Nože a ich lóže: Kde všade ich odložiť

21.08.2012
Dizajn a Dekor

Kuchynský nôž už zďaleka nie je iba praktickým náčiním potrebným k vareniu. Niektoré kúsky z dielní dizajnérov môžu doslova vyšperkovať kuchyňu.

21fotiek
Nože DEL-BEN Maniago v stojane potiahnutom krokodílou kožou a rukoväťami z byvolích rohov. Autor: Archív firiem

1. Nože sú rôzne, tak ako aj potraviny, ktorými nimi režete. Odlišujú sa od seba veľkosťou, povrchovou úpravou rukoväte, tvarom čepele a ostria.

2. Najznámejším a najužitočnejším nožom je takzvaný „nôž šéfkuchárov“ so zakrivenou trojuholníkovitou čepeľou, ktorý sa používa na krájanie, porciovanie a sekanie. Vďaka zakrivenému ostriu ním môžete doslovne hojdať po doske a sekať zeleninu.

3. Filetovací nôž so štíhlou a pružnou 20 – 36 centimetrovou končistou čepeľou bez námahy vykosťuje a naporcuje rôzne druhy mäsa a rýb.

4. Na ovocie je vynikajúci malý nožík s tenkou čepeľou nazývaný aj lúpací nôž. Je veľmi šikovný pri odstraňovaní jadier dužinatého ovocia, ozdobnom vykrajovaní melónov alebo rajčiakov, či vyrezávaní nepekných miest na povrchu ovocia a zeleniny.

5. Zúbkovaným nožom sa výborne krája pečivo. Má dlhšiu čepeľ s malými zúbkami, ktoré si poradia i s mäkším chlebom.

6. Nôž na vykosťovanie je menší, s úzkou čepeľou a dostatočne špicatý, aby zbavil mäso kostí a šliach. Nehodí sa však na zamrazené mäso.

7. Na porciovanie mäsa je najvhodnejší klasický mäsiarsky nôž. Má širokú, ostrú a a najmä silnú čepeľ, ktorou rozseká mäso i kosti. Keď už je mäso rozseknuté na menšiu časť a vykostené a potrebujete ho nakrájať na rezance alebo slíže, použite rezací alebo oblúkový nôž so stredne širokým ostrím. Pomocou neho rozporciujete hydinu, bravčové i hovädzie.

NOŽE SÚ INVESTÍCIOU, KTORÁ SA OPLATÍ

Pavel Staněk, spolumajiteľ spoločnosti Potten & Pannen - Staněk: Nože sú investíciou, ktorá sa naozaj oplatí. Je to podobné ako s oblečením či autom. Tie lepšie a drahšie vám vydržia podstatne dlhšie. V klasickej domácnosti využijete najviac univerzálny, bagetový (vhodný na pečivo i mäkkú zeleninu) a malý lúpací nôž. Investujte preto radšej do troch poriadnych, ako do desiatich nekvalitných nožov.

Pri ich výbere by ste mali dbať najmä na ostrosť, ergonomickosť a odolnosť voči korózii. Veľmi dôležitá je surovina, z ktorej je nôž vyrábaný a proces spracovania. Oceľ by mala obsahovať optimálny pomer chrómu a uhlíka, mala by byť extrémne tvrdá a zároveň pružná. Tvrdosť nožiarskej ocele sa udáva v jednotkách Rockwell. Nože sú investíciou, ktorá sa naozaj oplatí. Je to podobné ako s oblečením či autom Čím vyššia je jeho hodnota, tým je nôž ostrejší. Najlepšie sú nože kované ručne z jedného kusu ocele. Keramické nože sú iba súčasným módnym trendom, ktorý je už pomaly na ústupe. Nie sú totiž praktické, ľahko sa zlomia. O tejto skutočnosti svedčí aj fakt, že žiaden šéfkuchár ich nepoužíva. Ako firma zaoberajúca sa distribúciou máme v ponuke aj tento typ nožov, avšak odporúčame však klasiku.

Vysokokvalitný nôž spoznáte aj podľa opracovania povrchu, zvlášť medzi rukoväťou a opierkou prstov. Mal by byť leštený a s bezšpárovými spojmi, zabraňujúcimi usádzaniu baktérií. Dokonale vyhladené chrbty čepelí zasa minimalizujú nebezpečenstvo poranenia, čo je dôležité najmä pre profesionálnych kuchárov pri sekaní tlakom dlane. Všímať si treba aj rukoväť noža – okrem ergonomického tvaru zabezpečujúceho dokonalé padnutie noža do dlane by mala byť vyrobená z nešmykľavého hygienického materiálu.

Pri nožoch je dôležitá aj každodenná starostlivosť. V žiadnom prípade by ste ich nemali dávať do umývačky riadu. Agresívne soli totiž poškodzujú ich ostrie. Ak je nôž skutočne kvalitný, jeho povrch je taký hladký, že ho veľmi ľahko umyjete ručne. Po každom umytí sa odporúča utrieť ho dosucha. Aj ten najlepší nôž však po čase stratí svoju pôvodnú ostrosť. Vtedy siahnite po ocieľke, brúsnom kameni, elektrickej alebo manuálnej brúske.

Nože NESMUK

Firma Nesmuk od dizajnérsko-zlatníckeho dua Hoffmann/Pieperje je výrobcom najostrejších a najdrahších kuchynských nožov na svete. Vyrábajú sa z najkvalitnejších materiálov a sú výsledkom výlučne ručnej remeselnej výroby, čo je aj v oblasti produkcie nožov zriedkavosťou.

Za čepeľami značky Nesmuk stojí remeselný majster Lars Scheidler, ktorého už od detstva fascinovali všetky druhy a funkcie nožov. Po celé roky zdokonaľoval svoje schopnosti a vo svojej posadnutosti dokonalosťou sa snažil do svojich výrobkov preniesť všetky znalosti získané počas štúdia a komparatívnych analytických testov. Dôraz na estetickú stránku, efektivitu a logický tvar noža poslúžili nielen ako inšpirácia, ale predovšetkým ako základ, ktorý Scheidler vylepšil práve pre Nesmuk. A tak aj za klenotom so striebornou rúčkou a briliantmi stojí kvalita materiálu, perfektná geometria čepele, dokonalé tepelné spracovanie a maximálna presnosť.

 
Autor: Michaela NIKODÝMOVÁ
Fotogaléria
FocusMedia
VIDEO Pekné Bývanie


Čítajte tiež
 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Nože a ich lóže: Kde všade ich odložiť
Michaela NIKODÝMOVÁ