S výhľadom na les: Rodina si vybrala pokojné bývanie v bytovom dome

13.04.2018
Architektúra

Nájsť pokojné bývanie pre aktívne žijúcu rodinu bolo primárnou požiadavkou pri hľadaní ich vysnívaného domova. Do oka im padlo architektonicky zaujímavé rezidenčné bývanie v zástavbe rodinných domov neďaleko historického dvora s rybníkom.

14fotiek
Nájsť pokojné bývanie pre aktívne žijúcu rodinu bolo primárnou požiadavkou pri hľadaní ich vysnívaného domova. Autor: Vladimír VAVREK, Robo HUBAČ

Trojčlenná rodina bývala v malom byte blízko centra Prahy. Lokalita im vyhovovala a aj mestský životný štýl. Zatiaľ nemali ambíciu bývať v rodinnom dome v niektorom z pražských satelitných mestečiek, a preto sa rozhodli pátrať po väčšom byte v tej istej štvrti, no s väčším pokojom.

S výhľadom na les

Päťpodlažný bytový dom, ktorého súčasťou sú predzáhradky, balkóny, terasy a lodžie, ich dostal v prvom rade lokalitou. Novostavba sa nachádza na severnom svahu Bielej hory, v katastrálnom území Ruzyňe, v blízkosti významných historických pamiatok. Dominantou je areál Pražského hradu, vzdialený 4 km autom. Dominantou je areál Pražského hradu, vzdialený 4 km autom. Kúsok od domu je letohrádok Hviezda so zvernicou. Kúsok od domu je letohrádok Hviezda so zvernicou - pamätné miesto, kde sa v roku 1620 odohrávala známa bitka na Bielej hore.Zvernica je obľúbené výletné miesto Pražanov a v zime raj bežkárov. Voľné chvíle sa dajú využiť aj na návštevu Břevnovského kláštora, údolia Divokej Šárky s desiatkami turistických trás či výlet do parku Ladronka, ktorý je vďaka špeciálnym cestám na jazdu na kolieskových korčuliach ideálne miesto na rekreačné športy.

Bývanie v podkroví

Vybraný podkrovný byt v podstate zodpovedal požiadavkám trojčlennej rodiny. Dispozícia priestoru pôsobí prívetivo a vzdušne. K praktickej rozlohe necelých 95 štvorcových metrov prináležia terasa a lodžia, ktoré poskytujú otvorenejší výhľad do krajiny. Celý priestor je príjemne zahalený do zemitých odtieňov. V nich sa rovnako našli majitelia aj interiérová dizajnérka Vlaďka Klosová. Keďže majú rovnaký vkus, naladili sa na rovnakú vlnovú dĺžku.

Z dispozičného denníka

V predsieni je okrem vstupu na terasu a chodbu umiestnený aj vstup do šatníka, respektíve do komory. Vďaka jej existencii nemajú skrine podstatný podiel na zariadení izieb, ako to často býva zvykom. Na sezónne oblečenie, športové náčinie, ale aj trvanlivé potraviny a prostriedky na údržbu bytu má rodina vyčlenené miesto práve tu. Nevyhnutné skrine na šaty sa snažili umiestniť do úzkej chodby, z ktorej sú vstupy do jednotlivých miestností. Nie sú však poňaté ako mohutný monolit, naopak, pre vzdušnosť sú riešené len do polovice jej výšky.

Chodba je tak odľahčená a pôsobí veselšie. Priestor nad skriňou dáva vyznieť dekoratívnej benátskej štuke a poskytuje priestor na umiestnenie fotografií a spomienok z ciest. Z chodby na opačnej strane sa vstupuje do otvoreného podkrovného priestoru s kuchyňou, obývačkou a jedálňou. Ten je dejiskom najčastejšieho pohybu členov domácnosti. Okrem jednoduchej kuchynskej linky s príručným jedálenským kútom je tu len pár kúskov nábytku. Na jedálenský kút nadväzuje lodžia s možnosťou stolovania, na ktorej si našiel svoje miesto aj gril.

Spálňa a detská izba sú menšie izby, situované v strede bytu, v ktorých nie sú zošikmenia. V menšom priestore síce nie je veľa miesta na nábytok, ale aj tieto miestnosti zaujmú netradičným členením miestnosti. Postarali sa o to jemne vzorované tapety v kontraste s farebnými stenami a obrazcami na stropoch. Za nimi nasleduje kúpeľňa a WC. Terasa slúži na relax a má multifunkčné využitie. Jej vnútornému priestoru kraľuje pohľadový betón, ktorý pôsobí kontrastne s vybraným nábytkom. Veľká posteľo-sedačka slúži v teplejších mesiacoch ako plnohodnotné spanie na čerstvom vzduchu, ale aj ako miesto stretávania sa s priateľmi. Patrí k nej malý kútik s vínotékou a audiovizuálnou technikou.

Lucie STAŇKOVÁ, majiteľka bytu

Hlavným kritériom pri výbere bytu pre našu rodinu bolo jeho umiestnenie. Výber padol na Prahu 6, pokojné bývanie v susedstve letohrádku Hviezda s výhľadom do krajiny. Pri plánovaní interiéru podkrovného bytu sme chceli zachovať čo najviac otvoreného priestoru Pri plánovaní interiéru podkrovného bytu sme chceli zachovať čo najviac otvoreného priestoru s minimom nábytku a predmetov, prepojiť harmóniu farieb a použitých materiálov.  s minimom nábytku a predmetov, prepojiť harmóniu farieb a použitých materiálov.Ruku mi veľmi citlivo a predovšetkým intuitívne viedla interiérová dizajnérka Vlaďka Klosová. Podľa jej vlastných slov „vznikal byt sám od seba, živený láskou, čo tiekla cez ňu a mňa“. Vlaďka vyberala všetky farby a niektoré prvky interiéru vytvárala osobne. Pod jej vedením tak vznikol veľmi harmonický domov s pozitívnou energiou a láskou, ktorý je pokojným útočiskom pre všetkých, veľmi dynamickým tempom žijúcich členov rodiny.

 
Autor: PEKNÉ BÝVANIE/Michaela NIKODÝMOVÁ
Fotogaléria
FocusMedia
VIDEO Pekné Bývanie


Čítajte tiež
 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
S výhľadom na les: Rodina si vybrala pokojné bývanie v bytovom dome
PEKNÉ BÝVANIE/Michaela NIKODÝMOVÁ