Testovali sme nemrznúce zmesi

29. januára 2011, 13:00
Tip redakcii

Vyberáte si nemrznúcu kvapalinu do ostrekovačov a neviete, ktorá z nich je najlepšia? Ponuka je veľká. Dá sa však naozaj spoľahnúť na údaje uvedené na výrobku? Testovali sme za vás a tu je náš výsledok.

Viečko:
Po doplnení kvapaliny
ho dobre uzavrite, aby
zo zmesi nevyprchal
alkohol.

Viečko: Po doplnení kvapaliny ho dobre uzavrite, aby zo zmesi nevyprchal alkohol.

Autor: ČTK

V špecializovanom laboratóriu Melsz spoločnosti MOL-LUB v Maďarsku preverovali desať nemrznúcich zmesí, ktoré sa na slovenskom trhu bežne predávajú. Denník Plus JEDEN DEŇ bol pri tom.

Čo sme zistili?

Test ukázal, že štyri z desiatich kvapalín začali kryštalyzovať o niečo skôr, ako sa uvádza na obale. Zvyšných šesť, naopak, vydržalo o niečo viac. Všetky hodnoty však ostali v norme a teda boli v rámci svojej kategórie dostatočne kvalitné.

Pozor na utesnenie

„Pri nemrznúcich tekutinách je dôležitá aj manipulácia s nimi. Ak nie je ostrekovací systém v automobile dokonale utesnený, alkohol z nej môže vyprchať a ostatná tekutina zamrzne oveľa skôr, ako je uvedené na obale,“ povedala vedúca laboratória Judit Kármen Bereczki.

Pri kúpe nemrznúcej kvapaliny do ostrekovačov nestačí poznať len teplotu vzduchu. Ak nechcete, aby zamrzla, musíte zohľadňovať aj rýchlosť prúdenia vzduchu pri jazde autom.

Tá totiž podstatne znižuje teplotu na povrchu automobilu. Hodnoty uvedené na obale nemrznúcich zmesí zodpovedajú teplote zamŕzania zmesi pri nulovom pohybe auta.

Ak je vonku napríklad –10 °C a po diaľnici pôjdete rýchlosťou 130 km/h, teplota povrchu auta je až –26 °C! Nemrznúca zmes s hodnotou –20 °C vám teda v ostrekovači v takomto prípade nepostačí.

Ako sa testovalo:

1. Po odobratí vzorky nemrznúcej tekutiny sa tá vyliala do sklenenej skúmavky. Uzatvorenú ju následne pracovníčka laboratória umiestnila do špeciálnej nádoby, akoby termosky so suchým ľadom. Ten s teplotou mínus 60 °C postupne ochladzoval nemrznúcu tekutinu.

2. Špeciálny stroj, akoby väčšia ihla na držiaku, v pravidelných intervaloch vchádzal zhora nadol do tekutiny. Pri postupnom mrznutí tekutiny jeho vstup do nej bol čoraz ťažší. Narážal totiž na odpor mrznúcej tekutiny.

3. Test sa skončil úplným zamrznutím tekutiny. Jeho cieľom bolo zistiť, kedy – pri akej mínusovej teplote – sa objavia prvé kryštáliky ľadu, pretože už tie nemôžu prejsť dýzami ostrekovača. Jedno testovanie trvá od 2 do 4 hodín. Záleží na tom, aký stupeň mrznutia má nemrznúca kvapalina. Pri –40 °C trvá test až 4 hodiny.

Vplyv rýchlosti jazdy na výber nemrznúcej tekutiny

Teplota vzduchu  + 5 °C + 0°C   - 5°C - 10°C -15°C - 20°C - 25°C -  30°C
60km/m - 2  - 9 - 16  - 23 - 30  - 36 - 43  - 50
80km/m  - 3  - 10  - 17   - 24 - 31  - 38 - 45  - 52
1000km/m  - 3  - 11 - 18   - 25 - 32   - 40 - 47  - 54
130km/m   - 4  - 12 - 19   - 26  - 34  - 41 - 49  - 56

Ceny a vlastnosti nemrznúcich kvapalín

Názov kvapaliny Tesco Winter Screen
wash
Power Shine Winds
creen
Bonus Screen
wash
Agip zimná  zmes Dynastic   Sheron Rally OMV Caristal Sheron  Screen
wash
EVOX Ice Crystal Shell Smart  Screen
wash
cena za 1l prepočítaná v eurách 0,70 0,80 1,50 1,70 1,90 1,98 2 2,22 2,25 2,66
uvádzaná teplota
mrznutia v °C
– 19 – 20 – 20 – 20 – 20 – 30 – 30 – 40 – 40  – 30
skutočná teplota
mrznutia v °C
 –18,04  21,82  –19,87  –21,70  –19,14  –29,60  –31,84  –41,60  –41,50  –33,20

Radíme:

  • Nemrznúca kvapalina sa môže znehodnotiť používaním. Stačí, ak nezatvoríte nádržku ostrekovača a môže sa stať, že vám z nej vyprchá aktívna zložka (alkohol).
  • Čím menej aktívnych látok, tým vyššia teplota stačí na to, aby kvapalina zamrzla.
  • Sledujte predpoveď počasia. Ak máte v ostrekovači kvapalinu určenú do vyšších teplôt a v noci má prituhnúť, dolejte do nádržky nemrznúcu zmes (koncentrát určený pre vysoké mrazy). Môžete tak zabrániť zamrznutiu kvapaliny.
  • Starú kvapalinu z hadičiek vystriekajte, aby sa do nich dostala nová zmes, mrznúca pri nižších teplotách.

    

   

 
Autor: Plus JEDEN DEŇ/ŠTEFAN MESÁROŠ



 
 
Aplikácie 7 plus

 
 
 
Testovali sme nemrznúce zmesi
Plus JEDEN DEŇ/ŠTEFAN MESÁROŠ