Dom so zelenou strechou: Keď chýbajú pravé uhly

17.04.2014
Architektúra

Kameň, drevo, tehličky - títo traja aktéri sa pred viac než pätnástimi rokmi pokojne usadili uprostred lúky a odvtedy si tam svorne "strihajú". Poznáte predsa hru kameň, papier, nožnice... V tomto prípade sa len trocha zmenili hráči. Ich dokonalá súhra dnes ponúka nádherný domov veľkej rodine.

20fotiek
Atypická hmota domu citlivo a prirodzene splýva s daným prostredím. Určite k tomu svojou troškou prispela aj samotná výsadba a celkový aranžmán záhrady. Autor: Vladimír VAVREK, Peter ŠIMONČÍK

Po niekoľkoročnom užívaní sídliskového trojizbáku začala našich hostiteľov jedného dňa omínať myšlienka na zmenu. Žiadalo sa im viac priestoru a hlavne pokoja. Keď objavili takmer panenské miesto neďaleko krajského mesta, kde jedinými obyvateľmi boli spevavce, srnky a lúčne byliny, vedeli, že našli, čo chceli. Napriek tomu, že k miestu bez inžinierskych sietí viedla cez hlboký les iba rozbitá cesta a najbližšia zastávka autobusu bola vzdialená pol kilometra. Stavebný inžinier a záhradná architektka, obaja s blízkym vzťahom k prírode, brali šancu zahryznúť sa do neobjaveného kúska zeme ako jednu zo životných výziev.

Atypické riešenie pre dom

O majiteľoch sa nedá povedať, že by to boli oduševnení zanietenci harmonického bývania, iba zvyknú dať na vlastnú intuíciu. A tá im našepkávala netlačiť dispozíciu do striktných pravých uhlov, ale vytvoriť netradičný koncept založený na princípe polkruhov. Pôdorys v tvare trojcípej hviezdy zmäkčuje práve spomínané lomenie stien do polkruhov.

Hmota domu nemala súperiť s okolitou prírodou, ale sa jej celkom prispôsobiť. A tak sa aj stalo. Tu na majiteľov prezradíme, že sa „odpichli“ od škandinávskej naturálnej architektúry. Dvojpodlažná stavba učupená vo svahu s vegetačnou strechou skvelo dokázala naskočiť na zelený rytmus prostredia. Z tohto konceptu sa nevymkla ani fasáda domu. Oblé tvary sa obliekli do dreva, lícových tehličiek a kameňa z neďalekého lomu.

Každý chvíľku…

Po tom, ako predstavy investorov prekreslil architekt Ing. arch. Ladislav Hanuliak do projektu, mohlo sa začať s realizáciou. Tá trvala takmer dva roky a prebiehala viac-menej pod taktovkou majiteľa. Dom je klasická murovaná stavba, pričom zvislé konštrukcie na poschodí sú z dreva. Dom sa vykuruje plynom, radiátorové kúrenie je kombinované s podlahovým.

Prírodnému outfitu sa nebránil ani interiér. Tehličkám, kameňu a smrekovému drevu sekundujú prírodné tóny na podlahe, nábytku aj doplnkoch. Tento vyvážený pomer naturálnych ingrediencií pôsobivo rozbíja oceľové schodisko situované v srdci dispozície.

A ešte raz k dispozícii

Tradičné oddelenie nočnej a dennej zóny podľa podlaží tu nenájdete. Prízemie okrem veľkorysej obývačky susediacej s bazénom obsadila aj kuchyňa s jedálňou a zóna rodičov. Okrem spálne s kúpeľňou tu majú aj pracovňu. Poschodie je zasa teritóriom potomkov. Nachádzajú sa tu tri detské izby a kúpeľňa s toaletou. Summa summarum, prízemie rovná sa rodina a rodičia, prvé podlažie – deti.

Stále vo vývine

Kým stavbu režíroval majiteľ, pri zariaďovaní interiéru, ale najmä tvorbe záhrady prebrala iniciatívu jeho manželka. Hoci pravdupovediac je to ich spoločné dielo formované na princípe vzájomnej diskusie. Obaja sú kreatívne typy, ktoré sa neuspokoja s prvotnou verziou na celý život.

Takmer celé zariadenie interiéru sa počas pätnástich rokov už stihlo vymeniť. A rovnaký prístup majú aj k záhrade. Neustále ju „miesia a tvarujú“. Stagnácia sa v tejto domácnosti jednoducho nenosí. Životodarný tok energie tu nemá najmenšiu šancu na vyschnutie. Asi netreba príliš zdôrazňovať, ako sa tu cítia nielen trvalí obyvatelia, ale aj všetci návštevníci.

Foto: Vladimír VAVREK, Peter ŠIMONČÍK

Viac záberov z tohto atypického domu nájdete v našej fotogalérii.

 
Autor: ds/ipeknebyvanie.sk
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016