Ako prebudiť k životu starší dom?

06.07.2013
Architektúra

Starší dom mal byť len prechodné riešenie bývania, kým si štvorčlenná rodinka nájde pozemok snov a postaví nový. Počas zobytňovacieho procesu pod taktovkou architektov z ateliéru G17 sa im dočasný domov tak zapáčil, že sa po novom už ani neobzerajú.

25fotiek
Celkový dojem spoločenskej zóny pôsobí vyvážene, kompaktne a útulne zároveň. Autor: Martin HANTÁK, Robo HUBAČ, Vlado VAVREK

Pôvodný plán mal dve fázy. Aby sa mohli čo najskôr nasťahovať, majitelia chceli najskôr upraviť prízemie domu na trojizbovú jednotku s otvorenou spoločenskou zónou. V druhej fáze plánovali prerobiť nevyužívanú starú povalu na obytné účely.

Po prieskume reálneho stavu statiky krovu a zistení, že konštrukciu strechy musia zhodiť a postaviť nanovo, sa postup prác musel otočiť. Celú rekonštrukciu vrátane zariadenia interiéru zverili majitelia do rúk svojim priateľom: dvojici architektov Zuzane Bumbálovej a Martinovi Hantákovi.

Zadanie bolo navrhnúť nové obytné podkrovie, sprístupniť ho schodiskom v blízkosti spoločenskej zóny na prízemí a tú prepojiť s dovtedy samostatnou zadnou prístavbou domu určenou na technické účely. Následne sa mali venovať návrhu samotného interiéru.

V tomto smere domáci architektom plne dôverovali, nakoľko poznali ich predošlé realizácie. Priali si moderne zariadenú domácnosť, nie však sterilný minimalizmus. Väčší dôraz kládli skôr na detaily a zaujímavé prvky.

DOMINANTA PRÍZEMIA

Tou sa stalo nové točité schodisko, ktoré výrazne ovplyvnilo celkový vzhľad otvorenej spoločenskej zóny. Oceľovú konštrukciu zmäkčujú drevené stupnice zladené s farebnosťou laminátovej podlahy s verným vzhľadom prírodného dreva.

Tento komunikačný prvok oddeľuje obývačkovú časť od kuchynskej s jedálenským stolom na každodenné použitie. Na slávnostné stolovanie či posedenie s priateľmi slúži samostatná jedáleň s veľkým stolom. Je situovaná na opačnom konci priestrannej spoločenskej zóny v tvare L.

BE NÚDZE O NÁPADY

Obývačka má osobitý vzhľad, o ktorý sa postaral najmä originálny nábytok vyhotovený na mieru. Stenu na strane schodiska tvorí veľká otvorená knižnica podľa priania domácej panej.

Architekti ju potiahli v zúženej forme aj poza schody, kde vytvára zaujímavý dizajnový prvok, ktorý sa opakuje aj na príborníkovej skrini v jedálni. Za zmienku stojí obojstranne riešená nízka obývačková stena, ktorá slúži aj na prekrytie nenápadného prechodu do zadnej časti domu s rozdielnou podlahovou výškou.

Kým spredu na nej splýva kozub s televízorom v jednej línii čierneho vysokolesklého pásu medzi orechovou konštrukciou, zozadu ukrýva police. Potrebný odstup laminátovej podlahy od kozuba architekti vtipne vyriešili pásom štrku.

Originalitou nezaostáva ani konferenčný stolík taktiež vyrobený na mieru. Patrí k obľúbeným prvkom z dielne dvojice návrhárov: Sklolaminátovú konštrukciu pokrýva lak s vysokým leskom a doska z lakobelu.

ZÁZEMIE DOMÁCEJ PANI

Kuchyňa si v otvorenom priestore žiadala kompaktnejšie riešenie. Zmenu prinieslo aj rozšírené okno na celú dĺžku steny nad linkou, ktoré architekti výškovo prispôsobili kuchynským skrinkám.

Majiteľka prispela do návrhu výberom chladničky a rúry v retro štýle. Nevie si vynachváliť pracovnú dosku s kuchynským dresom jednotne odliatu z koryanu. Spodné skrinky pokrýva mliečny lesklý lakobel, horné majú naopak matný povrch.

V JEDNOTNOM DUCHU

Retroštýl sa objavuje aj v kúpeľni na armatúrach. V tejto miestnosti sa architekti tiež doslova vyhrali s výberom a kombináciou materiálov. Pri vstupe vás prekvapí pás štrku, rovnaký ako pri kozube v obývačke.

Zaujímavú atmosféru vyvoláva povrchová úprava gresovej dlažby so vzhľadom patinovo- hrdzavého titánového plechu. O dokonalý optický klam väčšieho priestoru sa postaralo osadenie veľkého zrkadla za umývadlom.

Podobné vtipné nápady ako osadenie zrkadla na spodný pás tiež na mieru vyhotovenej lavice vo vstupnom priestore, ktorý spôsobuje vizuálny efekt, akoby sa vznášala v priestore, sa objavujú v celom interiéri.

Hoci farebne sa nesie v neutrálnych tónoch dreva a bielej, občasne šokuje purpurovým akcentom na jedných dverách v podkroví, sedačke, príborovej skrinke či exteriérových dverách do dielne. Celkový dojem z rekonštruovanej domácnosti tak pôsobí veľmi pozitívne a sviežo.

Martin HANTÁK a Zuzana BUMBÁLOVÁ, ATELIER G17, autori interiéru www.g17.sk

„Tento projekt bol pre nás výnimočný od samého začiatku. Nielen v ponímaní a náhľade investora na dizajn, architektúru, jeho dôveru v naše názory a návrhy, v komunikácii, ale aj vzhľadom na lokalitu danej stavby. Dom sa nachádza v klasickej zástavbe, ničím zvláštnym nevynikal, bol jednoducho priradený k ostatným. No keď prejdete vstupnou časťou domu, ocitnete sa v krásnej záhrade, ktorá vyúsťuje do pozemkov s vinohradom. Toto miesto má jednoducho svoje genius loci. Išlo o netradičný postup, výber architektonických doplnkov, návrh atypických interiérových prvkov až po následnú celkovú rekonštrukciu, čo znamenalo dlhší proces tvorby aj realizácie. Umožnil však dostatočne potrebný čas na vnímanie a uchopenie celkovej atmosféry rodinného domu s jednotlivými prístavbami, ktoré v konečnom štádiu vďaka použitým materiálom a prepojeniu dispozície pôsobia ako kompaktný celok.“

 
Autor: Inéz BÚCI
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016