Dom s podmienkou minimalizmu

14.08.2012
Architektúra

Túto futuristickú stavbu by ste márne hľadali vo vychytenej štvrti veľkomesta. Posunula o krok vpred myslenie i vkus obyvateľov malej obce.

15fotiek
Táto futuristická stavba posunula o krok vpred myslenie i vkus obyvateľov malej obce. Autor: Robo HUBAČ, Vladimír VAVREK

Rozhľadenosť, cestovanie a vzhliadnutie niekoľkých inšpiratívnych stavieb predchádzali rozhodnutiu majiteľov o tvári nového domova. Viacpočetná mladá rodina si predstavovala svoju budúcnosť v prízemnom, moderne poňatom dome, ktorý by zastrešil ich spoločný rodinný život.
Minimalizmus v exteriéri i interiéri sa stal základnou podmienkou. S výberom architekta naladeného na modernú koncepciu bez zábran im pomohlo náhodné stretnutie známeho -architekta. Projektu i dohľadom nad stavbou domu sa zhostil banskobystrický architektonický ateliér paulíny hovorka architekti.

DOM ZLOMU

Napriek minimalistickým krivkám sa autori návrhu efektne pohrali s formou domu. Na tmavom krehkom podstavci sa láme línia fasády prerušená stredovým pásom okien.Pôvodná požiadavka majiteľov – vlastniť prízemný dom – sa pre limity svahovitého terénu nedala zrealizovať. Architekti preto navrhli predsadenú bielu hmotu, ktorá opticky zatlačila tmavosivé prízemie do úzadia. V prízemí domu sa ukrýva iba technické zázemie, preto nenúti rodinu k častému presunu medzi podlažiami. Stačí prekonať iba nutný minimálny počet schodov, a ste priamo v strede domácnosti.

 

TU SME DOMA

Mohutná hmota fasády v sebe neukrýva megalomansky poňatý interiér. Praktických 163 m2 je pre piatich členov domácnosti aj ich hostí akurát. Každý tu nájde svoje súkromie aj dostatok voľnosti.
Celý interiér odľahčuje biele ladenie v kombinácii priznaných betónových konštrukcií, sklenených priehľadných plôch a kovu.
Hlavná obytná časť je kocipovaná do tvaru L, s presklenenými stenami izieb orientovanými do juhozápadnej časti exteriéru. Polovicu plochy zaberá spoločenská časť domu. Jej priestor znásobuje nielen presklená stena, ale aj zdvihnutý strop. Jeho skosenie, I atypický tvar kuchynského ostrovčeka nesú znaky domu- zlomu.
Intímna nočná časť sa presunula do opačného krídla. Jednotlivé miestnosti prepája spoločná chodba, s lomeným svetlíkom, ktorý mení atmosféru tejto časti podľa dopadu slnečných lúčov.

 

KÚTIK PRE RODIČOV

Rodičovská spálňa I manželova pracovňa nie sú vyčlenené od života detí. Pracovňa sa stala vďaka svojej centrálnej polohe v dispozícii domu pomyselným riadiacim centrom. Vďaka priaznivému umiestneniu okien sa môže domáci pán za priaznivých poveternostných podmienok kochať pohľadom na Nízke Tatry.
Spálňa je hneď na dosah od detských izieb. Rodičom preto neuniká dianie v izbách ich potomkov ani počas noci. Jej zariadenie taktiež “tiká” v minimalistickom rytme. Hoci na prvý pohľad pôsobí aj vďaka dominancii bielej veľmi čisto, nezabudlo sa na nič podstatné. Nechýba toaletný stolík, ani dostatok úložného priestoru. Niekoľkoročné skúsenosti architektov sa nezapreli ani pri dokonalom plánovaní vybavenia vstavaných skríň.

 

DETSKÝ SVET

Aj detské izby ťažia z orientácie posuvných sklených plôch smerom do záhrady. Nájomníkov neruší hluk ani premávka z ulice. Napriek zachovaniu bielej farebnosti a jednoduchých línií, pôsobia izby príjemne a veselo. Jednoduché línie nahrávajú aj bezpečnému šanteniu.
Rôzne pohlavia troch detí rozdelili jednu veľkú detskú miestnosť do dvoch častí. V budúcnosti sa môžu podľa potreby prepojiť posunutím vstavaných šatníkov. Návrh nábytku, aj skryté využitie priestorov, napríklad pod posteľou, nesie taktiež rukopis architektov.
O tom, aká nálada vládne v ktorom priestore rozhodujú deti samy. Priestor rozveseľujú pestré farby hračiek a doplnkov.

 
Autor: Edita JANÍKOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016