Prvé spoločné hniezdo

09.08.2012
Architektúra

Náš mladý hostiteľský pár sa sťahoval iba nedávno. Spoločné bývanie si už vyskúšali u rodičov, naozaj samostatnú domácnosť však našli až tu.

10fotiek
Skrinky na béžovom pozadí sú vyrobené na mieru a rešpektujú zaužívané rozmery čiernej techniky. Autor: Vladimír VAVREK

Hoci poznali dispozíciu dvojizbového bytu s lodžiou ešte skôr, ako bol postavený, prvá návšteva naživo priniesla trocha sklamania. Tmavá vstupná chodba a dve úzke dlhé izby na nich pôsobili stiesnene. Návšteva u známych s čerstvo zariadeným interiérom, ktorý sa im veľmi páčil, ich však nasmerovala. Rozhodli sa osloviť rovnaké dizajnérske duo: Martina Hreščáka a Zuzanu Gabrišovú. Devízou tejto dvojice sú aj praktické skúsenosti s výrobou nábytku. Čo navrhnú, sa následne vyrobí v dielni bratov Hreščákovcov.

PO KOLAUDÁCII BÚRAMIE

Ako prvá sa dizajnérom nepozdávala pôvodná dispozícia, najmä čo sa týkalo nepresvetlenej vstupnej haly a úložných priestorov. Keďže nosné sú iba obvodové steny bytu, hneď po kolaudácii sa pustili do vybavenia povolení na búranie.Náš mladý hostiteľský pár sa sťahoval iba nedávno. Spoločné bývanie si už vyskúšali u rodičov, naozaj samostatnú domácnosť však našli až tu.   V novom návrhu presvetlili chodbu tak, že do nej otvorili spoločenský priestor s veľkými oknami. V spálni zas zamurovali zbytočne rozmernú niku, v hale vybúrali plánovanú komoru. Na ich miesto umiestnili veľkorysú a kompaktnú šatníkovú skriňu s dvoma bunkami. Bližšia k dverám slúži ako takzvaný „špinavý“ šatník, tá vedľa ako „čistý“.

Kuchynský monoblok so vstavanými elektrospotrebičmi slúži aj ako potravinová skriňa a úložný priestor.
Foto: Vladimír VAVREK

KUCHYŇA V ZNAMENÍ MINI

Pri plánovaní kuchyne zvažovali aj variant do L s ostrovčekom. Pomerne úzky priestor však rýchlo ukázal nevhodnosť tohto riešenia. Vyhrala jednoduchá a krátka linka s varnou a umývacou zónou vrátane vstavanej umývačky. Špajza, ale i ostatné spo trebiče ako chladnička, rúra na pečenie a mikrovlnná rúra sa zišli v masívnom monobloku vysokom až po strop. Spolu s obkladom na protiľahlej stene opticky ukončujú kuchynskú a jedálenskú časť. Zavládla spokojnosť Celá prestavba od búrania po dodávku nábytku trvala približne dva mesiace. Mladý pár si tri mesiace po nasťahovaní nové bývanie pochvaľuje. Prvotné sklamanie vystriedala spokojnosť. Čo je podstatné, cítia sa tu dobre. Postupne vybaľujú, dokupujú izbové rastliny a dotvárajú lodžiu. Počas leta zistili, že byt orientovaný na východnú stranu je nielen svetlý, ale i veľmi teplý. Preto chystajú inštaláciu klimatizačnej jednotky. Aj moderný obraz, ktorý má majiteľka zatiaľ odložený v rodičovskom byte, má rezervované miesto v obývačke nad sedačkou.

Martin HREŠČÁK, Ing. arch. Zuzana GABRIŠOVÁ, www.3h-design.sk

Keď nás majitelia oslovili, čakali na nás dve dlhé, príliš úzke izby a nie celkom šťastne riešená vstupná hala. Spoločné sedenia ukázali smer, ktorým sa prestavba následne vyvíjala. Predovšetkým sme sa snažili presvetliť vstup. Prirodzené svetlo sme sem dostali otvorením spoločenského priestoru. Výhodou tohto riešenia je i pocit priestrannosti, ktorý predtým dve zatvorené izby nemohli ponúknuť. Investor obľubuje neutrálne farby, čo sa odrazilo na stenách, kuchynskom nábytku i pri výbere sedačky. K nej sme spoločne vybrali tlmené tóny ako jemne béžovú vo vstupnej hale, ale i v obývačke na jednej zo stien. Do tep lého čokoládového dekoru je ladená časť nábytku, sivá zas komunikuje s kuchyňou. Ústrednú hmotu rozžiaruje optimistická teplá žltooranžová a pomáha k pocitovému zväčšeniu priestoru. Tým, že drvivá väčšina nábytku je vyrobená na mieru, interiér pôsobí kompaktne.

 
Autor: Monika KRÁLOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016