Inšpirujte sa harmóniou slohov

05.09.2012
Architektúra

Starý dom získal rekonštrukciou opäť svoju prívetivú tvár. Zo strany záhrady k nemu navyše pribudla úplne moderná prístavba.

21fotiek
K starej vile pribudla počas rekonštrukcie moderná prístavba orientovaná smerom do záhrady. Zlúčenie starého a nového vytvára zámerne citeľné napätie. Podkrovie slúžiace ako ateliéry a zázemie pre hostí presvetľuje presklenený vikier. Autor: Mischa ERBEN

Mladá rodina s tromi malými deťmi presunula svoje trvalé bydlisko z rušnej Viedne do pokojného menšieho mestečka v jej blízkom okolí. Ich rodičia pre nich vyhliadli historickú vilu s veľkou záhradou a otvoreným výhľadom na blízke svahy Jeho podstatou bolo nielen presvetlenie pôvodnej časti, ale najmä prístavba orientovaná do záhrady.   vysadené vinicami. Výber architektky bola pre nich jednoduchá otázka. Oslovili dlhoročnú rodinnú priateľku Giselu Podreku, ktorá z rekonštrukcie starého domu rozvinula celkom nový koncept bývania. Jeho podstatou bolo nielen presvetlenie pôvodnej časti, ale najmä prístavba orientovaná do záhrady. Tá na prízemí ponúka veľkorysý denný priestor s dostatočným prísunom denného svetla. Na poschodí sa v prístavbe stretlo hneď niekoľko funkcií, od úložných priestorov, cez spálňu rodičov až po relax, ktorý si domáci môžu vychutnať na terase. V staršej časti sa na prízemí uplatnili hosťovská izba v podobe samostatnej garzónky, klavírna miestnosť a na poschodí detské izby a hygienické zázemie.


Foto: Mischa ERBEN

Svetelná os

Dostať do staršej časti viac denného svetla pomáha po rekonštrukcii hneď niekoľko riešení. Na prízemí, smerom z ulice, je to veľké vikierové okno, ktoré nahradilo dve pôvodné okná. Zároveň v tejto miestnosti dali zväčšiť otvor na dvere, a tak je odtiaľto priamo výhľad cez prístavbu až do záhrady. Toto optické prepojenie vytvára akúsi svetelnú os, vďaka ktorej je vnútro domu osvetlené denným svetlom hneď z troch svetových strán. Klasické okná na poschodí zo strany ulice nahradili väčšie francúzske okná. Ani sklenené zábradlie nebráni svetlu prenikať dovnútra. Koncept zvýšenia celkového svetelného komfortu podporuje i výber materiálov a farieb v interiéri: sklo, drevo lakované na svetlosivo, béžové gresové platne na podlahe či svetlé steny a nábytok.


Foto: Mischa ERBEN

Celkom premenený vstup

Modernú podobu dostalo i celkom nové zastrešené garážové státie, ktoré siaha od domu až k hranici pozemka. Okrem áut pritom mysleli i na bicykle, pre ktoré sem umiestnili špeciálny box. Zastrešená plocha plní zároveň funkciu priedomia a rozšíreného vstupu. Má nezvyčajnú výšku a smerom k záhrade vyzerá ako veľká brána. Priamo s domom ho spájajú transparentné sklenené platne. Sklo tu nenápadne a nenásilne spája staré s novým. Veľkú lipu pred vchodom bolo našťastie možné zachovať, čo hneď pri vstupe pôsobí prívetivo a optimisticky.

DI Gisela PODREKA, architektka www.podreka.com

„Rekonštrukcia starej stavby je vždy výzva. V tomto prípade sme okrem zásahov do pôvodnej časti pristavovali aj kontrastnú modernú časť. Takéto spájanie starého s novým vyžaduje dávku citu. Z toho pôvodného treba oživiť a podporiť hodnotu, ktorá sa tam skrýva, a zároveň ju skombinovať s tým „novým“, aby stavba ako celok vyhovovala dnešným nárokom na bývanie. Ak sa to podarí, výsledok rezonuje citeľným, no zároveň príjemným napätím.“

 
Autor: Monika KRÁLOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016