Vydarená premena: Ako urobiť zo staršieho domu bývanie ako v raji

15.07.2013
Architektúra

Starší dom po rodičoch si už nárokoval na ráznejšiu zmenu. Rekonštrukcia pod taktovkou štúdia furnier ho zbavila nemoderných stavebných prvkov a dnes pôsobí kompaktne a sebavedome .

24fotiek
Vo večerných hodinách záhradu s antikorovým bazénom rozžiari exteriérové osvetlenie. Domáci si môžu nastaviť nielen jeho intenzitu, ale aj farebnosť. Autor: Vlado VAVREK

Najlepšie vidno rozdiel oproti pôvodnému vzhľadu domu z roku 1994 na záhradnej fasáde. Poďte s nami porovnať, ako pár odborných zásahov dokáže premeniť celkový výraz a štýl domu.

Pôdorysne skosený tvar čelnej fasády a vyčnievajúci štít architekti zalícovali do jednej plochy cez obe podlažia a vniesli do nej modernú pravouhlú geometriu. Architektúru domu „očistili“ od komplikovaných vikierov, arkierov a odskokov a zmene sa nevyhla ani strecha.

Nový krov sedlovej prevetrávanej strechy má dnes sklon 20 a 27 stupňov. Autori návrhu podporili tento rozdielny sklon aj vizuálnym rozčlenením fasády na dve polovice. Na odlíšenie použili špeciálny fasádny obklad verne imitujúci drevo, takže si sviežu farebnosť zachová dlhé roky.


Takýto bol pôvodný stav rodinného domu
Foto: Vlado Vavrek

Ako v raji

Vonkajšia renovácia sa však neskončila iba pri architektúre domu. Nová úprava záhrady ešte zvýraznila dojem modernej novostavby. Záhrada si prilepšila o antikorový bazén, vírivku, veľké záhradné sedenie, dizajnovú hojdačku či záhradnú sprchu. No najviac si domáci pochvaľujú, že interiér začal viac komunikovať s vonkajškom. A to vďaka niekoľkým vstupom na terasu a do záhrady.

Vnútorná rošáda

Čo sa týka vnútornej dispozície podpivničeného dvojpodlažného domu, novým obyvateľom viac-menej vyhovovala. Chceli zachovať všetky pozitíva pôvodných prevádzok, ktoré už preveril čas. Stavba má klasické členenie na dennú – spoločenskú zónu na prízemí, na poschodí sa nachádza spálňa a detské izby so zázemím, teda nočná zóna.

Podzemie patrí wellnessu, zábave, technickým a skladovým zariadeniam domu. Nosná zmena prebehla na podlaží v úrovni záhrady. Bývalú zimnú záhradu, orientovanú k vonkajšiemu sedeniu na terase, premenili na komfortnú kuchyňu. Domáca pani dnes oceňuje spomínané prepojenie kuchyne s terasou a krásny výhľad na mesto pod kopcom. Miesto bývalej kuchyne zaujala pracovňa.

Upravená nočná zóna

Na poschodí mohli autori návrhu vďaka presunu pracovne na prízemie zväčšiť priestor rodičovskej spálne a šatníka. Prerobením pôvodnej dispozície tu pribudla druhá kúpeľňa. Kým rodičovská je prístupná priamo zo spálne, detská je orientovaná na chodbu, smerom k dvom detským izbám.


Osvetlenie letnej kuchyne s jedálenským sedením navodí po zotmení ešte útulnejšiu atmosféru ako počas dňa.
Foto: Vlado Vavrek

Pôvodný balkón s výhľadom na záhradný bazén architekti rozšírili, a naopak, z menej využívaného, na opačnej strane domu, zas ubrali. Presvetlenie centrálnej haly so schodiskom, tiež detského šatníka, toalety a kúpeľne zabezpečujú svetlovody.

Dobre využité podzemie

Keďže dom je osadený vo svahu, hlavný vstup do domu architekti navrhli presunúť na úroveň príjazdovej cesty. Vstup sa tak dostal na rovnaké podlažie ako garáž. Majú spoločné zádverie a domáci tak z garáže vojdú do interiéru suchou nohou za každého počasia. Táto zmena si vyžiadala novú konštrukciu schodiska.

Druhá, nosná funkcia tohto podlažia je zábava a relax. Nachádza sa tu wellness zóna so saunou a fitnes, ale najmä veľký pánsky salónik, ktorý zhmotňuje sen hádam každého muža. Disponuje dobre vybaveným barom, komfortným sedením pred nadštandardnou obrazovkou, biliardom a zachovaným pôvodným pokrovým stolíkom.

Úspornejšia prevádzka

Popri vylepšenej fasáde a prispôsobení sa dispozície a prevádzky mladej trojčlennej rodine mysleli architekti aj na zníženie energetickej spotreby na prevádzku domu. Značnú úsporu prinieslo osemnásťcentimetrové zateplenie a nová výplň všetkých stavebných otvorov.

Okná, presklená fasáda na prízemí aj nové vstupné dvere sa môžu pochváliť kvalitnou drevenou konštrukciou s izolačným trojsklom. Technická výbava domu sa rozšírila o solárne panely, ktoré pokrývajú ohrev vody nielen v dome, ale aj v bazéne a vo vírivke.


Peter JANIGA, Ing. arch. Miro KOLLÁR, PhD., Ing. arch. Martin UJVÁRI
autori rekonštrukcie architektúry, exteriéru aj interiéru www.furnier.sk

Z hľadiska formy a výzoru objektu bolo naším zámerom v rámci rekonštrukcie zjednodušiť hmotovú čitateľnosť objektu a členitosť fasád. Odľahčili sme ich odstránením prečnievajúceho dreveného obkladu a optickým rozčlenením na dve časti. Všetky zmeny v interiéri aj exteriéri sme riešili v súlade s prianiami domácich. Spolupráca s investorom bola o to lepšia, že bol rozhodný a mal jasné predstavy o tom, čo chce z rodičovského domu zanechať a čo vylepšiť.

 
Autor: Pekné Bývanie/Inéz Búci
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016