Šitý na mieru: Sympatický rodinný spoločník

29.12.2012
Architektúra

Sympatický rodinný dom s rovnako pôsobiacimi majiteľmi srší pohodou a vzájomnou previazanosťou s veselými spomienkami. Keďže jeden z dvojice architektov, ktorí dom navrhovali, je dlhoročný kamarát mladej rodinky, niet pochýb o tom, že je šitý na mieru.

21fotiek
Jednopodlažný kubus príjemne narúša symbolické podlažie venované pracovni. Prevládajúcu bielu časť fasády asymetricky vyvažuje drevený obklad, rohové a veľkoplošné okná. Ľahko dekoračne pôsobí stredná časť z pohľadového betónu. Autor: Robo HUBAČ a Vlado VAVREK

Cesta k dnešnému šesť rokov obývanému domu nešla klasicky od kúpy pozemka cez katalógový projekt na zelenej lúke až po realizáciu bývania na kľúč. Lokalita stavby bola majiteľovi blízka už od útleho detstva, pozemok totiž patril jeho starým rodičom takmer 70 rokov. Zdedené hospodárstvo mladému páru spočiatku slúžilo ako miesto na letnú rekreáciu. Neskôr sa nasťahovali do starého domu na okraji pozemka, ktorý brali ako provizórne bývanie. V priebehu troch rokov postupne rušili dielničky a hospodárske budovy s malými prístavbami postavené za domom pozdĺž dlhého pozemka.

NAMIESTO STARÉHO NOVÝ

Spočiatku mali investori v pláne prispôsobiť starý dom dnešným potrebám budúcej rodinky. Dvojica autorov z brnianskeho ateliéru Archix však ani po celodennom zameriavaní, skicovaní a celonočnom premýšľaní na mieste činu nedošla k uspokojivému výsledku. Keď nadránom sedeli vo dvore a hľadeli na stodolu za domom, zrazu v nich skrsla otázka, prečo neumiestniť rodinné zázemie práve tam. Nasledujúce dni ukázali, že to bol najlepší nápad. Sympatický rodinný dom s rovnako pôsobiacimi majiteľmi srší pohodou a vzájomnou previazanosťou s veselými spomienkami. Keďže jeden z dvojice architektov, ktorí dom navrhovali, je dlhoročný kamarát mladej rodinky, niet pochýb o tom, že je šitý na mieru.  Pôvodný dom orientovaný do ulice ponechali tak, ako bol, a stavať sa rozhodli na mieste bývalej stodoly s orientáciou na západ. Novonavrhované bývanie tak získalo absolútne súkromie izolované od ruchu ulice, hoci pozemok je situovaný v centre mestečka. Východisková predstava o vzhľade domu, ktorú majitelia predložili architektom, bola výrazne odlišná ako dnes. Inšpirovala ich fotografia v časopise, na ktorej bol prízemný austrálsky bungalov s nízkou šikmou strechou a obkladom z lícových tehál. „Tak som naskicoval obrázok, ako by to malo vyzerať,“ spomína architekt. „Už prvá skica sa nápadne podobala na výslednú stavbu a nám sa tento moderný štýl zapáčil,“ hovorí majiteľka.

ZAČALI NA VINOBRANIE

Keďže hlavní aktéri sú správni Moravania, začiatok stavby si spájajú s obdobím burčiaku. Práve ním si v kamarátskej atmosfére pripili v blízkosti dnešnej terasy, kým bagre podľa projektu vymedzovali teritórium ich budúcej domácnosti. V tej chvíli skrsla v majiteľovi nástojčivá myšlienka, že by chcel aspoň menšiu vínnu pivničku. Tak na mieste plánovaného prístreška pre autá bager zabral dvakrát a na svete bola aj malá pivnica. Hĺbka výkopu a v podstate ani zvolený moderný štýl stavby nedovoľovali vytvoriť v pivničke klasickú klenbu. Preto architekti uprednostnili tvar adekvátny exteriéru domu. Správnu atmosféru v tomto priestore docielili lícovými tehličkami s nepravidelným kladením.

POD VLASTNOU TAKTOVKOU

Do prvého snehu už bola hrubá stavba pod strechou. Treba podotknúť, že na stavbu nebol vybraný generálny dodávateľ. Niektorých stavebných prác sa chytili mladí majitelia s priateľmi, rodinou aj svojpomocne. Nezaobišlo sa to bez drobných úrazov. „Švagor si zlomil prst a ja som so zmetákom v ruke strážila manžela s vŕtačkou na zasneženej stavbe, aby ho nekopol elektrický prúd,“ smeje sa sympatická majiteľka. Keďže mladomanželia v priebehu stavby očakávali prvého potomka, bolo potrebné práce urýchliť. Ale stihli to. Z interiéru bola dokončená podľa projektu kuchyňa s kúpeľňou a základom obývačky sa stali dve sedačky. Mladomanželia sa nasťahovali do vysnívaného rodinného hniezdočka týždeň pred narodením dieťaťa. Neskoršie dozariaďovanie už priniesol samotný chod domácnosti. Dnes už ako štvorčlenná rodinka radi spomínajú na prvé fázy budovania dnešnej zabehnutej domácnosti. Oceňujú uzatvorenú dispozíciu, kde ich oázu pokoja a bezpečný výbeh pre deti chráni od ulice starorodičovský dom. K úplnej spokojnosti im chýba len osadenie markízy nad terasou a moderné stropné svietidlá na doladenie interiéru, ktorý sa už začína podobať na skicu architektov, ku ktorej pomaly smerovali.

Ing. arch. Milan PODROUŽEK Ing. arch. Martin KUBEŠ,
autori návrhu architektúry a interiéru www.archix.sk

„Keďže s majiteľmi sme dobrí priatelia, projekt i realizácia tohto domu prebiehali nad rámec bežných vzťahov architekta a investora. Vďaka ich spoločenskému naladeniu dom stále žije a my sme radi, že sa sem môžeme vracať a sledovať, ako slúži svojmu účelu – či už v zime pri kozube, alebo v lete, keď sa obytná plocha rozšíri na celú záhradu.“

 
Autor: Inéz BÚCI
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016