Rekonštrukcia: Ako premeniť byt na vysnívaný komfort

17.04.2013
Architektúra

Dva malometrážne byty so vstupom z pavlače sa pod rukou architekta Maroša Fečíka premenili na komfortný trojizbový byt s novým balkónom.

12fotiek
Dva malometrážne byty so vstupom z pavlače sa pod rukou architekta Maroša Fečíka premenili na komfortný trojizbový byt s novým balkónom. Autor: Robo HUBAČ

Autor interiéru priestory oboch bytov, rovnako ako ich majiteľa, dôverne poznal. Keďže jeho slabosťou sú staré byty v centre mesta, ponuku zhostiť sa tejto rekonštrukcie bez váhania prijal.

Navyše, domáci vedeli, do čoho idú, vzhľadom na predchádzajúce realizácie architekta. Od piky Rekonštrukciu priestorov odštartovala „totálka“. Vybúrali sa komplet všetky nenosné priečky a časť nosnej – medzi novosituova nou vstupnou halou a obývačkou.

„Ten obrovský otvorený priestor ma vizuálne fascinoval, ale z praktického hľadiska sme ho museli nanovo rozčleniť na spoločenskú časť, dve izby a zázemie,“ spomína majiteľ. Základnou požiadavkou zo strany domácich bol čistý, moderný priestor, v ktorom má prevažovať biela. Čo najpraktickejšie dispozičné riešenie 97 štvorcových metrov už ponechali na odborníka.


Foto: Robo HUBAČ

Z pavlače balkón

Na všetkých podlažiach mestského bytového domu sú vstupy do bytov situované v priestore schodiska. Jedine na najvyššom podlaží, kde sa nachádza navštívený byt, boli vstupy do oboch bytov prístupné z pavlače.

Autor návrhu využil túto skutočnosť v prospech novej domácnosti. Vstupné dvere umiestnil do bytu zo strany schodiska a z uzatvorenej pavlače vytvoril balkón. Je prístupný zo vstupnej haly a z kuchyne.

Terapia šokom

Načierno vymaľovaný kubus, ktorý oddeľuje vstupný priestor od spoločenskej zóny, architekt pôvodne navrhol so vzhľadom priznaného režného muriva. Ten však nesadol majiteľovi, ktorý uprednostňoval klasickú hladkú stenu natretú jednou výraznou farbou.

Tvorcovia z ateliéru Plusminus Architects ho jedného dňa prekvapili kontrastnou čiernou. Hoci takéto odvážne riešenie nečakal, zapáčilo sa mu. Aj dnes, po roku bývania v novej domácnosti, toto rozhodnutie kvituje.


Foto: Robo HUBAČ

Sympatizant asymetrie

Aby čierny prvok steny neostal osamotený, ozvenu našiel na kozube s prvkom náhodne rozhodených kruhových otvorov. Pozornému oku neujde nenápadné zopakovanie náhodného zoskupenia rovnako veľkých bodiek.

Našli ste ich? Áno, v podobe bodového osvetlenia v otvorenom priestore obývačky a jedálne s kuchyňou. Tvorivú hravosť Fečíka možno pozorovať aj na rozvrhnutí policových systémov na obývačkovej stene a deliacej stene od vstupu. Celý priestor opticky zjednocuje príjemne matná drevená podlaha s jemne rustikálnym nádychom.

Ing. arch. Maroš FEČÍK, autor interiéru, www. plusminusarchitects. com

Všadeprítomnej bielej podčiarknutej drevenou podlahou pri pohľade od kuchynskej linky kontruje šokujúca čierna. Výsledný black&white efekt osviežuje oranžové svietidlo a zelené jedálenské stoličky.

V otvorenej spoločenskej zóne má hlavnú pozíciu veľkorysá komfortná sedačka. Svoje miesto tu našiel aj obľúbený pracovný kútik domáceho pána. „Niekedy majú ľudia pocit, že potrebujú väčší obytný priestor, a preto sa sťahujú na vidiek. My sa riadime heslom: „neutekajte z mesta“. Možno stačí len správne recyklovať súčasné bývanie, priestorovo ho preriešiť, a získať tak kvalitnejšie bývanie v meste bez potreby sťahovania.“

 
Autor: Inéz BÚCI
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016