Trochu iné bývanie: Trojizbový mezonet v mestskej vile

30.03.2014
Architektúra

Navštívte s nami čerstvo obývaný trojizbový mezonet v mestskej vile so zvučným názvom Casa Pueblo. Určite v ňom nájdete mnoho nápadov pre inšpiráciu.

18fotiek
Všimli ste si originálne riešenie obývacej steny? Nie sú tu žiadne skrinky. Vďaka dostatku úložného priestoru v ostatných zónach bytu postačilo na čiernu techniku a dekorácie len pár elegantne zakomponovaných políc. A kde sú všetky káble? Ostali ukryté za obkladom. Autor: Laura WITTEKOVÁ

Romantický výhľad na vinohrady aj mesto, blízky les a pár minút cesty do centra presvedčili mladý pár na kúpu nadštandardného holobytu na dvoch podlažiach. Skôr ako sa začalo s navrhovaním interiéru, padla zo strany domácich netypická požiadavka, ktorú sa im nakoniec aj podarilo presadiť.

K pôvodne dvojizbovému mezonetu si dali dostavať malú prístavbu zo strany átria, čím získali samostatnú vstupnú halu s veľkým šatníkom a skladom. V rovnakom priestore na poschodí pribudol priechodný šatník a jedna spálňa navyše. Pôvodné vstupné dvere do bytu boli v tesnej blízkosti kuchyne vedľa schodiska. Pristavaná časť tak domácim priniesla vyšší komfort a viac súkromia.

Kozub v centre diania

Zaujímavé riešenie poschodového holobytu si dali „dotiahnuť“ odborníkmi. Jasné predstavy mali v otázkach štýlu, farebnosti a riešenia kuchyne s ostrovčekom. Obrátili sa na architektov z ateliéru Arku, ktorých tvorba sa im páčila už z minulosti.

Hoci by sa zdalo, že je ťažšie zariadiť skôr malý priestor ako veľký, majitelia veľkorysého bytu mali pri rozvrhovaní prízemia opačný pocit. Dnešnú podobu nadobudol až pod rukami architektov. Ústredným oporným bodom sa stal kozub, okolo ktorého rozčlenili prízemie na niekoľko funkčných zón. V otvorenom priestore našla miesto vedľa komfortne zariadenej obývačky aj pracovňa. Najbližšie ku kozubu situovali jedáleň a teritórium kuchyne opticky vymedzuje znížený podhľad.

V lete ešte väčší

Spoločenská zóna pôsobí vzdušne. Veľkoplošné presklenie pozdĺž celej obývačky, jedálne až po kuchyňu dodáva priestoru dostatok denného svetla. Počas dopoludňajších hodín sa do vonkajších žalúzií opierajú slnečné lúče, čo v interiéri vytvára pútavú hru tieňov a štruktúr.

Majitelia sa už nevedia dočkať prvých teplejších dní, keď budú môcť otvoriť byt do exteriéru. Čaká tu na nich útulná terasa so sedením v objatí zelene a s plaveckým bazénom. Bytový dom je navrhnutý tak, že každý z troch bytov má na terase a pri bazéne zabezpečené absolútne súkromie.

Tyrkysové akcenty

Obe podlažia, denná i nočná zóna, sa nesú v elegantných nevtieravých tónoch.Dominuje tu biela, ktorú zatepľuje tmavé drevo v kuchyni a na pohľadovej stene v obývačke. Doplnková farba sa pohybuje v odtieňoch sivej, od svetlej sedačky až po prírodný leštený kameň na spodnej časti kozuba. Cit pre farebné ladenie domácej panej je cítiť na výbere luxusných patinovaných kobercov a doplnkov, ktoré príjemne osviežili priestor tónmi svetlomodrej, v kuchyni aj purpurovej.

Poschodie sa dnes môže pochváliť dvoma spálňami, každá s veľkým šatníkom a jednou prekrásnou wellness kúpeľňou. Kým otvorené prízemie pokrývajú biele parkety, na poschodí vstúpite na mäkký celoplošný koberec v jemne béžovom odtieni. Na prvý pohľad upútajú moderné celosklené dvere, ktoré dokazujú, že v jednoduchosti je krása. Vyhotovenie až do výšky stropu a matované sklo im dodáva punc elegancie.

Nech žije drevo!

Kúpeľňa nás zaujala celkovým dojmom aj detailmi. Na prvom mieste je matný štruktúrovaný povrch z prírodného dreva na obklade a podlahe v identickej farebnosti. Aby dokonale vynikol, spoločnosť mu robia len čistobiele steny a sanita. Domáci si priali aspoň čiastočne zapustenú vaňu, preto architekti navrhli vyvýšenie ostatnej podlahy. Do kúpeľne sa vstupuje dvoma schodíkmi. Za zmienku stojí atypicky vysoký strop ukončený strešným svetlíkom, ktorý rozlieva dostatok denného svitu. Šťastné rozšírenie pôvodne dvojizbového mezonetového bytu a nápadité moderné stvárnenie jeho interiéru vytvárajú spolu s priehľadom do záhrady a na bazén silný dojem bývania v rodinnej vile.

Zaujalo nás...


Vo wellness kúpeľni nás zaujalo denné osvetlenie stropným svetlíkom.


Elektrických zásuviek v kuchyni nie je nikdy dosť. Na pohľad ukryté, a predsa poruke, našli svoje miesto pod barovým pultom, ktorý je súčasť pracovnej plochy na kuchynskom ostrovčeku.


Večný problém s hŕbou nevzhľadných káblov, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou kvalitnej čiernej techniky, vyriešiliarchitekti nonšalantne. Elegantne ich ukryli za drevený obklad. Prístup k nim zabezpečuje výklopná časť obkladu, ktorú po uzatvorení nerozoznáte od ostatnej plochy zásteny.


Polica zabudovaná do steny rozširuje úložný priestor v kúpeľni.


Architekti pri návrhu zabudovania podomietkového systému závesnej toalety a bidetu prejavili dôvtip a zmysel pre detail. Vytvorili elegantnú niku na zásobu roliek papiera, ktorá v konečnom dôsledku pôsobí dekoračne.

Foto: Laura WITTEK
V dodatočne dobudovanej vstupnej hale zdobí stenu dizajnový nápis, ktorý si domáca pani dala vyhotoviť na mieru. Písmená z priehľadnej samolepiacej fólie vidno len z určitého uhla pohľadu.

 

Autori interiéru: Ing. arch. Miroslav KOLLÁR, Phd., a Ing. arch. Martin UJVÁRI, www.arku.sk

"Veľká výzva pri návrhu interiéru bol nepravidelný tvar viacerých priestorov v byte. Ich dynamiku sme sa snažili zmierniť upokojujúcimi farbami a materiálmi. Komunikácia s klientkou prebiehala mimoriadne hladko. Napriek tomu, že v niektorých veciach mala vopred jasnú predstavu, počúvala nás a neváhala prehodnotiť svoj pohľad. Mala dosť odvahy najmä pri návrhu kuchyne, kde pracovná plocha je umiestnená výlučne v priestore. Tiež v kúpeľni, v ktorej vysoký svetlík nás dráždil povýšiť tento priestor na niečo viac, než len bežnú kúpeľňu. Projekt bol výnimočný výbornou spoluprácou so všetkými zúčastnenými stranami – s klientom, dodávateľmi aj autormi architektúry.“

 
Autor: Pekné Bývanie/Inéz Búci
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016