Rodinný dom na svahu bol výzvou pre architektov

10.11.2013
Architektúra

Toto je príbeh o láske na prvý pohľad a o tom, ako sa na výslednej podobe architektúry domu spolu podieľali, okrem architektov a investora , aj terén a okolie. Hoci, tak by to vlastne malo byť vždy.

16fotiek
Dom, na ktorého architektúre sa podpísal terén Autor: Vlado VAVREK

Kto sa do koho zaľúbil? Majitelia do pozemka. Nádherný výhľad, orientácia na slnečnú stranu, pokojná a už zabývaná lokalita blízko centra mesta, jednoducho, nedalo sa chcieť viac.

Ako to už býva, každá láska prechádza skúškami. Tou najväčšou bolo v tomto prípade čakanie, kým bude pozemok naozaj ich. Pán domáci sa chcel poobzerať aj inde, no jeho polovička sa nevzdávala. Tri roky ubehli, kým sa stali šťastnými majiteľmi a mohli sa pustiť do stavby.

Jasný plán

Trojizbový panelákový byt vymenila rodinka za priestranný tehlový dom po roku realizácie. Kým dorastajúce dcéry sa tešili z možnosti po svojom si zariadiť vlastné izbičky s výstupom na terasu, najmladší člen rodiny, škôlkar, si užíva veľký herný priestor za vstupnou halou, ktorý je súčasťou dennej zóny. V sychravom počasí sa však na herňu premieňa prakticky celá spoločenská časť, kde sa pod dohľadom môže vyšantiť aj vybehať.


Spoločenkej časti dominujú veľkorysé presklenia, vďaka ktorým je interiér čo najviac prepojený so záhradou a krásnym výhľadom.
Foto: Vlado VAVREK

Spolupráca majiteľa a architektov z ateliéru Šebo-Lichý prebiehala bez zaškrípaní. Architekt Tomáš Šebo spomína: „Investor inklinuje k minimalizmu a o dome mal pomerne jasnú predstavu, ktorú sme ďalej rozvíjali. Dokonca prišiel so štvorčekovým papierom, kde ho mal rozkreslený. Ideálne vystihol aj orientáciu domu smerom na výhľad a slnečnú západnú stranu.

V poschodovej stavbe s pôdorysom tvaru písmena L mal prízemiu dominanovať otvorený spoločenský priestor, kde by sa odohrával život rodiny a jeho pracovňa. Poschodie bolo vyhradené pokojovej zóne, spálni a izbám dievčat. Aj preto bola základná dispozícia rýchlo hotová, dolaďovali sme najmä vnútorné usporiadanie, poschodie a umiestnenie schodiska.“

L, a predsa nie L

A ako sa na projekte spolupodieľali terén a okolie? Svahovitý pozemok má tvar lichobežníka, ktorého najužšia strana je hore. Okrem toho, že sa zvažuje, v jednej časti sa i láme, výsledné prevýšenie je asi dva a pol metra. Architekt pokračuje: „Geometriu a situovanie stavby sme prispôsobovali nielen samotnému pozemku, ale aj výhľadu, línii uličnej radovej zástavby a susediacej poschodovej budove. Os prízemia je kolmá na os pozdĺžne orientovanej budovy na vedľajšom pozemku, línia fasády poschodia vstupnej časti je pokračovaním línie uličnej zástavby.

To medzi hmotami poschodí vytvorilo odskok, ktorý slúži ako prístrešok nad vstupom. Vzájomné vyosenie línií sme ďalej rozvíjali, prestupuje celou stavbou. Je to badateľné aj v interiéri, či už v rozbiehajúcom sa uhle medzi kuchynskou linkou a pultom, alebo v chodbe na poschodí, kde tvar skrinky kopíruje nepravidelnosti.” Takže hoci dispozícia stavby na prvý pohľad vyzerá ako klasické pravouhlé L, nie je to celkom tak.

Dobre čitateľné je to na pôdoryse. Aj spomínané prevýšenie na pozemku nahralo dnešnej vizáži do karát. Aby sa vyrovnal terén pod domom v celej jeho šírke, musela by sa strmina zasypať, čo by boli náklady navyše. Namiesto toho sem architekti situovali suterén, ktorý slúži ako úložný priestor.

Atraktívne šikminy

„Vizuálne sme chceli oddeliť spoločenskú zónu od susedov,“ vysvetľuje architekt. „Prízemie sme orámovali terasou a zošikmeným dreveným obkladom, ktorý je prichytený na stropný a bočné múry. Jeho tvar je z vnútornej strany inšpirovaný motívom teleskopu, kde sa pohľad rozbieha znútra do krajiny.“

Bočné šikminy nie sú samoúčelné, za dverami nenápadne situovanými do obkladu sú úložné priestory. Stropný podhľad je navyše rôzne prelamovaný, čo pôsobí vo výsledku atraktívne. Pocitu súkromia na terase nahráva aj plot z liateho betónu s nadstavbou z drevených latiek.

Vovnútri

Interiér si domáci zariaďovali sami najmä nábytkom sériovej výroby. Iba vstavané skrine, kuchynská linka, kvetináče a skrinka na chodbe na poschodí sú vyrobené na mieru. Hlavné slovo mal pritom pán domáci. Prísnosť minimalizmu zjemnil vklad jeho manželky, napríklad namiesto liatych betónových podláh sa nakoniec realizovala pokládka drevených parkiet, čo priestor preteplilo. Podobne aj za doplnkami, kvetmi či vankúšmi poznať ženský jemnocit.

Čo sa týka vykurovania, teplo na prízemí sa šíri z teplovodného podlahového kúrenia napojeného na plynový kotol, na poschodí sú radiátory. V studených mesiacoch domáci využívajú aj kozub. Rozhodnutie zaobísť sa bez klimatizácie a vonkajších žalúzií neoľutovali. kvalitné okná s trojsklami, ako aj architektmi navrhnuté presahy konštrukcií, v lete interiér dostatočne izolujú.


Ing. arch. Tomáš ŠEBO, Ing. arch. Igor LICHÝ
autori architektonického návrhu www.sebolichy.sk
Foto: archív

Jeden z dôvodov, prečo si človek stavia obytný dom, je najmä prepojenie interiéru s exteriérom, čiže zasklená stena medzi obývačkou a záhradou. A to bolo aj v tomto prípade hlavným motívom návrhu. Prízemie so spoločenskou časťou sme otvárali čo najviac smerom von.

Medzi oceľovými nosnými stĺpmi, ktoré sme zmenšovali, ako najviac sa dalo, sa nachádza prakticky súvislé presklenie. Naproti tomu poschodie je opticky komornejšie. Jednotlivé okná sa striedajú s hmotou múrov, čo naznačuje súkromie, ktoré izby poskytujú.

 
Autor: Pekné Bývanie/Monika KRÁLOVÁ
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016