Ako sa pohrať s bývaním: Zmeny po rekonštrukcii

21.12.2012
Architektúra

Tento panelákový byt sme už raz navštívili . Pred šiestimi rokmi sa nám čerství majitelia pochválili s rekonštrukciou . S odstupom času porobili zmeny, tak sme prišli opäť.

1fotka
Tmavší odtieň podlahy a biele steny dodali priestoru veľmi elegantný nádych. Vďaka prírodným tónom v kombinácii s bielou pôsobí priestor omoho kompaktnejšie. Skrinkový nábytok si majiteľka navrhla sama. Pohrala sa s variabilitou tvarov, farebnosťou a prestriedaním matných a lesklých plôch. Autor: Laura WITTEK, Lýdia JUŠKOVÁ

Majiteľka sa riadi heslom, že človek by sa mal s bývaním stále hrať. Už aj drobné zmeny, ako výmena farebných vankúšov či drobných doplnkov, vedia spraviť divy. Ak z času na čas obmeníte farbu na stene, zmena bude ešte citeľnejšia. Viete si predstaviť, čo to asi narobí s priestorom, keď ho „prekopete“ od podlahy po strop vrátane nového nábytku. Presne to sa prihodilo aj našim hostiteľom.

Tak išiel čas

V čase, keď si pár kupoval tento byt a následne ho rekonštruoval, vedel, že nie všetky veci sú na sto percent a navždy. Kuchyňa a kúpeľňa boli výnimka, tie aj po rokoch ostávajú bez výraznejších zásahov. V spálni, detskej izbe aj v predsieni pribudli šatníky, zmenila sa farebnosť stien. No najradikálnejšou premenou prešla obývačka.


Kuchynský kút zostal aj po šiestich rokoch viac-menej v pôvodnom znení. Pribudlo zopár doplnkov a steny vymenili odtieň mentol za vanilkový. Hoci sa v kuchynskom kúte nachádza aj barové sedenie na rýchle stolovanie, domáci sa rozhodli aj pre jedálenský kút. Umiestnili ho do rohu medzi obývačku a kuchyňu.
Foto: Laura WITTEK, Lýdia JUŠKOVÁ

Pekne od podlahy

Vtedy, pred šiestimi rokmi, sa obývačka musela uspokojiť viac-menej s provizóriom. Nábytok z predchádzajúceho bydliska do miestnosti celkom nepasoval. Ten terajší, vyrobený na mieru podľa návrhu domácej panej, je už iná pesnička. Rovnako ako kvalitná plávajúca podlaha.

Ale pekne po poriadku: Najskôr sa menila sedačka. „Oblinku“ v zelenom vymenili za modernú, hranatejšiu v trendovej zemitej. Napriek strohejšiemu tvaru si však, čo sa týka pohodlia, sedenie polepšilo. Tvar pohovky do L dispozícii miestnosti neškodil, preto ostal zachovaný. Majiteľka má ešte jednu vášeň – varenie. Denný monopriestor sa preto nezaobišiel bez jedálenského kúta. Vybrali praktickú sériu, ktorá nezaberá príliš veľa miesta. Navyše sa umiestnila do predtým hluchého miesta medzi kuchyňu a obývačku pod okno.

Pred pár týždňami pristúpili k najzásadnejšej zmene. žlté steny vymaľovali na bielo, odišla pôvodná podlaha, polica pod televízor aj knižnica. Ich miesto nahradili trendové skrinky v kombinácii bieleho laku a masívneho korpusu. Televízor polohu nemenil, iba sa presunul z police na stenu. Celkový výsledok pôsobí útulnejšie, kompaktnejšie a zároveň budí dojem, že získal na ploche. Priestor si polepšil, no hlavne priniesol spokojnosť domácim. Na čas. Pretože, ako tvrdia majitelia, život potrebuje občas aj zmeny.


Kúpeľňa prepojená s toaletou sa nesie v exotickom štýle.
Foto: Laura WITTEK, Lýdia JUŠKOVÁ

Rada majiteľky

„nebojte sa experimentovať! už farebnosť textilných doplnkov zmení náladu v miestnosti. vankúše obmieňam niekoľkokrát do roka. nie je to veľká investícia, no efekt je viditeľný. a keď chcem niečo zásadnejšie, pohrám sa s farbou stien. po rokoch farebnej obývačky sa mi teraz páčia biele steny a strop. no netvrdím, že to tak ostane navždy. tieto interiérové experimenty odporúčam každému. je dobré dopriať si z času na čas v bývaní malú rošádu.“

 
Autor: PLUS Jeden deň/Denisa SLANČOVÁ


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016