Elegancia vodorovnosti vo vidieckej zástavbe

20.08.2012
Architektúra

Nie všetci sú nadšení, keď vidia, ako sa do vidieckej zástavby ukladá síce presvetlená architektúra, ale s dôrazom na horizontálne línie. Sebavedomo sa vradí do krajiny s domami niekde neorustikálnymi, inde ohuruje medzi domčekmi-pamätníkmi.

16fotiek
Na obklad vyššieho a rozľahlejšieho dvojpodlažného kubusu bolo použité drevo, nižšiu časť, ktorá akoby opticky prelínala objemnejší kubus, omietli na bielo. Autor: Vladimír VAVREK, Robo HUBAČ

Rodinný dom v Dolných Datyniach svojou eleganciou budí záujem bez toho, aby sa vyznačoval extravaganciou. Dolné Datyne sú už štvrté desaťročie mestskou časťou Havířova. Zástavba rodinných domov sa rozptýlila južne od mesta na mierne zvlnených pozemkoch. Pokojnú atmosféru vytvára Tešínska pahorkatina. Západný okraj obce lemuje potok Datyňka, príjemná je blízkosť rieky Lučina s prírodou a časom vytvarovanými meandrami, ktoré sa prevaľujú lužným porastom. Miestni i mešťania sa tešia z cyklotrasy, vidiecke prostredie láka na výstavbu rodinných domov. O pozemky sa zaujímajú ľudia unavení neďalekým mestom. Pomaly sa počet Datynčanov blíži k šiestim stovkám. Voľakedy samostatná obec bude čoskoro zaľudnená tak ako na začiatku minulého storočia. Väščina zo zastavaných parciel je taká veľkorysá, že domom a vilkám ponechá dostatok priestoru, aby sa netlačili na susednú zástavbu. Krajina voľne plynie pomedzi ľudské obydlia, lúky a záhrady sú prirodzená súčasť obrazu Datýň.

PRELÍNANIE

Cesta sa tu mierne zvažuje k dolnému koncu, až sa napokon zatočí v slepom oblúku domov, ktoré vyrástli v hustejšej pôvodnej zástavbe. Cesta „K lesíku“ nie je ešte ulicou. Jej jedna strana patrí poliam a záhradám, väčšina druhej upraveným pozemkom s rodinnými domami nie staršími ako dve desaťročia. Roku 2008 si tu rodina skúseného stavbára-developéra postavila nový domov.Miestni i mešťania sa tešia z cyklotrasy, vidiecke prostredie láka na výstavbu rodinných domov. O pozemky sa zaujímajú ľudia unavení neďalekým mestom.    Architekti z ostravského Projektstudia – Kateřina Holenková a David Kotek navrhli moderný rodinný dom ako priestranný objekt z dvoch navzájom sa prestupujúcich kubusov. Stavebnú časť doladil Pavel Nitra. „Architektonické riešenie vychádza z kompozície dvoch jednoduchých kubických hmôt a funkčného členenia domu,“ objasňujú architekti. Rozloha pozemku prenechala domu dostatok priestoru. Vyrástol do elegancie, a pritom nekonkuruje okolitej krajine ani susedným stavbám. Dom na severozápade sa obracia hlavným vstupom a vjazdom do garáže k prístupovej komunikácii. Terasami na poschodí i prízemí a výhľadmi cez veľkoryso zasklené steny ostávajú obyvatelia domu v bezprostrednom kontakte so záhradou a okolitou krajinou. Pocitu súkromia s neprerušeným výhľadom sa podriaďujú aj veľké zasklené plochy spoločenskej časti domu. Tá sa dvíha z prízemia do poschodia s galériou otvoreným priestorom v zadnej časti domu.


Foto: Vladimír VAVREK, Robo HUBAČ

DISPOZIČNÁ LÍNIA

„Centrálna komunikačná línia prechádza prízemím. Tvorí spojnicu medzi hlavným vchodom do domu a vonkajšou terasou,“ zdôrazňujú architekti. Na túto líniu sa nabaľujú a od nej sa odvíjajú jednotlivé priestory – spoločenský s obývacou časťou spojenou s jedálňou a kuchynským kútom, komornejší susedný priestor herne pre potomkov a vírivka so saunou. Tie sa môžu voľne prepojiť s hlavnou časťou domu alebo skryť za posuvnými dvermi. Všetky priestory vrátane hosťovskej izby s kúpeľňou, pracovne za ďalšími posuvnými dverami, šatne či „špajze“ a technickej miestnosti umiestnenej vedľa garáže zoradili architekti do logických súvislostí na prízemí domu. Hlavným a rodinným životom pulzujúcim centrom domu sa stal otvorený obývací priestor. Kozub v strede otvorenej dennej zóny a ľahké oceľové schodisko sú dôležité funkčné a estetické prvky tejto reprezentačnej časti domu. Poschodie s galériou patrí malému pracovnému kútu s knižnicou. Tá nás sprevádza pozdĺž steny spojovacej chodby k spálňam detí. Detské izby, so samostatnými vstupmi, nadväzujú na seba spoločnou sekciou. Do nej, už v rámci projektu, umiestnili architekti malú šatňu s premysleným úložným priestorom a kúpeľňu zariadenú výlučne pre potomkov. Spálňa rodičov, do ktorej sa vchádza dverami na konci dlhej spojovacej a presvetlenej chodby, má tiež komfort vlastného sociálneho zázemia. Všetky tri spálne majú privilégium vstupu na zelenú terasu.


Foto: Vladimír VAVREK, Robo HUBAČ

TECHNICKÁ VZATÉ

Dom stojí na základoch z monolitického železobetónu triedy C16/20. Nosné steny sa vymurovali z keramických voštinových tvaroviek s hrúbkou 25 cm. Klasické plné tehly triedy P10 tvoria telo nosného stĺpa v obývacej časti. Stropy z predpätých dutinových panelov ECHO uložili na monolitické vence vystužené oceľou 10425(V). Omietnutý vonkajší plášť domu zateplili 15 cm hrubým kontaktným systémom ETICS z fasádnych prvkov EPS-F. Tam, kde sa obkladalo lazúrovaným borovicovým drevom, zabezpečili zateplenie prevetrávanou fasádou s izoláciou EPS-F hrubou 15 cm. Nezabudli na poistnú protidažďovú kontaktnú fóliu. Zasklené plochy obvodového plášťa, vsadené do viackomorových hliníkových rámov WICONA, tvoria izolačné dvojsklá, vyplnené v medzivrstve vzácnym plynom.

Autori projektu
PROJEKT STUDIO EUCZ, Ostrava
www.projektstudio.cz
Ing. arch. David Kotek, Ing. arch. Kateřina Holenková, Ing. arch. Pavel Nitra

 
Autor: Marína UNGEROVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016