Poradíme vám, ako ušetríte pri prestavbe bytu

04.11.2013
Dizajn a Dekor

Presvedčíme vás, že s dávkou trpezlivosti a nápaditosti sa dá vyčarovať moderný útulný priestor aj s nižším rozpočtom.

14fotiek
Vyrezaním časti priečky sa pocitovo zväčšila obývačka a zároveň presvetlila vstupná hala. Autor: Júlia Šimáková

Starší štvorizbový byt v blízkosti centra zaujal vyhovujúcou dispozíciou a tiež tým, že ešte nebol nikdy prerábaný. Po vyprataní zariadenia po predošlých majiteľoch pôsobil ako holobyt. Mladý pár si ho mohol bez otáľania prispôsobiť vlastným predstavám.

Tak ako väčšina rovesníkov nemali prostriedky navyše na oslovenie architekta či interiérového dizajnéra. Boli odkázaní na vlastné nápady a nie príliš vysoký rozpočet, čo sa nakoniec ukázalo ako výhoda.

Začali klasicky, výmenou starých okien za plastové a rozvodmi elektriny. Veľmi si dnes pochvaľujú voľbu vypínačov s jemným LED podsvietením, vďaka ktorému sú dobre viditeľné aj v tme.

Po zlých skúsenostiach s lacnou laminátovou podlahou sa rozhodli investovať v obytných miestnostiach do kvalitnej drevenej.

Ostatné podlahové plochy pokryli veľkoplošnou keramickou dlažbou. Jej žiarivobiela farba presvetlila a pocitovo zväčšila priestory bez denného osvetlenia. S údržbou nemajú majitelia najmenší problém, stará sa o ňu domáci miláčik, robotický vysávač.

Malý zásah, veľký efekt

Hoci noví majitelia ponechali dispozíciu bytu v pôvodnom stave, predsa len zasiahli do priečky medzi vstupnou halou a obývačkou.

Pre funkčné oddelenie odlišných priestorov ju ponechali do výšky parapetu. Vybúraním hornej časti docielili väčší prienik denného svetla do predtým tmavej vstupnej haly a zároveň dojem priestrannosti.

Samostatný oriešok bolo komplexné riešenie osvetlenia. Rozhodli sa pre elegantné bodové LED-ky v sadrokartónovom podhľade.

Postačia na optimálnu svetelnú scénu a zároveň potešia veľmi nízkou spotrebou.

Inšpiráciu pri zariaďovaní hľadal mladý pár najmä na internete a tiež si poctivo obišiel všetky väčšie nábytkové centrá.

Po skúsenostiach s tmavo pôsobiacim zariadením po predchádzajúcich majiteľoch zatúžili po belobe. Jediná výnimka je tmavohnedá stena v obývačke, ktorá dáva vyniknúť biely nábytok.

Ostatné doladenie už ponechali v moci doplnkov a interiérovej zelene, ktoré priestor prebrali k životu. Hoci je novo zrekonštruovaný byt obývaný novými majiteľmi len niekoľko mesiacov, pôsobí príjemnou útulnou atmosférou už od vstupu. Koniec- koncov, posúďte sami...

 
Autor: Pekné Bývanie/Inéz Bucí
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016