Biely jarný sen: Noblesná útulnosť

16.03.2012
Architektúra

Noví majitelia oprášili starého ducha v historickej vile a vniesli do nej prvky country štýlu.

16fotiek
Namiesto jedneho centrálneho sedenia v obývačke oproti sebe situovali dve menšie pohovky. Všimnite si, že ani jedna sa neopiera o stenu, ale sú umiestnené v pomyselnom strede miestnosti. K stene sa dostali vyššie kúsky nábytku. Autor: mak-agency.com/Helmold&Her t r i ch

Zdobnosť, decentná dávka historizmu, žiadna strohosť ani minimalizmus. Všetko na prírodno a podľa možností do biela. Tieto ingrediencie zmiešané v správnom pomere dokážu vytvoriť v priestore noblesnú útulnosť. Majú iba jedinú podmienku: Potrebujú na to vyhovujúci interiér. V tomto prípade vyšli v ústrety, dostali sa do štýlovej vily.

O POSCHODIE NIŽŠIE

Sťahovanie z bytu do bytu v rámci jedného domu môže na prvý pohľad vyzerať jednoducho. Julianne Klipper bývala so svojou rodinou niekoľko rokov v podkroví, keď sa uvoľnil vo vile byt na prízemí. „Šance presťahovať sa do väčšieho sme sa chytili okamžite. Napriek tomu, že to znamenalo aj veľa práce a námahy. Predchádzajúci nájomník tu žil dvadsať rokov a príliš sa o byt nestaral. Skôr ako sme sa presťahovali, museli sme ho podrobiť kompletnej rekonštrukcii,“ prezrádza dnes už spokojná domáca pani.

S VALČEKOM A ŠTETCOM K NOVÉMU LOOKU

Zásahy sa začali miernou úpravou dispozície. Vchod do kúpeľne sa presunul z úzkej chodby do kuchyne. V kuchyni zrušili komoru, čo pridalo miestnosti podlahovú plochu. Tým pádom sa sem bez väčších problémov zmestil jedálenský stôl. Stará dlažba v kuchyni sa už nedala zachrániť, a tak ju nahradila drevená palubová podlaha. Dubovú palubovku v ostaných miestnostiach domu stačilo iba zbrúsiť a nanovo prelakovať. Tým sa zjednotila podlaha na celom prízemí. V kuchyni zrušili komoru, čo pridalo miestnosti podlahovú plochu. Tým pádom sa sem bez väčších problémov zmestil jedálenský stôl. Stará dlažba v kuchyni sa už nedala zachrániť, a tak ju nahradila drevená palubová podlaha.  Potom prišli na rad steny. Staré tapety a maľovky nahradili nové omietky a svieže farby. S výberom odtieňov a stylovaním stien Julianne pomáhala priateľka, bytová dizajnérka. Nadštandardná svetlá výška miestností priam nahrávala nápadu použiť atraktívne horizontálne pruhovanie. Obývačka a kúpeľňa získali týmto optickým trikom šírku. Posledný bod tohto kreatívneho programu bolo zariaďovanie. Nie všetky nábytkové solitéry kupovali nové, niektoré stačilo iba pretrieť nabielo. „Bolo pre nás dôležité, aby si byt zachoval svoju nostalgickú a zároveň šarmantnú atmosféru. A to sa nám, myslím, podarilo,“ prezrádza spokojná Julianne.

 
Autor: Denisa SLANČOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016