Dom s dokonalou premenou: Prejdite od snov k realite

03.02.2013
Architektúra

Žiť v rodinnom dome, navyše v lukratívnej lokalite, je snom mnohých. Ak však má stavba v rodnom liste niekoľko krížikov, potrebuje radikálnu liečbu, aby naplnila požiadavky moderného bývania.

12fotiek
Žiť v rodinnom dome, navyše v lukratívnej lokalite, je snom mnohých. Ak však má stavba v rodnom liste niekoľko krížikov, potrebuje radikálnu liečbu, aby naplnila požiadavky moderného bývania. Autor: Vlado VAVREK, Robo HUBAČ

Starší dom si majitelia vybrali pre lokalitu. Spočiatku sa pohrávali s myšlienkou úplne ho zbúrať. Keďže je symetrickou súčasťou susedného domu, do úvahy pripadala len jeho rekonštrukcia. S riešením architektonického návrhu so zameraním na novú dispozíciu priestoru až po jeho realizáciu sa popasovala dvojica architektov – Ing. arch. Július Toma a Mgr. arch. Miloš Juráni.

Nič nie je nemožné

Okrem iného naplnili architekti aj predstavy majiteľov o včlenení vnútorného bazéna do jestvujúceho priestoru. Bola to najťažšia a zásadná zmena v rámci rozsiahlej rekonštrukcie so závažným zásahom do statiky domu. Bazén umiestnili nad predsadenou garážovou časťou, čo sa odrazilo aj v novom vzhľade zo strany ulice v podobe nadstavby nad garážou. Najskôr museli širokú dvojgaráž v strede podoprieť nosným železobetónovým múrom a následne zbúrať polovicu stropu nad garážou a prehĺbiť garážovú podlahu. Nový, nižšie zapustený železobetónový strop sa stal zároveň vaňou pre bazénové teleso. Nad druhou časťou dvojgaráže vznikla nová pochôdzna terasa priamo prepojená s nadstavenou bazénovou halou posuvnými zasklenými stenami. Keďže dom je zasadený v strmom svahu s prevýšením medzi ulicou a záhradou o dve podlažia, relaxačno- oddychová časť domu s bazénom je na druhom poschodí, nad vstupným vestibulom a garážami.

Na ďalších podlažiach

Po náročných statických prácach na druhom podlaží, kde sa k bazénovej hale pridružila oddychová hala, sauna, posilňovňa a hygienické zariadenia, prišli na rad ďalšie podlažia. Pôvodná dispozícia predstavám majiteľov o využití priestoru a dosiahnutí maximálneho komfortu nevyhovovala. Aby vznikol veľký otvorený priestor od schodiska do obývacej izby, jedálne, kuchyne až po plynulý prechod na exteriérovú terasu a záhradu, museli sa vybúrať takmer všetky pôvodné priečky. Citlivo sa zasahovalo aj do nosných stien, aby sa vytvorili veľké presklené otvory na fasáde domu. Na tejto úrovni je situovaná aj spálňová časť so šatníkom, hygienickým zariadením a výhľadom na zelenú strechu nad bazénovou časťou. Na poslednom štvrtom poschodí sú tri detské izby, pracovňa, hygienické zariadenie a nová veľká terasa s výhľadom do záhrady.

Nový vzhľad

Kvalita a farebnosť povrchov v interiéri aj v exteriéri odrážajú vkus a pocity majiteľov. Na podlahách prevláda drevo. Kým v interiéri sú to kvalitné drevené parkety, na vonkajších terasách dlažba z exotických drevín. Obľúbené drevo zvýrazňuje aj novovzniknutú nadstavbu bazénovej časti, ktorá je obložená trvácnou a odolnou drevinou ipe. Efektný, drevom obložený kubus bazénovej nadstavby dopĺňajú fasády odeté do odtieňov modrej. S jednoduchou a súčasnou architektúrou zrenovovaného domu ladia aj čisté zábradlia terás z priehľadného skla. Okrem dosiahnutia nového vzhľadu a komfortu bývania vylepšili dom aj z pohľadu energetických úspor v podobe zateplenia a inštalácie moderných úsporných technických zariadení.

1. Drevo dostalo priestor nielen v interiéri, ale aj v exteriéri ako obklad bazénovej časti a tiež na podlahách vonkajších terás.

2.  Keďže dom je v strmom svahu, záhrada je cez terasu prepojená so spoločenskou časťou, ktorá je z uličnej strany na treťom nadzemnom podlaží.

3. Pôvodnú jednoduchú architektúru

4. Nadstavba nad garážami skrýva bazénovú halu a priľahlé priestory oddychovo-relaxačnej časti domu.

5. Súčasťou oddychovej zóny je aj domáce kino umiestnené hneď vedľa bazénovej haly.

6.  S miestnosťou s domácim kinom susedí okrem bazénovej haly aj posilňovňa.

7.  Farebnosť povrchov stien a podláh v interiéri odráža vkus a pocity jeho obyvateľov, Sadrokartónová stena v zelenom odtieni maskuje rozvody elektroinštalácie.

8.  Otvorená spoločenská časť domu na treťom nadzemnom podlaží je cez terasu priamo prepojená so záhradou.

9. Aby vznikol takýto veľkolepý otvorený priestor spájajúci kuchyňu, jedáleň a obývačku, bolo potrebné vybúrať takmer všetky pôvodné priečky.

10.  V jedálenskej časti je dominantný stôl z lakovaného dreva, ktorý elegantne dopĺňajú stoličky Tonon a dizajnové závesné svietidlá.

Mgr. arch. Miloš JURÁNI. Ing. arch. Július TOMA. www.cool-architecture.sk

Po prvotnej obhliadke pôvodného domu, vypočutí si požiadaviek na spôsob existencie a kvalitu bývania od investorov, sme rozvinuli širokú debatu o rôznych alternatívach riešenia, ktorých rozsah sa vyvíjal od rekonštrukcie až po úplné zbúranie pôvodného objektu a realizácie novostavby. Keďže dom je však pôvodne súčasťou dvojdomu, pristúpili sme len k rekonštrukcii, hoci dosť zásadnej.

 
Autor: Adela MOTYKOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016