Kuchyňa v číslach: Poradíme, čo všetko by mala mať tá správna

18.04.2018
Interiér

Pohodlná kuchyňa je priestorovo funkčne usporiadaná, osadená do správnej výšky a má optimálne vzdialenosti medzi jednotlivými zónami.

3fotky
Viete, čo všetko by mala mať pohodlná kuchyňa? Autor: Ikea

Ideálna pracovná výška je pre každého kulinára individuálna. Tá štandardná sa pohybuje v rozmedzí 85 až 95 centimetrov. Praktické je mať varné centrum situované nižšie, aby ste vedeli lepšie skontrolovať priebeh varenia a ľahšie miešať pokrmy. Naopak, umývacie centrum je lepšie osadiť vyššie, aby ste pri umývaní riadu pohodlne dočiahli na dno drezu. Pravda však je, že v praxi sa pracovná doska málokedy výškovo člení.

Rozšírené možnosti

Klasická hĺbka pracovnej dosky je 60 cm. S väčšou hĺbkou, okolo 75 cm, získate pracovný a odkladací priestor navyše. Do zadnej časti pracovnej dosky môžete zapustiť výsuvné elektrické zásuvky, za skrinkami privádzať inštalačné vedenia. V tomto prípade môžu byť horné skrinky osadené nižšie než bežných 50 až 70 cm od pracovnej plochy. Aj keď sú odporúčania, že vrch horných skriniek nemá presiahnuť 190 až 200 cm, v súčasnosti je obľúbené ťahať skrinky až po strop a na ťažšie prístupné miesta odkladať málo používané veci.

Komfortný prístup

Najčastejšie využívaný riad, pomocníci a potraviny patria do ľahko prístupných zásuviek bezprostredne pod pracovnou doskou, do zásuviek v potravinových skriniach a do prvej úrovne horných skriniek. Chrbát šetrí umiestnenie rúry a mikrovlnky vo výške očí, netreba sa k nim zohýbať. Aj vyššie osadená umývačka riadu sa obsluhuje komfortnejšie. No myslite na to, že v malej kuchyni odkroja vysoké skrinky so zabudovanými spotrebičmi z pracovnej plochy.

Na veľkosti záleží

Optimálna pracovná plocha medzi drezom a varnou plochou dosahuje 90 cm. Menej voľte len vtedy, ak vás k tomu núti obmedzený priestor. Radšej uprednostnite drez s menšou odkvapávacou plochou, najmä ak plánujete používať umývačku riadu. Možnosťou je využiť samotný drez ako pracovnú plochu zakrytím doskou na krájanie. Varná plocha a drez nemajú byť ani príliš ďaleko od seba, maximálne 150 cm.

Pracovný trojuholník

Základné zóny, skladovania, varenia a umývania, majú tvoriť pracovný trojuholník. Myslená čiara, ktorá ich spája, nemá presiahnuť 6 metrov a jednotlivé zóny majú byť od seba vzdialené aspoň 90 cm. V prvom rade sa však riaďte vlastnými potrebami: napríklad, pre vás môže byť optimálnejšie umiestniť chladničku v komore.

Pekné Bývanie radí

Potrebnú výšku pracovnej dosky zistíte, ak zohnete lakeť, a z výšky, v ktorej je predlaktie, odrátate 10 až 15 cm.

Viac foto si pozrite v galérii

 
Autor: PEKNÉ BÝVANIE/Zlatica VARGOVÁ
Fotogaléria
Kuchyňa v číslach: Poradíme, čo všetko by mala mať tá správnaKuchyňa v číslach: Poradíme, čo všetko by mala mať tá správna
 
3fotky
FocusMedia
VIDEO Pekné Bývanie


Čítajte tiež
 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Kuchyňa v číslach: Poradíme, čo všetko by mala mať tá správna
PEKNÉ BÝVANIE/Zlatica VARGOVÁ