Osudové bývanie: Aj vás zaujme na prvý pohľad?

21.06.2013
Architektúra

Mladá rodina si na príležitosť počkala. Trvalo skoro rok, kým stretla svojho „osudového“. Hoci byt v historickom centre prekročil stovku a nebol práve v najlepšej kondícii, učaroval im na prvý pohľad.

23fotiek
Krásny historický priestor s vysokými stropmi, pohodlná sedačka, otvorená knižnica, veselý koberec, jednoduchá lampa – a na svete je fantastická kombinácia. Autor: Robo HUBAČ

Na fasáde budovy z konca 19. storočia visí tabuľka Národná kultúrna pamiatka. Je jasné, že pod obalom bude skrývať niečo výnimočné. Byty s vlastnou históriou, no predovšetkým každý s osobitou atmosféru.

Vysoké stropy, pôvodné dvojité okná či dubové parkety uložené do „stromčeka“. Nič proti novému, no takéto skvosty vám byt v novostavbe sotva ponúkne.

Keď je architekt v rodine

Dlhodobo neobývaný byt si priam pýtal kompletnú rekonštrukciu. Rakúsko-slovenský pár majiteľov mal v rodine brata – architekta, ktorého prizvali k prvej fáze úprav.

Okrem precízného a kompletného prerobenia bolo jeho úlohou zmeniť dispozíciu tak, aby vyhovovala potrebám rozrastajúcej sa rodiny. Dipl. Ing. Wolfgang Novak mal byt s pôvodne troma obytnými miestnosťami zmeniť na štvorizbový.

V návrhu zvolil kombináciu medzi starostlivou renováciou troch zachovaných existujúcich miestností a novou koncepciou štruktúry druhej časti bytu, kde sa pôvodne nachádzala kuchyňa a kúpeľňa. Jednoducho povedané, časť bytu zostala takmer nezmenená, kým druhá mala nadobudnúť iný ráz.


Foto: Robo HUBAČ

Dispozícia delená na osi

Jednu os tvoria tri priechodné miestnosti – obývačka, jedáleň a spálňa s pôvodnými dubovými parketami, veľkými kazetovými dverami, so širokými zárubňami a s okennými rámami s úctyhodným vekom okolo 110 rokov.

Nová štruktúra kuchyne spolu so vstupnou zónou a s kúpeľňou vytvárajú priestorovo druhú os bytu. Nachádza sa tu aj novovybudovaná detská izba, ktorá vznikla z časti pôvodnej kuchyne a kúpeľne.

Otvorený priestor hneď za malou vstupnou halou sa priam núkal na umiestnenie kuchyne. Kvôli dispozičným zmenám zostala síce bez okna, no denné svetlo do nej privádzajú svetlíkové sklobetónové tvárnice.

V kuchynskej zóne sa nič nekomplikovalo, zariadenie je neutrálne, a tak ničím neruší efekt vyžarovania ostatných miestností. Kúpeľňa v novom poňatí je asi o polovicu menšia oproti pôvodnej, zostalo jej však okno a priestor na všetko podstatné.


Foto: Robo HUBAČ

Dôvera k dizajnérke sa vyplatila

V štádiu, keď majitelia oslovili interiérovú dizajnérku Janu Cymorkovú s prosbou o pomoc so zariadením, vedela len toľko, že ide o historický staromestský byt. Bola zvedavá, ale nemala žiadne očakávania. No už pri prvej návšteve v čase búracích a stavebných prác jej byt učaroval svojou úžasnou, neprehliadnuteľnou atmosférou.

Jej úlohou bolo rešpektovať a zachovať dané historické prvky a v samotnom návrhu ich využiť v prospech celého nového konceptu. K výberu bolo treba pristupovať veľmi citlivo, aby dané prvky nenarušili, ale, naopak podporili dušu tohto priestoru.

„Pri zariaďovaní historického priestoru sa volia dva postupy – interiér sa rieši v duchu daného historického obdobia alebo sa konfrontuje s modernými prvkami. Keďže majiteľom bytu je mladý pár s moderným životným štýlom, dohodli sa na jednoduchom, modernom riešení.

Ich požiadavkou bolo mať veľký jedálenský stôl, pohodlnú sedačku a dostatok úložného priestoru na knihy. Ostané funkcie boli jasne definované dispozíciou, no bolo treba dať im tvár,“ prezrádza architektka.


Foto: Robo HUBAČ

Stôl v hlavnej úlohe

Keďže je pravidlom, že to, čo je pekné a kvalitné, je väčšinou aj drahé, musela dizajnérka pri výbere prvkov urobiť viac kompromisov. To však neplatilo pre jedálenský stôl. Od prvého momentu bola presvedčená, že Big table z dielne Bonaldo je pre tento priestor ako stvorený.

Svojím očarujúcim hravým dizajnom udal tón nielen jedálni samotnej, ale celému bytu – fialová sa premietla v spálni na tapete za posteľou a na závesoch. Červená a oranžová v obývačke na koberci a všetkých textíliách a doplnkoch.

Výber sedačky majitelia tiež veľmi ocenili, pretože už na prvý pohľad jej dizajn akoby pospájaných malých vankúšikov navodzoval dojem komfortu a pohodlia. Osvetlenie jednotlivých priestorov je riešené centrálne, v priestore obývačky s možnosťou ďiaľkového ovládania i navolenia atmosféry vďaka zmene farieb.

Samotné telesá tvoria jednoduché dizajnové kusy, ktoré nechávajú vyznieť ostatný interiér. Najväčšou satisfakciou pre dizajnérku je, že aj s odstupom času vnímajú všetci zúčastnení tento interiér ako originálny, funkčný, hravý a nadčasový. Potvrdzujú to nielen majitelia, ktorý tam už nejaký čas bývajú, ale aj ich známi, ktorí ich navštevujú.

Mgr. art Jana Cymorková, Interiérová dizajnérka, www.cymorka.sk

Majitelia mali jasnú predstavu o funkciách jednotlivých priestorov, nie však o konkrétnom zariadení. Už keď som do bytu vstúpila prvýkrát, ešte v čase rekonštrukcie a prestavby vnútorných priečok, tá úžasná atmosféra priestoru sa jednoducho nedala prehliadnuť. Snažila som sa ju podporiť voľbou tvarovo jednoduchých, no zato originálnych kúskov. Vytvorili síce kontrast, ale zároveň priestor vyvážili.

 
Autor: Michaela NIKODÝMOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016