Podkrovný mezonet: S výhľadom do oblakov a na Vinohrady

06.07.2012
Architektúra

Americko-český pár sa pred pár rokmi rozhodol natrvalo usadiť v stovežatej. Za spoločné hniezdo si napokon vybrali podkrovný mezonet na Vinohradoch.

16fotiek
Podkrovný mezonet: S výhľadom do oblakov a na Vinohrady Autor: Robert ŽÁKOVIČ

Sťahovali sa pred siedmimi rokmi z kalifornského San Diega, rodiska Dereka Shultesa. Jeho manželka Martina tam počas ich spolužitia stihla vyštudovať interiérový dizajn na tamojšej univerzite. Keď v Prahe našli vyhovujúce priestory na bývanie, sympatická Martina tak dostala prvú väčšiu príležitosť naplno sa realizovať vo vyštudovanom odbore.

REKONŠTRUKCIA NA DRUHÚ

Práve dokončený holobyt s podlahovou plochou 158 štvorcových metrov manželov napriek drobným chybičkám krásy zaujal. Pri hľadaní sa neorientovali výlučne na podkrovné priestory, obaja však nemali proti tomuto typu bývania v zásade väčšie výhrady. Skôr naopak. Za devízu pokladajú súkromie, ktoré život na najvrchnejšom poschodí ponúka, a zároveň majú radi staré priestory so zachovanými pôvodnými prvkami. Akcia Nové bývanie však neprebiehala podľa tradičného scenára „objednať už iba kuchynskú linku a rovno sa nasťahovať“.

Skôr, ako prišlo na tieto kroky, sa čerstvo zrekonštruovaný priestor podrobil ešte ďalšej rekonštrukcii. Asi najzásadnejšie boli dispozičné zmeny, keďže obytné prízemie bolo pôvodne „rozparcelované“ na niekoľko menších miestností. Spoločensky založení Schultesovci integrovali varenie, stolovanie, sledovanie televízie aj prácu do jedného otvoreného monopriestoru. Hoci s tou pracovnou časťou si na začiatku neboli celkom istí. Čas však nakoniec odobril správnosť tohto rozhodnutia. „Obaja často pracujeme doma a nechceme oddeľovať pracovný život od toho rodinného,“ prezrádza Martina.

ČO HO ZÚTULNILO?

Martina okorenila interiér prírodnými, podľa jej slov surovými materiálmi. Napríklad lícové tehličky sa objavili nielen na zástene kuchynskej linky, ale i na stene v predsieni. Niekoľko trámov bolo pôvodne ukrytých v sadrokartónových priečkach, no pri druhej rekonštrukcii sa znova dostali na svetlo sveta. Za devízu podkrovného bývania pokladajú súkromie, ktoré život na najvrchnejšom poschodí ponúka, a zároveň majú radi staré priestory so zachovanými pôvodnými prvkami.   K domáckej atmosfére prispel svojou troškou aj na mieru vyrobený jedálenský stôl s lavicou. Sú z orechového masívu, ktorý namorili na čokoládový odtieň. V obývacej časti, kde chceli manželia na stenu umiestniť televízor, bol pôvodne vývod na kozub. Tým, že je otvorená denná zóna pomerne úzka, veľa možností na inú alternatívu pre plazmu nebolo. „Ak by sme predsa len chceli nad kozub umiestniť televízor, muselo by sa toto miesto nákladne izolovať. A aj tak vždy hrozí, že sa spotrebič začne časom prehrievať.“

Mladí majitelia sa k dileme postavili celkom pragmaticky: „Nosenie polienok na šieste poschodie so starým výťahom je tiež dosť problematické.“ Radšej sa rozhodli na mieste vývodu vybudovať sadrokartónovú konštrukciu, ktorú natreli omietkou s dezénom surového betónu. Police plnia funkciu obývačkovej steny, kde je zakomponované multimediálne centrum. Pozornému návštevníkovi neujde, že živel ohňa našiel na polici aspoň symbolickú podobu. Vo vysunutej ľavej časti je priestor vysypaný bielymi kamienkami, v ktorom sú umiestnené ploché svietniky z tmavého dreva.

„Keď si ich večer zapálime, dokážu navodiť veľmi príjemnú atmosféru a evokujú pocit kozuba,“ prezrádza Martina. Zdá sa vám povedomá aj kožená sedacia zostava s taburetkou? Keby stála na hliníkovom subtílnom podstavci, je vám jasné, odkiaľ pochádza? Nemýlite sa, naozaj je zo známeho nábytkového obchodného reťazca. Martina iba dala vyrobiť nožičky z dreva a namoriť ich v rovnakom odtieni, ako majú trámy. Týmto vtipným a jednoduchým detailom získala sedačka viac vizuálnej mäkkosti. A o to v tomto projekte domácim išlo: „Minimalizmus sa nám s manželom síce páči, no teplo domova je pre nás dôležitejšie.“

Martina Schultes, autorka interiéru
www.martinaschultes.com

„Snažila som sa vytvoriť príjemný a pokojný interiér s čistými líniami, ktorý nás o pár rokov neomrzí a ktorý možno podľa potreby kedykoľvek oživiť výraznejšími doplnkami.“

 
Autor: Denisa SLANČOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016