Tlakový hrniec: Naučte sa variť pod tlakom

10.01.2014
Interiér

Povedzte, kto pod tlakom občas nie je? Iné je to s prípravou pokrmov. Tým tlak neškodí, skôr prospieva. Ak ešte nemáte tlakový hrniec, je najvyšší čas si ho zadovážiť. Prezradíme vám prečo!

5fotiek
Koľko času pri varení v tlakovom hrnci ušetríte? Až dve tretiny. Keď pokrm pripravovaný tradičným spôsobom potrebuje napríklad 60 minút, v tlakovom hrnci mu na prípravu stačí dvadsať minút. Autor: archív firiem

Ešte stále je veľa, a aj veľmi skúsených gazdiniek, ktoré majú z varenia v tlakovom hrnci obavy či dokonca predsudky. Buď počuli o nejakej nepríjemnej príhode, keď sa uvoľnený tlakový ventil začal správať ako ružica na polievanie trávnika a behom pár minút rozmetal väčší obsah kuchty po všetkých kútoch kuchyne vrátane stropu. Alebo ide o staré školu, ktorá nedá dopustiť na poctivé a poriadne dlhé varenie v klasickom hrnci. Čo na tom, že ich to stojí veľa času a peňaženku zas za energiu? Úplne im ku šťastiu stačí myšlienka, že ho majú vo výbave, no ešte nevybalený zo škatule. Tie z nás, čo si čas cenia a hladné krky ich nútia do poctivej váry, nemajú inú možnosť, ako obavy či predsudky hodiť za hlavu.

Aký tlakový hrniec vybrať?

Pokiaľ vám to úložné priestory dovalia, tak určite si vyberte radšej väčší tlakový hrniec. Úspornosť neutrpí, keď budete v šesťlitrovom hrnci variť dva litre polievky. No do trojlitrového budete mať problém vpratať dve bravčové kolená. Pamätajte, že tlakový hrniec môže byť tekutinou naplnený iba do troch štvrtín. Čo sa týka minimálnej dávky vody, pri dusení potrebujete naplniť hrniec aspoň 250 ml vody.

Dĺžka varenia sa počíta od okamihu, keď z tlakového ventilu na pokrievke tlakového hrnca začne syčať para. Vtedy treba znížiť intenzitu varu a ďalej variť na nižšom plameni či stupni. Ako dlho variť, záleží na druhu pripravovaného pokrmu a typu varnej platne. Väčšina výrobcov dodáva k tlakovým hrncom informačné tabuľky o dĺžke varenia jednotlivých pokrmov. Sú však iba orientačné. Najlepšie je riadiť sa vlastnými skúsenosťami, keď povestný siedmy schod objavíte samy. Pokiaľ s varením iba začínate, radšej hrniec ochlaďte a otvorte o pár minút skôr, ako uvádza tabuľka návodu. Ak by varený pokrm nebol ešte dostatočne mäkký, dovarte ho.

 
Autor: Denisa SLANČOVÁipeknebyvanie.sk
Fotogaléria
Tlakový hrniec: Naučte sa variť pod tlakomTlakový hrniec: Naučte sa variť pod tlakomTlakový hrniec: Naučte sa variť pod tlakomTlakový hrniec: Naučte sa variť pod tlakom
 
5fotiek


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016