Víno verzus pohárová etiketa

28.11.2013
Interiér

Sviatočné chvíle, rodinné oslavy i okamihy, ktoré majú nádych výnimočnosti si zaslúžia nielen chutné jedlo, ale aj pohár dobrého vína. Víno zvyšuje pôžitok z jedla a fajnšmekri hovoria, že kvalitný nápoj nielenže poteší chuťové poháriky, ulahodí oku, ale osloví aj iné zmysly.

5fotiek
Každá odroda viniča je charakteristická niečím iným. Jeden druh vína je aromatickejší, obsahuje viac alkoholu, ďalší je jemnejší alebo má viac trieslovín. Preto sa pri výbere nápojového skla volia rôzne tvary a veľkosti pohárov, takže pre správny nápoj je dôležité vybrať aj spravnu veľkosť čaše. Autor: profimedia.sk

K plnohodnotnému zážitku nestačí víno iba vychladiť, otvoriť a len tak vypiť. K dokonalosti daného okamihu a vychutnaniu vína v jeho plnej kráse treba trocha viac. S vínom treba vedieť zaobchádzať, otvárať ho pri správnej teplote, odhadnúť čas dekantácie pred konzumáciou a zvoliť správny typ pohára.

Jednoduché poháre nadovšetko

V dávnej minulosti sa víno nalievalo do kovových pohárov alebo čaší z farebného skla. Dôvodom bolo hlavne to, že víno bývalo kalné a matné a zážitok z jeho pitia nebol príliš veľký. Dnes môžu byť vína na svoju farbu hrdé a bola by škoda ju neukázať. Poháre, z ktorých sa víno pije, by mali podčiarknuť jeho charakter. Zabudnite preto na ťažké brúsené sklo, ktoré ste dostali ako svadobný dar, i na farebné poháre, ktoré vás uchvátili na dovolenke, a teraz ako monumenty zdobia vitrínu v obývačke. Móda sa mení aj v nápojovom skle a dekoratívnosť už dávno nahradila jednoduchosť.

Kvalitné víno, kvalitná čaša

Všeobecne platí, že čím je víno staršie a ťažšie, tým by mal byť pohár väčší. Ružovým alebo ľahkým bielym vínam postačí dvoj- až trojdecová čaša, lepšie vína by sa mali servírovať do pollitrových pohárov, ale pokojne to môže byť aj elegantná veľká čaša s objemom 0,8 litra. Do malých a úzkych decilitrových pohárov sa nalievajú sladké dezertné vína, ktoré sa podávajú k múčnikom alebo syrom. Veľkých pohárov sa skutočne nemusíte obávať. V nich sa víno, ako hovoria vinári – otvorí – a ukáže všetko, čo v ňom je. A že biele víno nepatrí do veľkého pohára? Nemusí to byť pravda. Ak je kvalitné, tak si ho zaslúži.

Všetko, čo by ste určite mali vedieť o vínových pohároch

  • Vhodný pohár na víno má mať súdkovitý tvar. Ten umožní vychutnať si vôňu, kónický tvar zdôrazní chuť a tenké číre sklo vyvoláva pocit čerstvosti.
  • Pri výbere vínneho skla by ste mali dbať na to, aby čaša podčiarkovala charakter nápoja, nebola vratká a pri dotyku bola príjemná.
  • Pohár na víno by určite mal mať stopku, aby sa dotykom dlaní víno nezohrievalo.
  • Neobávajte sa veľkých pohárov. Doma nemusíte mať špeciálne druhy na rôzne odrody vín, vystačíte si so šesticou pohárov s objemom 0,5 až 0,6 litra.
  • Pre nalievanie vína plati jednoduché pravidlo. Nalievajte ho len po najširsiu časť pohára. Ak však máte poháre, ktoré sú najširšie hore – treba povedať, že tento tvar nie je pre víno veľmi vhodný, nalievajte víno dosť hlboko pod polovicu pohára.
  • Tiché biele vína sa zvyčajne servírujú v pohároch tvaru tulipánov na dlhšej stopke. Poháre na červené víno majú kratšiu stopku a kalich guľovitého tvaru s väčším objemom v porovnaní so sklom, ktoré sa používa na servírovanie bieleho vína. Jestvuje však i množstvo iných prípustných tvarov pohárov.
  • Sekty a šampanské patria do štíhlych vysokých pohárov, fláut. V najlepších vínach sú bublinky drobné a perlia dlho. Buket a chuť sa tak dostávajú zaobalené s kvapkou vzduchu priamo k receptorom na nosovej sliznici a jazyku, kde sa rozplynú.

Karafy na víno a dekantácia

Dekantácia znamená preliatie vína do karafy. Dekantuje sa z dvoch dôvodov. Prvý je ten, že sa oddeľuje sediment od vína – ide väčšinou o staršie a nefiltrované vína. Druhý a možno dôležitejší dôvod je, aby sa víno prevzdušnilo a následne otvorilo a zharmonizovalo. Dekantujú sa biele aj červené vína. Mladšie vína sa odporúča otvoriť pol až dve hodiny pred podávaním vína, robustnejšie je možné nechať „vydýchať“ štyri až dvanásť hodín.

Foto: profimedia.sk

Riedel alebo Rona?

Prvý človek, ktorý navrhol celý rad pohárov pre jednotlivé druhy vína Walter Riedel. Vyvinul nápojové sklo, ktoré funguje do dneška a medzi vinármi je skutočnou legendou. Riedlovci boli sklármi v Jizerských horách po celé generácie. Po druhej svetovej vojne sa však výroba presunula do Rakúska a v roku 1961 uzrel svetlo sveta koncept, keď bol pre každú skupinu vín vyrobený unikátny pohár so špecifickým tvarom i veľkosťou. Odborníci hovoria, že ručne fúkané poháre od Riedla sú najlepšími pohármi na hodnotenie vína i pre maximálny zážitok z neho. Pozornosť si však zaslúži aj slovenská Rona. Ručne fúkané nápojové sklo je cenovo oveľa prístupnejšie, ako svetoznáme „riedlovky“.

Niekoľko praktických rád:

  • Poháre na víno umývajte ručne horúcou vodou s malým množstvom saponátu. Môžete ich umyť aj v umývačke, ale hneď ako cyklus skončí, vyberte ich, aby nezostali v pare. Vytrite ich dosucha jemnou bavlnenou utierkou.
  • Hoci sa vám môže zdať, že poháre na víno nemôžu nasať nežiaduce pachy, lebo sú zo skla, nesušte umyté poháre tak, že ich postavíte na utierku. Hoci je čistá, poháre nasajú jej pach.
  • Poháre nenechávajte ani na plastovom odkvapkávači. Najlepšie je, ak ich necháte odkvapkať na stojane, kde sú zavesené za stopku.

 
Autor: ipeknebyvanie.sk
Fotogaléria
Víno verzus pohárová etiketaVíno verzus pohárová etiketaVíno verzus pohárová etiketaVíno verzus pohárová etiketa
 
5fotiek


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016