Komfort na úrovni: Stvorený na život

26.08.2012
Architektúra

Krédo tvorcov tohto projektu by sa dalo zhrnúť asi takto: Vytvoriť nielen pôsobivé, no hlavne funkčné miesto na každodenný život.

17fotiek
Moderný výraz stavby umocňujú zvolené materiály – hliníkové okná a žalúzie, sivá fasáda kombinovaná s andezitovým obkladom. Každá miestnosť v dispozícii má vyčlenenú jednu hmotu kubusu. Autor: Vladimír VAVREK

Nič nebolo náhodné ani prvoplánové, išlo o dobre premyslenú akciu rozfázovanú do najmenších detailov. Každý krok, od výberu lokality, pozemku cez projekt, zvolené technológie až po zariaďovanie, prebiehal ako tvorivý dialóg medzi majiteľmi a jednotlivými profesiami. Ako nám majiteľ prezradil, proces formovania domu „kvasil“ znútra smerom von. Najskôr sa riešila dispozícia a vnútorné väzby, vonkajšia podoba prišla na rad nakoniec. Vnútorné priestory sa tak nastavili presne podľa potrieb a štýlu svojich aktívne žijúcich užívateľov. Ale pekne po poriadku.

KOMFORT NA JEDNEJ ÚROVNI

Na takmer šestnásťárový pozemok v rovinatom teréne navrhli architekti Roman Halmi a Štefan Polakovič bezbariérový objekt v nízkoenergetickom štandarde. Parcela presahujúca priemerné limity si mohla dovoliť rozľahlejšiu stavbu bez toho, aby sa tlačila na susedné domy. Naopak, dokáže si od nich držať džentlmenský odstup. Kým z uličnej strany má dom skôr introvertnú formu, záhradné priečelia sa správajú presne naopak. Veľkoformátovými oknami sa jednotlivé miestnosti snažia o čo najužší kontakt s exteriérovým mik - rosvetom. Každej obytnej miestnosti bol dopriaty luxus vlastnej terasy.

MALÁ PREHLIADKA

Už z otvoreného zádveria sa dá vycítiť nie celkom všedná identita tohto interiéru. Chodba funguje ako horizontálna os dispozície, okolo ktorej sú modelované jednotlivé zóny. Hneď napravo od vchodu sa za plnou stenou skrýva technické zázemie prepojené s garážou. Oproti nemu sa v prvej línii usadila kuchyňa. Tá sa však pred zrakmi vstupujúceho celkom neskrýva, ale rafinovane poodhaľuje svoje ergonomické krivky cez presklenú priečku. Tento efektný akcent, ktorý sa, mimochodom, ešte v dome zopakuje, výtvarne vyvažuje tabuľa z indického palisandra. Táto drevina sa dostala k slovu v interiéri viackrát. Okrem kuchynskej linky ho autor návrhov Krédo tvorcov tohto projektu by sa dalo zhrnúť asi takto: Vytvoriť nielen pôsobivé, no hlavne funkčné miesto na každodenný život.  Slavo Židek využil ako obklad na niekoľkých stenách. Veľkorysý kus z dispozície si ďalej odkrojil tandem jedálne s obývačkou. Okrem stĺpa s kozubom výhľad v tejto časti neruší od chodby žiadna priečka. Po celej šírke dispozície sa tak otvára reprezentatívny priestor. K pocitu priestrannosti a optickej vzdušnosti určite prispievajú aj celoplošné okná v oboch miestnostiach. Z východnej aj západnej strany je vďaka tomu táto zóna celý deň zásobovaná dostatočným množstvom prirodzeného svetla. Obývačka si navyše dovolila rozpínavosť aj smerom nahor, do ďalšieho podlažia. Nejde o samoúčelný ťah, nadštandardná svetlá výška ráta v budúcnosti s otvorenou galériou, kde umiestnia pracovňu. Vráťme sa však späť na zem a pokračujme v prehliadke. Posledná tretina dispozície patrí spálňovému traktu. Naľavo ešte možno nahliadnuť cez sklenený priezor do hosťovskej izby. Rodičovská spálňa s kúpeľňou, rovnako ako aj dve detské izby s hygienickým zázemím už ostávajú pred zrakmi náhodných návštevníkov ukryté. Hoci tento interiér prekvapuje množstvom nevšedných a trendových momentov, ponecháva si prívetivosť. No čo je oveľa dôležitejšie, v kúte nezostala ani praktickosť, ktorá maximálne zjednodušuje každodennú prevádzku. Jednoducho povedané, tento moderný koncept dáva svojim užívateľom dobrý dôvod na dlhodobú spokojnosť.

 
Autor: Denisa SLANČOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016