Dom alebo byt: Neviete sa rozhodnúť?

24.05.2013
Architektúra

Na začiatku stáli naši hostitelia pred dilemou – dom či byt? Zvíťazila druhá možnosť. Bývanie v meste neďaleko centra uprednostnili aj pre prácu a zabehnutý spôsob života.

11fotiek
Do obývačky majiteľka zvolila komfortnú koženú sedačku, ktorá je dostatočne veľká na to, aby poskytla pohodlie pre všetkých členov rodiny vrátane štvornohých miláčikov. Autor: Vladimír VAVREK

Dôvod na zmenu bol hlavne nedostatok miesta v predchádzajúcom byte a chýbajúci výťah. Už prvá obhliadka bytu presvedčila majiteľov nádherným výhľadom na historickú časť mesta s výbornou polohou. Nehnuteľnosť sa rozhodli kúpiť aj napriek jej nepravidelnému pôdorysu a nie práve najšťastnejšiemu dispozičnému riešeniu, ktoré potrebám trojčlennej rodiny príliš nevyhovovalo. Pôvodne totiž disponovala len dvoma izbami. Jej veľkorysá rozloha však dovoľovala rošády. Po novom sa byt rozčlenil na štyri izby a nechýba ani patričný úložný priestor.

DVA MESIACE

Presne toľko naša hostiteľka potrebovala na realizáciu interiéru. Pri návrhu dispozičných zmien, ako aj samotného zariadenia si vystačila sama, je totiž architektka. Aj od ostatných členov rodiny dostala voľnú ruku. Pod jej taktovkou takmer žiadna stena neostala na pôvodnom mieste. Na ich presúvanie nepotrebovala povolenie od statika. Zvislými nosnými konštrukciami v budove sú totiž nie steny, ale stĺpy. Ako materiál nových deliacich konštrukcií zvolila sadrokartón, s ktorým rada pracuje pre jeho variabilitu a rýchlu montáž. Vzhľadom na zmeny v pôdorysnom usporiadaní sa musela čiastočne prerábať klimatizácia a elektroinštalácia. Podlahu, ktorá bola v štandardnej výbave bytu, majiteľka ponechala, lebo farebne zapadala do jej konceptu. Menili sa však pôvodné dvere, ktoré boli podobnej farby ako podlaha. Aby nepútali priveľkú pozornosť, nahradili ich bielymi.

PREVRETNÁ ZMENA

Z predošlého bývania sa do nového obydlia sťahoval len nedávno kúpený televízor a chladnička. Ostatný mobiliár nebrali, lebo starý byt bol zariadený v celkom inom štýle. Dominovali v ňom skôr zemité farby. Nové bývanie v tomto smere prinieslo výrazný zlom, prevláda v ňom biela. Prevažnú časť nábytku vrátane kuchyne domáca pani navrhla sama a dala vyrobiť na mieru. Ako akcent zvolila tapety a solitéry čiernej farby. Svieži a vzdušný dojem z interiéru znásobujú aj veľkoplošné okná doplnené bielou priesvitnou záclonou. Podľa slov majiteľky dodatočné tienenie nebolo treba riešiť. Slnko nie je až také dotieravé, lebo byt je orientovaný na sever. Navyše vo výbave nechýba ani klimatizácia.

POPULÁRNA LOKALITA

Majitelia prezradili, že jedným z ich najobľúbenejších miest v byte je lodžia. Keď sa sem nasťahovali, nevedeli sa nabažiť prekrásneho výhľadu na mesto a na západ slnka. Aj hostia sem majú namierené hlavne počas teplejších dní. Lodžia je tak práve pre tri osoby, preto ak príde početnejšia návšteva, vstup na ňu sa musí riešiť poradovníkom. S novým bývaním sú spokojní nielen samotní členovia rodiny, ale očividne aj štvornohí domáci miláčikovia. Do nového domova sa presťahovali totiž aj tri mačky. Napriek tomu, že sa tu pohybujú zvieratá, v byte nenájdete takmer žiadne chĺpky. Premáva sa tu totiž robotický vysávač.

Ing. arch. Klaudia SEKERKOVÁ, autorka interiéru Ateliér NIMUE www.nimue.sk

Napriek tomu, že ide o byt v novostavbe, vyžadoval si výraznú zmenu dispozície. Z veľkého dvojizbového tak vznikol štvorizbový s priestranným šatníkom. Pri výbere materiálov a farieb som kládla dôraz na vzdušnosť a presvetlenosť priestoru. Tú umocňujú aj veľkoformátové hliníkové okná s úžasným výhľadom. Priestor osviežujú tapety a umelecké diela. Tým, že interiér je ladený dobiela, prenecháva miesto na akcent ostatným solitérom. Otvorením pôvodnej veľkej chodby sa vytvorila kuchyňa s množstvom odkladacieho priestoru s vyústením do obývačky. Úložný priestor v obývačke som vyriešila nízkymi zásuvkovými skrinkami po celej dĺžke steny pod televízorom a knižnicou oproti, ktorá prekrýva nosný stĺp. Keďže do pomerne malej spálne by nevošiel odkladací priestor, navrhla som samostatný šatník v strede celej dispozície. Aby sa využil priestor bytu, takmer všetok nábytok bol navrhnutý na mieru a zároveň tak ostala zachovaná už spomínaná vzdušnosť.

 
Autor: Zlatica VARGOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016