Bývanie v českom Komíne

09.02.2013
Architektúra

Tentokrát sme si posvietili na rodinný dom u českých susedov. Stavba sa nachádza na severozápadnom okraji Brna v mestskej časti Komín. Táto obec bola ešte do roku 1919 samostatnou obcou, no vplyvom rozrastania sa mesta Brno a neskoršou urbanizáciou prešla pod správu mesta a bola vyhlásená za mestskú štvrť s oficiálnym názvom Brno-Komín.

14fotiek
Vzdušný priestor kuchyne necháva otvorený výhľad na celú spoločenskú časť domácnosti. Vďaka absencii oddeľujúcich priečok je tak dosiahnutý efekt priestrannosti, ktorý pripomína moderné bývanie. Autor: KPP SK

Prečo si vybrali práve túto lokalitu?
Majitelia sa pri rozhodovaní o mieste svojho príbytku rozhodovali v zdravej kombinácií racionálnych a emocionálnych argumentov. Bolo pre nich dôležité bývať v  pokojnom prostredí, z ktorého sa môžu za krátky čs dostať do prírody. Samota však pre majiteľov nebola atraktívna. Ich podmienkou bola i dobrá občianska vybavenosť a rýchle spojenie s mestom. Po krátkom hľadaní si vybrali práve Brno-Komín. Dom je situovaný v bezprostrednej blízkosti lesa, a zároveň je z  mestskej čsti komfortné spojenie do centra. Veľkou devízou bol aj fakt, že do miesta premávajú spoje mestskej hromadnej dopravy.

S čím sú maximálne spokojní?
Dom v  Komíne bol navrhnutý prakticky. Prvá podmienka pri návrhu rešpektovala estetické nároky. Výsledkom je stavba, ktorá ponúka priestranné izby. Členenie je usporiadané veľmi využiteľne s dôrazom na moderný interiér. Dom tak pôsobí jednoducho a vkusne zároveň. Je viacpodlažný, čo v budúcnosti umožňuje presun rodičov z vrchného podlažia na spodné.

Kto stojí za jeho návrhom?
Dom bol pôvodne navrhnutý súkromným investorom, ktorý ho ponúkol na predaj tesne pred dokončním hrubej stavby. Majitelia po kúpe oslovili štúdio architektov z  Fandament Architects. Niekoľko ďalších mesiacov pracovali na zásahoch súvisiacich so zmenou dispozícií. S finálnymi premenami domu na domov pomohol interiérový dizajnér z tohto štúdia.

Akú má rozlohu?
Zastavaná plocha má rozlohu 110 m2, úžitková plocha predstavuje 170 m2 a  obytná 140 m2.

Podľa čoho sa volili interiérové prvky?
V hlavnej čsti domu je položená drevená podlaha švédskeho výrobcu Kährs v  dekore jasan Gotland. Výber bol podmienený požiadavke viditeľného kontrastu viacerých farebných odtieňov samotnej podlahy. S architektmi sa po úvahách zhodli práve na riešení, ktoré im ponúkla spoločosť KPP. V rovnakom dekore je vybavené aj schodisko. Tu zvažovali až tri varianty prevedenia. Zelenú dostalo riešenie kompletného obloženia, ktoré kryje každý schod ako celok. Ďalšími dvoma variantami boli takzvané „zobáčky“ s prekrytím.
V spálni vyhrala dominancia bielej v podaní dreveného dekoru z jaseňa od spoločosti Bauwerk. Podlaha svojou jednoduchou štruktúrou nerušivo dopĺňa kontrast bielo-čierneho nábytku, ktorý bol využitý aj vo zvyšku domu.
Detská izba rovnako ako hosťovská izba sú zariadené prírodným materiálom marmoleum v pásoch. Použitý materiál bol vyberaný z  dôvodu jeho konštrukčých vlastností, ktoré vzhľadom na zámer izieb poskytol optimálne riešenie.

Niečo o kuchyni?
Kuchyňa v  podstate levituje nad podlahou. Zámerom pri jej zariaďovaní bol pocit vzdušnosti, nenápadnosti. Hlavným cieľom bolo dosiahnuť efekt, že čovek nestojí v  kuchyni. Pre naplnenie tohto predsavzatia bol v nej vytvorený ostrovček, ktorý opticky oddeľuje vlastnú kuchyňu od jedálneho stola a obývacej čsti. Miestnosť tak získala status centrálneho bodu, odkiaľ majú majitelia prehľad o všetkom dianí v  spoločenských priestoroch. Dizajnové prevedenie tvoria starostlivo vybrané kvalitné materiály s garantovanou vysokou odolnosťou. V tejto miestnosti sa opäť vracali k funkčosti, čoho výsledkom bola voľba kvalitných, dizajnových, ale predovšetkým praktických spotrebičv.

 
Autor: PEKNÉ BÝVANIE
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016