Vila, v ktorej feng šuej splnilo svoju úlohu

06.11.2013
Architektúra

Vila B, ako ju nazvali jej autori , sa môže pochváliť cenou Dom roka v kategórii individuálne domy. Moderný architektonický koncept navyše korešponduje so starovekými princípmi feng šuej.

11fotiek
Južná fasáda je maximálne otvorená do záhrady. Podlahu z prírodného kameňa na terase dopĺňa okapový chodník a komunikačné plochy s dlažbou z pigmentovaného betónu. Architektúra získala v roku 2011 ocenenie Dom roka v kategórii individuálne domy od vydavateľstva Business Media CZ. Autor: Tomáš MANINA

Kompaktný tvar pôdorysov i architektúry domu je výsledkom hneď niekoľkých vstupných podmienok. Dôraz na moderný vzhľad a úspory na jednej strane a spolupráca architektov Mikulaj & Mikulajová s odborníčkou na staré čínske učenie o zharmonizovaní energií na tej druhej.

Aj samotné náhodné stretnutie investorky s architektmi bolo tak trochu osudové. Autori návrhu sa pre prácu na tomto projekte po dlhšom pracovnom období strávenom v zahraničí presťahovali späť do rodného mesta.

Čím jednoduchší

K finálnemu vzhľadu domu sa po spoločných konzultáciách dopracovali pri tretej štúdii.

Maximálne zracionalizovali pôvodný návrh a zjednodušili hmotu domu. A následne už len detailne dolaďovali dispozičné riešenia pôdorysov oboch podlaží. Zaujímavé je, že aj keď majitelia nepožadovali nízkoenergetický štandard domu, feng šuej a použité kvalitné stavebné materiály ich doviedli na jeho hranicu.

Praktický aj zaujímavý

Dispozícia domu s úžitkovou plochou 200 m2 sa riadi praktickým zónovaním na dennú a nočnú časť, pričom zohľadňuje orientáciu obytných priestorov na juh.Interiér je tak optimálne presvetlený a aktívne komunikuje s rozľahlou záhradou.

Prevádzkové, technické a hygienické miestnosti našli miesto na severnej fasáde, ktorá je orientovaná do ulice.

Architekti s rešpektom k súkromiu domácich zredukovali jej stavebné otvory na nutné minimum v podobe pásových okien. Ich osadenie a vzájomná kompozícia pôsobia esteticky a čisto. Kontrastne k vstupnej časti domu vyriešili južnú fasádu orientovanú do záhrady. Čo najviac prepája interiér s terasou a anglickým trávnikom.Kompaktnú hmotu vily osviežilo vizuálne rozdelenie podlaží pomocou obkladu a zapustenie časti poschodia s terasou.

Dokonalý na druhýkrát

Pri návrhu si autori návrhu dali záležať na každom stavebnom detaile, ktorý podrobne rozkresľovali a následne aj dozorovali.

Pracovníci realizačnej firmy niektoré z nich síce vystihli až na druhý pokus, trpezlivosť a dôslednosť však stála za to. Za povšimnutie stojí precízne vyhotovenie obloženého schodiska s preskleným zábradlím či elegantné interiérové dvere na plnú výšku podlažia.Komfort prevádzky zvyšuje inteligentné riadenie žalúzií, exteriérového osvetlenia a bezpečnostného systému.

Technická chuťovka je aj hypokaustový kozub, ktorý sa podieľa na vykurovaní domu sálavým teplom.

Na želanie domácich tento princíp využili na vytvorenie vyhriatej akumulačnej steny v spálni na poschodí. Samotné zariadenie interiéru už potiahli majitelia vo vlastnej réžii s využitím niektorých kúskov z predošlej domácnosti.

K dokonalému udomácneniu ešte potrebujú nejaký čas, ostatok však už prinesie sám život. Podstatné je, že po nasťahovaní ocenili podrobné rozpitvávanie dispozície a prevádzky s architektmi. Od prvého dňa sa totiž v novom dome cítili akoby tu žili odjakživa.

 
Autor: Inéz Búci
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016