Návšteva romantického hniezdočka: Dom bez tajností

21.08.2012
Architektúra

Navštívte s nami dom na anglickom pobreží. Nie je postavený v tradičnom viktoriánskom štýle, ale prívlastok romantický mu nemožno uprieť. Zo všetkých miestností je krásny výhľad do okolia. A ak sa zahľadíte priamo na morské útesy, scenéria anglického vidieka je dokonalá.

14fotiek
Podľa predstáv manželov navrhla architektka modernú stavbu s výhľadom na krajinu z každej miestnosti. Majitelia tvrdia, že za pekného počasia vidia z jedálne francúzske pobrežie. Ak však potrebujú súkromie, dom jednoducho zahalia žalúziami. Autor: profimedia.sk

JoRadcliffová a jej taliansky manžel Mauro Feltrin kúpili parcelu v dedinke na anglickom pobreží asi pred desiatimi rokmi. Najmä preto, že tu Jo vyrastala. Ďalším dôvodom bol nádherný výhľad. „Dobre som to tu poznala. Vedela som, že z prvého poschodia bude neodolateľný výhľad na morské útesy,“ hovorí Jo. V tom čase žila dvojica v Taliansku, kde Mauro pracoval pre rodinnú firmu s nábytkom. Vždy, keď prišli pozrieť manželkinu rodinu, zašli sa prejsť aj na kúpený pozemok. Snovali plán, ako raz postavia dom, keď príde ten správny čas. A ten prišiel pred šiestimi rokmi, keď firma s nábytkom založila svoju pobočku v Británii. Jo a Mauro sa konečne mohli presťahovať a začať so stavbou vysnívaného domu.

KDE ZAČAŤ?

Pozemok už bol, manželia rozmýšľali, ako ďalej. Predsa len, v prípade stavby domu boli absolútni nováčikovia. „Na začiatku sme si vyžiadali zoznam architektov, pôsobiacich v našej lokalite,“ spomína Jo. „Charakteristickou črtou pozemku bol výhľad na okolie a my sme cítili, že práve to by malo ovplyvniť celý projekt domu. Prízvukovali sme, že chceme priestranný, moderný a voľný priestor. Praktický a ľahko udržiavateľný interiér, kde bude veľa svetla. Architektov sme pozvali priamo na pozemok. Napriek tomu len jedna architektka z nich dokázala presne zareagovať na naše požiadavky. Lynn Davissová naozaj počúvala, čo jej hovoríme. Zdalo sa, že nám intuitívne rozumie a dokáže nakresliť naše myšlienky na papier. Jej počiatočné návrhy sa zhodovali s našimi predstavami. Ak si to spätne premietam, myslím, že sa nám páčil nielen jej projekt, ale aj ona ako osoba. Jednoducho sme si sadli. Napriek súzvuku v myslení si nikto z nás neuvedomoval, koľko času zaberie len príprava projektu.“

STALI SA STAVBÁRMI

Trvalo dva roky, kým dom kompletne dokončili. Dvojica chcela ušetriť, preto si na výstavbu domu neobjednala firmu. Na jednotlivé práce si zabezpečila konkrétnych dodávateľov. Aby boli stavebné práce odvedené kvalitne a v dobrom slede za sebou, manželia si zabezpečili stavebný dozor. „Najskôr išlo všetko ako po masle, neskôr sa predsa len objavili trhliny,“ vysvetlila Jo. Napokon musela s manželom prevziať iniciatívu a s veľkou pomocou architektky Lynn riadila stavbu. Vzhľadom na to, že so stavbou domu nemali žiadne skúsenosti, bola to pre nich veľká výzva. „Veľa som sa naučila najmä pri hľadaní riešení naliehavých problémov. Keď na to teraz spomínam, som aj celkom rada, že sa všetko odohralo takto.“

ŽIVOT NA SIEDMICH ÚROVNIACH

Jednou z úloh architektky bolo navrhnúť dom do mierneho svahu. Vyrovnala sa s tým jednoducho – z mierne zvažujúceho sa svahu urobila devízu. Dom do neho jednoducho vsadila. Vo vnútri sa nachádza sedem úrovní. Ani jedna nie je umelo vytvorená. Medzi jednotlivými úrovňami je len zopár schodíkov. Štyri spálne a hlavná kúpeľňa sú situované na úrovni záhrady. Odtiaľ zopár schodíkov vedie k vstupnej hale. Sú tam aj druhé vstupné dvere, vedú k šatni s toaletou a so sprchou. „Hovoríme jej zablatená miestnosť a má tu svoj význam. Život sa u nás odohráva prevažne vonku, preto je príjemné vyzliecť sa a zbaviť sa piesku a blata ešte predtým, než sa všetko roznesie po interiéri,“ vysvetľuje Jo.

Na prvom poschodí je obývacia izba. Aj odtiaľ je pekný výhľad na anglické okolie. Architektka celý priestor opticky presvetlila sklenými tabuľami, ktoré siahajú od podlahy až po strop. Dve z nich sa dajú otvoriť. Keď je pekné počasie, interiér s exteriérom spoja do jedného. Pár ostatných schodíkov vedie do kuchyne a jedálne. Z oboch miestností sa vďaka preskleným stenám naskytá panoramatický pohľad do okolia. Na programe je vždy zaujímavý a podľa počasia sa meniaci anglický vidiek. Feltrinovci milujú svoj svetlý moderný dom. Napriek tomu sa rozhodli, že je čas na zmenu. „Potrebujem iný projekt a už si brúsim zuby na starý rodičovský dom,“ smeje sa Jo.

 
Autor: PEKNÉ BÝVANIE
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016