Päť zásad slávnostného stolovania

31.03.2013
Dizajn a Dekor

Veľkonočná nedeľa je skvelou príležitosťou pripraviť pre rodinu sviatočný obed. Výnimočné rodinné stretnutie si okrem chutného jedla zaslúži aj dokonale upravený stôl. Ako by mal vyzerať a čo by na ňom nemalo chýbať, sme pre vás zhrnuli do piatich bodov.

9fotiek
Na dotvorenie slávnostnej atmosféry sa pohrajte s dekoráciami. Vyberte si malý obrus vo výraznejšej farbe, aby kontrastoval k bielemu základnému. Autor: Moser-glass.com

Obrus

Slávnostný stôl sa nezaobíde bez obrusu. Ideálne by mal byť biely alebo by mal mať nejakú nenápadnú farbu, aby vynikol pokrm naaranžovaný na tanieroch a dekorácie na stole. Na každej strane stola by mal presahovať približne 30 centimetrov. Na tento základný obrus sa zvykne dávať jeden menší, dekoračný, a ten by mal mať inú, výraznejšiu farbu a podstatne menšie rozmery.

Taniere

Počas celej doby stolovania by na stole mali byť položené veľké podkladové taniere. Na tie sa odporúča dať malý obrúsok, aby sa tlmil zvuk tanierov. Platí, že by na nich stále mal ležať buď prázdny tanier alebo tanier s pokrmom. Ak to dovoľujú priestorové možnosti, stredy susediacich tanierov by mali byť vo vzdialenosti 70 centimetrov.

Príbory

Počet príborov závisí od množstva podávaných chodov. Naľavo, najďalej od taniera, sa umiestňuje dezertná vidlička na studené predjedlo, vedľa nej rovnaká na teplé predjedlo a najbližšie pri tanieri je vidlička na hlavný chod. Na pravú stranu, najďalej od taniera, sa ukladá dezertný nôž na studené predjedlo, vedľa neho nôž na teplé predjedlo a lyžica na polievku a najbližšie k tanieru nôž na hlavný chod. Príbor na dezert by mal byť nad tanierom. Dôležité pravidlo – nože sa ukladajú vždy ostrím smerom k tanieru.

Poháre

Samozrejmosťou sú v prvom rade čisté a vhodné poháre. Pohár na víno servírované k hlavnému chodu by mal stáť centimeter nad špičkou noža hlavného príboru a všetky ostatné poháre by s ním mali vytvárať rad alebo trojuholník. Usporiadané by mali byť v poradí, v akom pijeme - teda zľava voda, biele víno, červené víno a dezertné víno.

Výzdoba

Na dotvorenie slávnostnej atmosféry sa pohrajte s dekoráciami. Vyberte si malý obrus vo výraznejšej farbe, aby kontrastoval k bielemu základnému. K nemu dolaďte obrúsky, sviečky a rôzne dekoračné kamienky alebo stuhy. Na veľkonočný stôl sa hodia dekorácie z rôznych konárikov s kraslicami alebo kytice z jarných kvetov.

Pri príprave príspevku o slávnostnom stolovaní sme odborné informácie čerpali z publikácie Veľká kniha etikety Ladislava Špačeka.

Slávnostne prestretými stolmi sa môžete inšpirovať v našej galérii.

 
Autor: Veronika ROSPUTINSKÁ
Fotogaléria
Päť zásad slávnostného stolovaniaPäť zásad slávnostného stolovaniaPäť zásad slávnostného stolovaniaPäť zásad slávnostného stolovania
 
9fotiek


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016