Byt či dom? Vyberte si z rovnocennej konkurencie

26.06.2013
Architektúra

Padlo šesť priečok a pod rukou skúsenej dvojice architektov sa z rustikálneho štvorizbového bytu vykľul nadštandardný moderný priestor konkurujúci rodinnému domu.

27fotiek
Jednoznačná dominanta spoločenského priestoru je komfortné sedenie v obývačke. Jeho teritórium opticky vymedzuje elegantná zástena s podhľadom vyhotovená na mieru z bieleného duba. Noblesu interiéru dodávajú dizajnové prvky od značky Armani: stolíky a stojace svietidlá Autor: Inéz BÚCI

Vydarená rekonštrukcia pätnásťročného bytu patrí k tým, keď pri pozeraní starých fotografií len neveriacky krútite hlavou, že to nemôže byť ten istý interiér pred pár mesiacmi. Domáci priznávajú, že ich samotných by takéto riešenie skutočne nenapadlo, a preto sú radi, že sa obrátili na profesionálov.

Spoľahli sa na výborné referencie a oslovili interiérových architektov zo štúdia Archfatale. Previedli ich po starom byte a jedinou vstupnou podmienkou bolo vytvorenie komfortného moderného interiéru. Tvorcom inak nechali voľné ruky.


Foto: Vlado VAVREK

Steny preč!

Ako prvé museli ísť von zbytočné nenosné priečky. Metrážou veľkorysý byt členili na nezmyselné a ťažko využiteľné zákutia. A tak menšie obytné miestnosti obliehali takmer rovnako veľké komunikačné plochy.

Po vysťahovaní starého rustikálneho nábytku sa z bytu stala skutočná stavba. Domácej panej až prebehli zimomriavky, keď si spomenula, ako v priebehu sanačných prác vstúpila do svojej domácnosti a uvidela len prašné zbúranisko.

Našťastie ju hriala pri srdci krásna vizualizácia, vízia budúceho domova. Napriek všetkému ju na mieste príjemne šokoval pocit priestrannosti po odstránení priečok, akoby sa ocitla v úplne novom byte.

Spolu i zvlášť

Obývačka sa zmenila na veľkorysú otvorenú spoločenskú zónu s kuchyňou a jedálňou. K pôvodnej obývacej izbe sa pripočítal priestor bývalej veľkorysej vstupnej haly, ku kuchyni zas komora.

Nahradili ju moderné potravinové skrine a bohato vybavená kuchynská stena so zabudovanými spotrebičmi. Pôvodne samostatná kuchyňa oddelená priečkou sa po novom stala súčasťou otvoreného priestoru.

Od obývacej časti ju opticky oddeľuje kompaktný kubus tvorený kozubom, televíznou a kuchynskou stenou. Aby nepôsobil ťažkopádne, architekti ho ponechali znížený, výškovo odsadený od stropu.

Vplyvný luster

Aby veľký priestor dennej zóny nepôsobil neútulne, architekti ho vizuálne rozčlenili pomocou viac či menej výrazných podhľadov a ich podsvietenia. Z celkového priestoru vystupuje do popredia časť s komfortným sedením, vďaka „zastrešeniu“ originálnym dreveným podhľadom prepojeným s identickým obkladom steny v tvare L.

Už pri jeho navrhovaní architekti rátali s osadením nového lustra, do ktorého sa domáca pani zamilovala na prvý pohľad. Asymetricky ho zapracovali do podhľadu a doplnili zľahka roztrúseným hviezdnym nebom.

Výsledkom je útulné zákutie na príjemné posedenie s priateľmi. Podstatný vplyv na celkový dojem z obývačky má premenlivá hra svetla, ktorú vrhá luster. Zmena farby LED diód od chladivej zelenej a modrej až po teplú žltú a červenú, ktoré osvetľujú dekoračné sklené gule lustra, absolútne zmení atmosféru miestnosti.

Farebný koncept

Architekti poňali spoločenskú zónu v nadčasových elegantných farbách, ktoré sú zároveň aj súčasným trendom. Na bielom podklade vysokolesklej veľkoformátovej podlahy a bielych stien vynikajú zemité tóny koženej sedačky a na mieru vyhotoveného dreveného nábytku z bieleného duba.

Prevládajú odtiene hnedej a pravé prírodné materiály. V kuchyni sa farebnosť prehupla do temnejšej tmavohnedej vo vysokom lesku v kombinácii, ako inak, s bielou.

V rovnakom duchu sa nesie aj komfortne zariadená kúpeľňa. Spálňa a pracovňa sa nesú skôr v čistobielej farbe v kombinácii s doplnkovou sivou a čiernou. Každá miestnosť štvorizbového bytu je dokonale kompozične vyvážená a upúta vlastným charakteristickým prvkom.

Architekti Marián Šulík a Barbora Svatíková opäť dokázali, že sú majstri v optickom tvarovaní interiéru za pomoci podhľadov a svetelných scén. Väčšina nábytku je vyhotovená na mieru v modernom, ale nadčasovom duchu s precíznym vypracovaním detailov.


Ing. arch. Barbora SVATÍKOVÁ , ing. arch. Marian ŠULÍK
autori rekonštrukcie interiéru www.archfatale.sk
Foto: Vlado VAVREK

„Rekonštrucia bytu v bytovom dome z polovice 90-tych rokov minulého storočia bola pôvodne plánovaná len ako ľahšia revitalizácia. Po obhliadke bytu sme prišli k názoru, že okrem dekoračných zmien by sa bytu zišlo aj pár typologických, s cieľom skvalitniť prevádzku a v konečnom dôsledku tak zvýšiť kvalitu bývania.“

Info o stavbe:

Realizácia stavebného interiéru: Energovital
Veľkoplošná dlažba: Maag
Pokládka veľkoplošnej dlažby: František Čalfa
Okná a žalúzie: Trial Trnava
Osvetlenie: A ctuella
Kuchyňa: Miele Center
Stopka Nábytok na mieru: povrch dyha
Bratek povrch melamín Ďuriš
Sedačka a stoličky: Sedya
Lampy a vankúše: Armani, Miele Center Stopka
Textilné doplnky: Edita
Dobšová Obklady a sanita: Dea

 
Autor: Inéz BÚCI
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016