Z menšieho do väčšieho: Útulné bývanie nad riekou

04.06.2013
Architektúra

Nadčasový rodinný dom s prvkami funkcionalizmu navrhli architekti v súlade s výrazným terénnym prevýšením od ulice smerom k rieke hraničiacej so záhradou.

36fotiek
Nadčasový rodinný dom s prvkami funkcionalizmu navrhli architekti v súlade s výrazným terénnym prevýšením od ulice smerom k rieke hraničiacej so záhradou. Autor: Robo HUBAČ, Vlado VAVREK

Keď sa majiteľom domu rozrástla rodinka na štvorčlennú, rozhodli sa pre výmenu ich vtedajšieho domu za väčší, s dôrazom na lepšiu organizáciu vnútorných priestorov a prepojenie obývačky s vysnívanou veľkou záhradou. Po krátkom hľadaní ich náhoda priviedla k novej štvrti v rodnom meste, kde objavili pozemok situovaný priamo na brehu rieky. Pokojné svahovité prírodné okolie a žblnkajúca voda ich presvedčili. S pomerne presnými predstavami sa bez váhania obrátili na odborníkov. K rozhodnosti vo výbere štýlu i oslovených architektov im pomohol web a interiérové časopisy, kde domácich oslovila návšteva rodinného domu práve z dielne ateliéru Archix. Zorientovaní v aktuálnych trendoch sa rozhodli pre jednoduchý nadčasový vzhľad kubistických tvarov, pričom aj v interiéri im najviac imponoval minimalizmus v primeranej miere.


Foto: Robo HUBAČ, Vlado VAVREK

Koncept domu

Na spokojné spolužitie a zároveň zachovanie súkromia všetkých členov domácnosti sa majitelia rozhodli pre klasické dispozičné členenie na dennú a nočnú zónu, ale aj na rodičovskú a detskú – každú v inom krídle i poschodí. Okrem domácich výrazne ovplyvnil vzhľad domu samotný svahovitý terén. Architekti z neho vyťažili maximum. Využili, že svah sa zvažuje od príjazdovej komunikácie smerom nadol. Vstup s dvojgarážou sa tak nachádza na druhom podlaží, pričom celý dom zo strany ulice pôsobí ako nízky bungalov. Bonus navyše je orientácia vstupnej strany objektu na sever, kde spodné podlažie je z polovice pod terénom, ktorý slúži ako vynikajúci tepelný izolant.


Foto: Robo HUBAČ, Vlado VAVREK

Príjemne šokuje

O čo skromnejšie pôsobí vstup, o to väčšie prekvapenie zažije nič netušiaca návštevu. Krok po kroku dolu schodiskom sa postupne odkrýva veľkolepý spoločenský priestor otvorený do veľkej záhrady na pobreží rieky. Elegantne zariadená obývačka s komfortným sedením dáva vyznieť ako dominantu priestoru práve exteriér. Dom je koncipovaný tak, aby bola spoločenská a nočná časť rodičov s kúpeľňou a šatníkmi v jednej úrovni v spodnej časti domu orientovanej na juh. Zo všetkých obytných miestností je zabezpečený priamy vstup do záhrady a na terasu s bazénom. Deti majú svoje samostatné kráľovstvo na hornom podlaží v blízkosti vstupu, kde majú spoločnú veľkú terasu a zázemie. Časté návštevy kamarátov detí tak nemusia prechádzať cez spoločenské priestory a majú priestor na vlastné súkromie.


Foto: Robo HUBAČ, Vlado VAVREK

S výškovým členením

Na svahovitosť terénu reaguje dom nielen z exteriéru kompozíciou architektúry, ale aj vo vnútornom priestore. Autori návrhu podchytili klesajúcu tendenciu svahu smerom k rieke aj v spoločenskej zóne. Znížili úroveň podlahy v obývacej časti so sedením o dva schody, čím sa zvýšila svetlá výška tohto priestoru a priestor tak pôsobí reprezentatívnejšie. Vytvorený výškový rozdiel oddeľuje v otvorenom priestore obývačku od kuchyne s jedálňou a schody vďaka drevenému obloženiu slúžia aj ako príležitostné sedenie pri kozube v ich blízkosti.

Striedmosť ukrýva komfort

Celkový vzhľad domu je nápadne prepojený s riešením interiéru. Z oboch pohľadov upúta jednoduchými kubistickými tvarmi a striedmou farebnosťou. Bielu dopĺňajú obklady imitujúce drevenú dyhu a veľké presklené plochy prinášajú najmä farbu exteriérovej zelene. Dokonca aj pri pohľade od záhrady sa v skle odráža okolie domu ako v zrkadle. Hoci obytná plocha tvorí približne 300 m2 a dom je dvojpodlažný, navonok vďaka zaujímavej kompozícii nepôsobí mohutne. Mierne zapustenie vstupov pod atikou slúži ako závetrie a ochrana pre dažďom. Po celej dĺžke atiky sú zabudované pásy LED diódového osvetlenia, ktoré vo večerných hodinách vytvára v exteriéri neopakovateľnú atmosféru.

Ing. arch. Milan PODROUŽEK, Ing. arch Martin KUBEŠ  - autori návrhu architektúry a interiéru www.archix.sk

„Vilu nad riekou sme navrhli v súlade s existujúcim terénnym prevýšením. Aj keď do záhrady sú otvorené dve podlažia, z uličného pohľadu sme dosiahli nízku siluetu stavby. Dom je dispozične koncipovaný tak, aby všetky obytné miestnosti boli v jednej úrovni s priamym výstupom do záhrady a na terasu s bazénom. Celý exeriér aj interiér sú ladené do bielej s kontrastnými prvkami dreva, ktoré ju ešte viac zvýraznia.“

 
Autor: Inéz BÚCI
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016