Na návšteve: Dvojdom so symetriou

17.12.2013
Architektúra

Ako vyťažiť z mála maximum, predviedli dvaja architekti na vlastnom bývaní.

28fotiek
Výšková a materiálová odlišnosť podlahy jasne definuje funkcie jednotlivých zón na prízemí. Kým lakované drevo v obývačke je v absolútnej materiálovej opozícii k surovému betónu, koaličných partnerov našiel v antracitovej dlažbe a leptanej žulovej doske na pracovnej ploche linky. Autor: Laura Wittek

Stojíme na ulici s rodinnými domami približne v rovnakom veku. Táto vrakunská časť sa iba pred pár rokmi začala transformovať na obytnú. Pôvodné parcely využívané prevažne ako záhrady začali majitelia postupne rozpredávať.

Jednu z nich tu pred piatimi rokmi kúpili dvaja partneri z architektonického ateliéru at26. Nie práve premrštená výmera, iba málo cez päť árov, sa mala stať základom budúceho domova pre dve mladé rodiny.

Prvotný ideový zámer Branislava Loskota a Jaroslava Takáča mal byť akýsi tvorivý manifest. Finančné, no hlavne priestorové limity ich napokon v plánoch „umravnili“. A nebolo to vôbec na škodu.

Nekomplikovaná architektúra dvojdomu

Úzka príjazdová cesta nedáva domu veľké šance na exhibovanie. Priečelie nalepené takmer na hranici pozemka sa tvári nanajvýš skromne a nenápadne. Fazónu „odstupu“ si dom zachováva z uličnej strany aj vďaka úzkym stavebným otvorom.

Nekompikovanú súmernú architektúru narúšajú iba decentné nuansy, ktoré naznačujú, že by vlastne mohlo ísť o dvojdom. Rovnaký grif s malou asymetriou použili architekti aj zo záhradnej strany.

Foto: Laura Wittek
Viac inakosti možno postrehnúť v jedálni. Nielen materiál stola odlišuje obe bytové jednotky, tento priestor prezrádza záľubu domácich v zbieraní starších kúskov a ich mixovaní s modernými.

Moment prekvapenia čaká na návštevníka až za vchodovými dverami. Ako sa dom na takej malej ploche dokázal veľkolepo rozvinúť všetkými dovolenými smermi. Vertikálne do druhého podlažia, horizontálne až do záhrady.

Celé prízemie je s výnimkou technicko-hygienického zázemia jedným otvoreným monopriestorom, ktorý ešte vďaka celoplošnému preskleniu kontinuálne prechádza na terasu s minizáhradkou. Mimochodom, keď už sme vstúpili do záhrady, na pôvodnom pozemku sa nachádzali dva odrastené stromy, ktoré sa architektom podarilo zachovať.

Jasná dispozícia domu

Ale späť do domu. Kuchyňa s jedálňou sú v jednej úrovni s terasou, obývacia časť je o stupienok vyššie. Vizuálne zónovanie zabezpečuje aj odlišnosť zvolených podláh. Kým obývačku prehrieva mäkký drevený odtieň, kuchyni dominuje dlažba v odtieni antracitu.

Doplnkovými farbami v prízemí sú biela a sivá. Ani mobiliár v dome nie je nijako „ukričaný“, rovnako stavil na absolútnu jednoduchosť. V obývačke hrá prím sivá sedačka, biele steny ozvláštňuje hypokautový kozub, policový nábytok a domáce kino. Moderný šmrnc dodáva prízemiu surový betón použitý na strope a nosných prvkoch. Kuchyňa sa takisto dizajnovo nevymkla z tohto konceptu.

Na bielu linku so sivou pracovnou plochou nadväzuje rovnobežne situovaný ostrov a masívny jedálenský stôl. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že repertoár prízemia je vyčerpaný. Omyl. Nechýba tu technické, a hygienické zázemie vrátane odkladacích priestorov a komory. Všetko je však dômyselne ukryté za biele, po strop vysoké panely, ktoré splývajú s bielymi stenami.

Horné podlažie s izbami pre domácich sa proporčne uskromnilo. Malou galériou so skleneným zábradlím sa vstupuje do troch izieb a spoločnej kúpeľne. Absenciu ďalšej izby na úkor galérie domáci neľutujú. Obývačka okrem otvorenia sa do výšky profituje aj zo skoseného svetlíka, ktorý sa nad otvoreným priestorom nachádza. Záplava svetla prepožičiava galérii dynamiku a obývačke zasa mäkkú útulnosť.

Nadštandard vybavenia domu

Tento dvojdom s pracovným názvom dupleXS možno neohúri na prvý pohľad, pretože jeho vizuálnemu konceptu chýba akékoľvek klišé. Príjemne však prekvapí naoko skrytými riešeniami, ktoré prezrádzajú, že nejde o prvoplán.

Ašpirant na cenu CE-ZA-AR 2013 má na streche tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, ktoré predstavuje hlavný zdroj vykurovania aj chladenia v dome. Prízemie sa okrem toho doplnkovo vykuruje hypokaustovým kozubom. Takisto okná v hliníkových rámoch či sadrové stierky určite nepatria do úplne štandardnej výbavy.

Dvojdom: Ako v zrkadle

Koľko poznáte dvojdomov, kde nájdete identické riešenia? Jasné, že hovoríme viac ako o dispozícii, keď sa majitelia oboch bytových jednotiek zhodnú na výbere rovnakých materiálov stien či podláh, kuchynských linkách, kozuboch, identických modeloch televízorov, dokonca aj sedačiek.

Túto dvojvaječnú zvláštnosť sme u Loskota a Takáča našli. No napriek názorovej zhode dokázal každý architekt svoj domov okoreniť vlastnou esenciou, ktorá ho od suseda odlišuje a dáva tak priestoru punc zdravo sebavedomej svojbytnosti.

Info o stavbe:

Projekt: 2008
Realizácia: 2009 – 2011
Výmera pozemka: 525 m2
Zastavaná plocha: 156,20 m2
Celková úžitková plocha: 268,72m2 (134,36 m2 jedna bytová jednotka)
Stavebné náklady na jednu bytovú jednotku: približne 150 000 €

Prečo hypokaust?

Je založený na princípe vykurovania sálaním. Hypokaust je uzatvorený systém vykurovania, kde sa medzi kozubovou vložkou a obstavbou akumuluje vzduch a ten sa potom odovzdáva do interiéru.

Je to ideálny spôsob na vykurovanie v nízkoenergetickom dome. Pracuje na podobnom princípe ako teplovzdušný kozub, rozdiel je iba v technickom riešení. Hypokaustový kozub je uzatvorená stavba bez teplovzdušných mriežok. Ročné náklady na energie predstavujú asi 1 200 € na jednu bytovú jednotku.

Ing. arch. Branislav Loskot, Ing. arch. Peter Kukučka, Ing. arch. Jaroslav Takáč
www.at26.sk

Pri navrhovaní sme sa držali dvoch zásad:

1. Radšej menší dom v nízkoenergetickom štandarde z kvalitných a trvácnych prírodných materiálov.

2. V jednoduchom fasádnom obale rozvinúť spektakulárny priestorový koncept, ktorý sa otvára vo vertikálnom aj horizontálnom smere a vytvára zaujímavé priehľady v interiéri.

 
Autor: Pekné Bývanie/Denisa SLANČOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016