Dom so šarmom: Vidiecky country chic

24.05.2014
Architektúra

Radikálna zmena začala celkom nevinne a prozaicky. Po piatich rokoch od nasťahovania majiteľka chcela dom iba vymaľovať a vymeniť zopár kúskov nábytku.

20fotiek
Dispozícia domu aj záhrada sa drží logických a veľmi účelných pravidiel. Nájdete tu množstvo zákutí, kde má človek chuť posedieť si a tráviť čas meditovaním pod holým nebom. Terasa s jedálenským nábytkom je orientovaná na juh, čo umožňuje posedenia za pekného počasia aj v zime. Autor: Jaroslav KVÍZ

Keďže dom navrhovala pred pätnástimi rokmi majiteľkina mama, účelná a nijako nepremrštená dispozícia sa šila naozaj na mieru. Dvojpodlažná stavba sa držala osvedčeného konceptu zónovania. Na prízemí sa žije cez deň, na poschodí v noci. Okrem veľkorysého jedálensko-obývacieho priestoru otvoreného cez dve podlažia sa dole nachádza kuchyňa, kúpeľňa, hala a pracovňa, ktorá v prípade potreby slúži aj ako hosťovská izba. Na poschodí sú dve spálne, každá má vlastný šatník a kúpeľňu.

Pôvodný štýl tohto štvorizbového domu sa ťahal uniformným, skôr moderným smerom, v ktorom vládla drevená všehochuť a zelená farba. Keď majiteľka oslovila interiérovú dizajnérku Moniku White z firmy Le Patio, chcela poradiť iba s farebným vyladením stien denného monopriestoru. Lenže nakoniec sa sled udalostí rozkrútil do takej špirály, že sa to vyústilo do kompletnej štýlovej zmeny.

Začalo to bielou

„S majiteľkou sme tejto štýlovej premene dali pracovný názov country chic“, prezrádza Monika White a pokračuje: „ Je to príjemné, mäkké, upokojujúce. A navyše ženské,“ čím autorka návrhu naráža na dámske obsadenie domu. „ Keď som sem prišla prvýkrát a videla ten monumentálny denný priestor s trámami, hneď mi to pripomenulo domy v okolí Long Islandu a tak som ako prvé navrhla bielu farbu na steny aj trámy. Domácej pani sa to spočiatku nepozdávalo, asi čakala niečo tmavšie, ale napokon mi dala voľnú ruku. Bielu som doplnila hnedošedou na čelnej stene, no priestor sa výrazne zmenil aj vďaka prestavbe kozuba a tehličkovému obkladu okolo neho. Rovnaký obklad sa opakuje aj na náprotivnej stene pri schodisku“, vysvetľuje. Pribudli závesy na okná, ktoré dali za celý prvotný návrh akúsi mäkkú bodku. Priestor zrazu získal optickú vzdušnosť, no čo je podstatnejšie, tu niekde sa začali rozrastať korienky jeho vlastnej identity.

Monika WHITE, autorka interiéru,

www.lepatiolifestale.com

„Dom je síce blízko Prahy, no predsa je to už vidiek, preto si mohol dovoliť takýto vidiecky štýlový experiment. Keďže domu vládne žena, prišlo mi vhodné usadiť doň ženskú bohyňu – kamennú sochu, ktorej Indovia prikladajú veľkú dôležitosť. Tento solitér pod schodisko perfektne zapadol. Dom zútulňujú aj umelecké diela ale takisto aj rodinné fotografie, čo je veľmi osobná a zároveň lacná dekorácia.“

Škatuľky, hýbte sa!

Ako sa veci začali uberať kompaktnejším smerom, to nezmenené začalo stále viac biť do očí. A tak sa aktérky projektu napokon dohodli na kompletnom riešení. Drevené okná sa natreli na bielo, pribudli travertínové parapety, drevená palubovka na poschodí dostala nový odtieň. Mimochodom, ten správny tón našli úplnou náhodou, keď sa vyliala farba na podlahu.

„Faceliftom“ prešla aj kuchyňa. Dvierka dostali biely náter, a nové, moderné úchyty. Keď už sa menila kuchynská doska za kameninovú, vymenil sa aj drez. Jediná dispozičná zmena, ktorá sa pri tomto veľkom tresku udiala, bolo odstránenie priečky pod schodiskom , čím sa prepojil monopriestor so vstupnou halou. Od základov zmenili vizáž aj kúpeľne v dome.

Ďalšou markantným bodom bolo zjednotenie interiéru pomocou nábytku a doplnkov. Nie žeby sa všetky kúsky museli vymieňať, jednoducho stačilo masívne solitéry podopĺňať odľahčenejšími z kovu a skla. Kompletne sa však menilo osvetlenie. Dôležitá bola symetria a použitie opakujúcich sa prvkov. Napríklad lampy z filipínskych mušlí nájdete na mnohých miestach, ďalšie štýlové osvetlenie v podobe tepaných medených kusov z Egypta dekoruje zasa chodbu a pracovňu. Vizuálne oživenie vniesli do interiéru aj veľké zrkadlá, ktoré tu predtým vôbec neboli.

V jednote

Tak ako dispozícia domu aj záhrada sa drží logických a veľmi účelných pravidiel. Nájdete tu množstvo zákutí, kde má človek chuť posedieť si a tráviť čas meditovaním pod holým nebom. Terasa s jedálenským nábytkom je orientovaná na juh, čo umožňuje posedenia za pekného počasia aj v zime.

Foto: Jaroslav KVÍZ

Mierne zvažujúcim sa pozemkom preteká aj potôčik, ktorý ústi do malého jazierka. Pri ňom je zase situovaný prírodný „dámsky budoár“v podobe originálnej lavice a stolíka z tíkových koreňov. Výsadba, kompozície aj nábytkové kusy vytvárajú veľmi prirodzenú a zároveň príjemnú exteriérovú kulisu. Interiérový redizajn pomohol tieto dva svety vyladiť na jednu vlnu. Tým, že sa vnútorný priestor dokázal zbaviť modernej uniformy, celý projekt sa stal nositeľom hlbšej a veľmi autentickej pointy.

Viac záberov nájdete v našej fotogalérii.

 
Autor: Denisa SLANČOVÁ/ipeknebyvanie.sk
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016