Dizajn ako hobby: Bývanie v štýle minimalizmu

16.04.2013
Architektúra

Mladý manželský pár mal od začiatku veľmi jasnú predstavu o interiéri ich budúceho bývania. Chvíľu však trvalo, kým k vysnívanému vnútru našli i vhodný obal.

15fotiek
K výslednej minimalistickej vizáži prispievajú aj technické riešenia, ako sú strecha bez presahov, vo fasáde zasekané a schované rolety, zvody dažďovej vody a hromozvody. Keďže pultová strecha je iba mierne šikmá, zvody sú vyhrievané. Autor: Vladimír VAVREK

Vymeniť relatívne pohodlné panelákové bývanie za vlastný kus priestoru ich lákalo najmä z dvoch dôvodov. Chceli si dopriať viac súkromia a záhradu. Tá je totiž pri malých deťoch na nezaplatenie. Pri výbere architektúry i nábytku vo veľkej miere uplatnili vlastné vizuálne cítenie a celý dom sa pre nich stal srdcovou záležitosťou.

OD PREDSTAVY K REALITE

Rozrastajúca sa rodinka urýchlila rozhodnutie stavať. Avšak len samotné hľadanie pozemku trvalo takmer dva roky. Vedeli, že sa chcú vyhnúť novovznikajúcim satelitom, kde by sa pre pokračujúcu výstavbu pokoja tak ľahko nedočkali. Lákala ich zastavaná časť mesta s fungujúcou infraštruktúrou. Pošťastilo sa. Poniže pozemku v tichej okrajovej štvrti s výhľadom na blízke chrbty hôr tečie dokonca potôčik.


Stenu z pohľadového betónu považujú mnohí za nedokončenú. Majitelia však na ňu nedajú dopustiť.
Foto: Vladimír VAVREK

VYHRANENÝ ŠTÝL

Trendy v bývaní sledovali mladí manželia vo voľnom čase niekoľko rokov. Aj vďaka tomu nadobudla predstava o interiéri jasnejšie kontúry. Z rôznych štýlov si obľúbili minimalizmus. Cenia si na ňom najmä nadčasovosť, účelnosť a čistotu línií.

Vonkajšiu podobu domu hľadali v katalógoch. Klasika so sedlovými strechami neodrážala ich cítenie. Nakoniec však predsa medzi nimi jeden netypický projekt objavili. Dve na seba priečne orientované kubistické hmoty, Trendy v bývaní sledovali mladí manželia vo voľnom čase niekoľko rokov. Aj vďaka tomu nadobudla predstava o interiéri jasnejšie kontúry. Z rôznych štýlov si obľúbili minimalizmus.   pultové strechy a ich obľúbená biela farba si ich získali na prvý pohľad.

Keďže im nevyhovovala vnútorná dispozícia, s požiadavkou zmeny oslovili priamo autorku projektu, architektu Gabrielu Fukatschovú. Pre obe strany bolo príjemné zistenie, že čo sa týka architektúry, vysielajú na rovnakej vlnovej dĺžke.

K výslednej podobe dispozície dospeli po mnohých konzultáciách, pri ktorých zvažovali niekoľko variantov. Požiadavkou bolo i zakomponovať stenu z pohľadového betónu. Avšak výber nábytku, svietidiel či obkladov zostal v rukách majiteľov. O teplo v zime sa stará plynový kondenzačný kotol napojený na podlahové kúrenie a teplovzdušné konvektory umiestnené pri oknách.


Aj v kúpeľni na poschodí, tak ako v celom dome, majitelia uprednostnili kvalitné materiály a moderný dizajn.
Foto: Vladimír VAVREK

BIELA V PREVAHE

Biela farba prevláda zvonka i znútra, čím podčiarkuje koncepciu minimalizmu. Nevyhla sa dokonca ani podlahe, ktorej hladký a lesklý povrch dosiahli nezvyčajnou voľbou priemyselnej epoxidovej stierky. Zmes bola liata priamo na mieste použitím špeciálnej technológie.

Ako to už býva, prízemie tvorí dennú spoločenskú zónu. Po vstupe sa z ľavej strany otvorí monopriestor kuchyne s jedálňou a obývačkou. Veľké presklenia pridávajú pocit priestrannosti a nechávajú vstupovať záhradu dovnútra ako jeden z podstatných interiérových prvkov.

Spoza kuchynského ostrovčeka má majiteľka prehľad o dianí v celej miestnosti a zároveň upokojujúci výhľad do záhrady. Napravo od vchodu vedie chodbička popri kúpeľni a šatni do detskej izby. Priamo z nej môže dieťa vychádzať von.

NA POSCHODÍ

Stena z pohľadového betónu mätie mnohých návštevníkov, ktorí ju považujú sa nedokončenú. Tvorí pozadie schodisku kotvenému priamo do steny. O bezpečnosť sa stará umelecky poňaté zábradlie.

Prvky z ohýbanej vrstvenej preglejky vzdávajú rešpekt škandinávskej dizajnérskej škole tridsiatych rokov minulého storočia. Nočnú zónu reprezentuje striedmo zariadená spálňa. Okrem nej tu nájdete druhú detskú izbu, šatník a kúpeľňu.

Zaujímavosťou sú až dva balkóny. Aj keď niektorí ich funkciu v rodinnom dome zaznávajú, sú veľmi dôležitou súčasťou vonkajšieho architektonického výrazu celého domu. Balkón vystupujúci z fasády opticky vyvažuje hmoty stavby. Ten druhý, intímnejší, ponúka výhľad aj na vstupnú stranu a hory. Ing. arch.

Ing. arch. Gabriela Fukatschová, www.modulor.sk

„Majitelia tejto stavby boli pre mňa v dobrom zmysle slova vzácny úkaz. Nielenže sme mali blízke vizuálne cítenie, ale zo - stali sme v kontakte aj počas realizácie stavby. Konzultovali so mnou vzniknuté problémy a zmeny, ktoré sa počas prác vždy vyskytnú, dodatočný výber materiálov, niektoré stavebné detaily či prácu dodávateľských firiem. S

o svojím domom sú doslova stotožnení a dali si naozaj záležať na naoko každej maličkosti, ktorá však spoluvytvára harmonický celok. Pre mňa ako architektku je tiež dôležité, ako dom komunikuje s okolím a do akého prostredia ho navrhujem. V tomto prípade ide o horské prostredie, čo sa vizuálne odrazilo v pultových strechách.

Aj výber povrchov a materiálov sa podriadil funkciám, ktoré sú navyše z dlhodobého hľadiska minimálne náročné na údržbu. Už na prvý pohľad môžete na dome nájsť odkazy na medzivojnovú modernú architektúru a na diela slávneho japonského architekta Tadaa Anda.

Obytná plocha domu nie je príliš veľká, a tak sme sa snažili jednotlivé miestnosti usporiadať čo najúčelnejšie. Cieľom bolo z priestoru vyťažiť čo najviac pri zachovaní pocitu priestrannosti.“

ZAUJALO NÁS

Majitelia si potrpia aj na detaily. špeciálny box dodatočne upevnený za televízor skrýva výkonný počítač a umožňuje používať naozaj jediné mediálne centrum. Odpadli starosti, kam skryť inak nevyhnutný stoh separátnych audio- a videozariadení a výslednú masu káblov.

Sklenená stena sprchového kúta nie je posuvná, zato umožňuje prístup do sprchy z oboch strán.

Toaletný papier a záchodová kefa sú decentne ukryté pod kovovými záklopkami.

Už v bývalom bývaní sa im osvedčili šatníkové zostavy. Preto sa samostatný šatník okrem prízemia nachádza i na poschodí.

Ani striedmo zariadená spálňa sa na nedostatok svetla nemôže sťažovať.

Presklenený roh vnáša svetlo do priestoru na nečakanom mieste. Sklené platne sú zlepované v rohoch aj priečne smerom do výšky.

Strapaté svietidlo Ikarus prináša do priestoru vtip i myšlienku.
Foto: Vladimír VAVREK ( 7 )

 
Autor: Monika KRÁLOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016