji, pridajte nakrájané jablká a cesnak, krátko poduste. Zatiaľ nakrájajte bataty a prihrejte čerstvý vývar. K jablkám pridajte nakrájané bataty, koreniny a dobre premiešajte. Zalejte vývarom a priveďte do varu. Varte približne 20 minút do mäkka, po uvarení rozmixujte ručným mixérom do hladka.
  3. Pred podávaním ozdobte chlebovými čipsami.

Olovrant

Šťavnaté sucháre s parmezánom

10 KUSOV, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 15-20 MINÚT

Potrebujete:

  • 5 krajcov slnečnicového chleba
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 g strúhaného parmezánu
  • soľ
  • oregano

Postup:

  1. Každý krajec chleba prekrojte na polovicu tak, aby vznikli dva tenké plátky. Rozložte ich plech vystlaný papierom na pečenie a potrite olivovým olejom s roztlačeným cesnakom. Chlebíky osoľte a bohato ochuťte oreganom, zvrchu posypte parmezánom a pečte do chrumkava 15-20 minút na 180 °C.

Večera

Kuracie stehná v chlebovej kruste s batatovými hranolčekmi

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, OPEKANIE 15 + 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 4 kuracie stehná
  • 100 g nadrobno rozdrveného suchého chleba
  • 50 g nadrobno nakrájaných sušených paradajok
  • 1 lyžica oregana
  • 1 lyžica bazalky
  • soľ
  • 1 vajce
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička medu
  • kokosový olej na opekanie
  • olivový olej
  • 4 bataty

Postup:

  1. V jednej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie. V druhej mise rozmixujte vajce, horčicu a med. Rozohrejte na miernom plameni panvicu s kokosovým olejom. Každé kuracie stehno dobre namočte do zmesi s vajcom, následne z každej strany pokryte chlebovou krustou a opekajte na oleji 15 minút z každej strany. Podávajte s hranolčekmi.
  2. Podávajte s hranolčekmi. Tie si pripravíte takto: Čisté bataty nakrájajte, potrite olivovým olejom, osoľte a pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 25 minút do zlatista.

Obed

Panzanella – toskánsky chlebový šalát

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, ODLEŽANIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 150 g bieleho chleba z predošlého dňa
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 g cherry paradajok
  • pol šalátovej uhorky
  • 1 žltá paprika
  • za veľkú hrsť rukoly
  • za hrsť petržlenovej vňate
  • 1 lyžica kapary
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

  1. Chlieb pokrájajte na kocky, očistenú cibuľu nakrájajte na tenké plátky. Všetku zeleninu nakrájajte na malé kocky, cesnak posekajte. Umytú rukolu a petržlenovú vňať posekajte na drobno, chlieb zmiešajte so zeleninou, s bylinami a dochuťte olivovým olejom, vínnym octom a soľou.
  2. Po premiešaní nechajte šalát odstáť aspoň hodinu, aby chlieb zmäkol. Nakoniec ozdobte kaparami a podávajte.

VIDEO: Upečte si fantastický olivový chlieb zo špaldovej múky

Autor: kab
FocusMedia
Videorecepty
 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Starý chlieb už nevyhadzujte! Vdýchnite mu druhý život v týchto dobrotách (RECEPTY)
kab