Nadčasová rekonštrukcia: 2-izbový byt majiteľka zmenila na nepoznanie

Pred nasťahovaním sa do mestského dvojizbového bytu sa mladá majiteľka rozhodla pre kompletnú rekonštrukciu. Dokážete odhadnúť, kedy to bolo?

18fotiek
Majiteľka pri návrhu spoločenskej zóny dbala najmä na funkčnosť a praktickú stránku. Dôkaz je aj pohodlná sedačka v ležérnom štýle. Otvorením priestoru do kuchyne sa obývačka opticky zväčšila. Autor: Robo HUBAČ

Vzhľadom na riešenie kuchynskej linky bez horných skriniek, absenciu obývačkovej steny či súčasne preferované otvorené police by sa dalo očakávať, že nedávno. V skutočnosti však od prerábky bytu prešlo neuveriteľných jedenásť rokov.

Vtipné je, že ešte pred mesiacom mala stena za televízorom vzhľad surového betónu a pred ním ju pokrývala veľkoplošná čierno- biela fotografia. Obe riešenia možno považovať za hity súčasných moderných interiérov. Majiteľke sa po toľkých rokoch sivá farebnosť betónu zunovala a zažiadalo sa jej presvetliť obývačku svetlým odtieňom.

Odľahčila stavbu

Hlavné zmeny v dispozícii prebehli v okolí kuchyne. V pôvodnom riešení to bola samostatná miestnosť prístupná zo vstupnej haly a z obývačky. V rohu kuchyne pri okne sa zas nachádzala vstavaná komora.

Foto: ROBO HUBÁČ

Hoci majiteľka má ekonomické zameranie, zvládla návrh stavebných zásahov a riešenia celého interiéru bez účasti architekta či interiérového dizajnéra. Samozrejme, v prvom rade oslovila statika na posúdenie, či je možné vybúrať priečku medzi kuchyňou a obývačkou. Potvrdil, že ide o nenosnú priečku a jej odstránenie odporučil aj z dôvodu odľahčenia stavby.

Nad bytom bola totiž čerstvo dokončená nadstavba a ukázalo sa, že nové zvýšené Zvlnený prvok na barových stoličkách tiež ladí s jemnými morskými motívmi v celom interiéri.

Sekundujú im obľúbené fotografie z ciest majiteľky.zaťaženie sa negatívne prenášalo aj na túto priečku. Po jej odstránení sa hlavná záťaž preniesla späť na nosné obvodové múry, čo zlepšilo aj celkovú statiku domu.

Prínosné zmeny

Po otvorení kuchyne a odstránení vstavanej špajze vymurovali novú stenu s knižnicou zo strany obývačky. Kuchyňa tak ostala vizuálne prepojená so spoločenskou zónou.

Symbolicky ju oddeľuje len na mieru vyhotovený jedálenský stôl a stropná rampa s bodovým osvetlením. Novú väčšiu komoru vo forme vstavanej skrine majiteľka situovala v mieste bývalého vstupu do kuchyne od predsiene.

Podľa vlastných predstáv

Vášeň majiteľky pre cestovanie, slabosť pre plachetnie na mori a fotografovanie sa prejavili aj v celkovom koncepte riešenia interiéru. Masívne drevo na podlahe a nábytkových solitéroch v obývačke presvetľuje žiarivá biela s doplnkami v azúrovej farebnosti.

Okrem textílií dodáva útulnosť všadeprítomná zeleň, obrazy s fotografiami z prímorských oblastí, ale aj malý psík Kuki,ktorý nás priateľsky sprevádzal celým fotením a podhadzoval do záberov svoju obľúbenú hračku.

Malý kúsok raja

Najobľúbenejšie miesto majiteľky je balkón, kde takmer v dovolenkovom prostredí začína deň rannou kávičkou. Malou zmenou prešiel len nedávno. Domáca pani sa rozhodla vymeniť klasický brizolit za obklad z prírodného kameňa.

V kombinácii s trstinovou rohožou, zeleňou a prúteným sedením vytvára dokonalé miesto na relax po pracovnom dni. Vo večerných hodinách navodia príjemnú atmosféru blikajúce lampáše.

 
Autor: PEKNÉ BÝVANIE/Inéz BÚCI
Fotogaléria
VIDEO Pekné Bývanie


 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Nadčasová rekonštrukcia: 2-izbový byt majiteľka zmenila na nepoznanie
PEKNÉ BÝVANIE/Inéz BÚCI