Pozrite si byt s nádychom starodávneho Egypta

29.03.2013
Architektúra

Kompletnou rekonštrukciou sa tento štandardný panelákový byt dostal na úroveň, za ktorú by sa nemuselahanbiť ani súčasná novostavba.

11fotiek
Paneláková premena Autor: Laura WITTEKOVÁ

Panelové bytovky na Slovensku majú už niekoľko desaťročí existencie úspešne za sebou. Hoci by sa porovnanie úrovne bývania s novostavbami mohlo zdať nemožné, predsa len sa to dá. Prestavba navštíveného staršieho bytu je toho dôkazom.

Dôvodom kúpy staršej nehnuteľnosti v pôvodnom stave sú väčšinou obmedzené finančné možnosti investora. Ak si už nemôžeme dovoliť pohodlie modernej novostavby, pokúšame sa splniť si aspoň požiadavku lokality, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza.

Kúpa nami navštíveného staršieho bytu mala však jednu výhodu. Majiteľ sa mohol spoľahnúť na spoluprácu s interiérovou dizajnérkou Silviou Godálovou.

REKONŠTRUKCIA S DOZOROM

Naplnenie sna sa začalo od základov, teda búracími prácami a posudkom statika. Premenu bolo nutné začať dispozíciou jednotlivých miestností. Padali steny, spevňovali sa konštrukcie, vznikali nové priestory. Otvorená dispozícia čakala na spoločenskú časť s kuchynským kútom.

Rozšírilo sa aj zádverie, ktoré je priestrannejšie a pozitívne naladené nielen vďaka farbám, ale aj energii z prirodzeného slnečného svetla počas celého dňa.

Svoje súkromie si strážia uzatvorené intímne časti trojizbového bytu – spálňa a pracovňa. Zmena orientácie zasiahla aj kúpeľňu s toaletou. Nevšednou novinkou je prítomnosť prirodzeného svetla vďaka prieniku cez sklobetón zo

susediacej spálne. Kúpeľňa si môže vďaka novej dispozícii dovoliť vkusne zariadený interiér s čiastočne oddelenou toaletou, miestom na práčku aj dostatočne veľkú vaňu. Vzdušnosť a relaxačnú pohodu dotvorila na záver rozšírená lodžia za celopresklenou stenou obývačky.

Vytvorila plnohodnotnú oddychovú zónu namiesto dvoch pôvodných malometrážnych lodžií. Druhú lodžiu, ktorá viedla zo spálne, zrušili a zväčšili tak plochu miestnosti. Pohodlne do nej umiestnili priestranný šatník aj dvojlôžko.

SPRÁVNY VÝBER

Zmena dispozície a vytvorenie nových priestorových možností stáli iba na začiatku premeny. Rekonštrukcia zasiahla aj technické rozvody. Z estetického aj praktického hľadiska prešlo kompletnou výmenou aj nasvietenie miestností.

Zreteľ sa kládol nielen na dostatočnú intenzitu, ale aj na nasvietenie priestoru v niekoľkých úrovniach s cieľom dosiahnuť meniacu sa atmosféru. Na väčší efekt využili montáž svietidiel aj do podhľadov. Pri premene interiéru bol dôležitý aj výber materiálov a farieb.

Kým spoločenská časť dostala použitím tmavej dreviny, kože a výrazných farieb nádych exotiky, spálňa sa zámerne uberá v zdržanlivom a pokojnejšom duchu. Nezvyčajná premena čaká aj návštevníkov kúpeľne. Prekvapivo pôsobí prestriedanie vzorov a materiálov.

Aj na malom priestore tak vzniká hneď niekoľko podnetov na bližšie preskúmanie. Pozornému oku neujde ani fakt, že práca s mozaikou bola vykonaná precízne do najmenšieho detailu.

Napriek moderným materiálom dokázala dizajnérka navodiť príjemnú atmosféru s nádychom starodávneho Egypta. Bez zaváhania zvládla aj podmienku umiestnenia toalety. Na želanie majiteľa je na prvý pohľad vyňatá z priestoru kúpeľne. Ukrýva sa však za dverami na jej konci.

1. Exotický nádych interiéru podporil výber farieb a materiálov. Tmavé dreviny doplnila v kuchynskom kúte drevina wenge.

2. Hoci je interiér ladený podľa požiadaviek klienta skôr minimalisticky, dizajnérka využila na zatraktívnenie interiéru mix materiálov. Tlmený tón kože a dreva strieda výrazná maľovka v kombinácii s dekorom kameňa.

3. Spoločenská časť bytu je plná svetla. Či už prirodzeného, z lodžie, alebo podsvietenia ukrytého v podhľadoch. Postará o príjemnú atmosféru aj vo večerných hodinách.

4. Namiesto dvoch menších lodžií sa majiteľ rozhodol pre jednu väčšiu s plnohodnotnou oddychovou zónou. Nájde sa tu dostatok miesta nielen na sedací nábytok, ale aj na zeleň.

5. Spoločenská časť bytu je ladená do sýtych farieb. V nočnej pokojovej časti prevláda naopak pokojná harmónia tlmených odtieňov.

6. Zabudovaním časti sklobetónovej steny si kúpeľňa susediaca so spálňou dožíčila prísun denného svetla. Väčší skriňový úložný priestor získal majiteľ vďaka rozšíreniu spálne o pôvodný priestor lodžie.

7. Na stene v jedálenskej časti vyniká nástenný obklad. Efektný prvok tvorí imitácia kameňa s jednoduchou aplikáciou.

8. Dispozičnými úpravami pôvodnej kúpeľne a toalety získal majiteľ nielen pohodlnejšie, ale aj praktickejšie riešenie. Pánsky nádych získala kúpeľna vďaka použitej farebnosti obkladov.

9. Sklobetón umiestnený za vstavanými skriňami spálne vytvoril nevšedný zážitok v kúpeľni. Hoci je kúpeľňa ukrytá vnútri dispozície bytu, nechýba jej dostatok denného svetla.

 
Autor: Edita JANÍKOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016