Nové trendy pracovných dosiek: 8 možností ako si vyšperkovať kuchyňu

25.06.2018
Interiér

Poznáte nové trendy v kuchynských pracovných doskách? Menia svoju hrúbku a objavili sa aj inovované materiály.

5fotiek
Kombinácia dvoch hrúbok a materiálov pracovnej dosky patrí k tohoročným hitom v kuchyni. Autor: Nara kuchyne a interiéry

Kým pred pár rokmi boli v obľube dosky s hrúbkou 28 a 38 milimetrov, dnes sú „in“ buď veľmi tenké, 5 až 20 milimetrové, alebo, naopak, extra hrubé, až do 10 centimetrov. Horúce trendy z Milána poukazujú aj na zaujímavé kombinácie týchto kontrastných hrúbok a hľadanie atypických tvarov. Pri linkách jednolíniových alebo v tvaroch L a U je dopyt po väčšej hĺbke. Namiesto štandardných 60 sa dosky prehĺbili na 70 centimetrov. Výhodou je väčšia pracovná plocha, ľahšia inštalácia a zapájanie zabudovaných spotrebičov. Ale pozor, ponuka dosiek podporujúca tento rozmer nie je samozrejmosťou. Preto sa informujte u predajcu na možnosti daného materiálu.

Lamináty

Hneď na začiatku treba povedať, že nie je laminát ako laminát. Tento povrchový materiál ponúka niekoľko kombinácií a cenových kategórií, ktoré sa odvíjajú od kvality. Popularitu si získal vďaka nízkej cene a širokej ponuke dekorov, od jednofarebných po imitácie prírodných materiálov až po fantazijné štruktúry. Laminátový povrch je známy vysokou odolnosťou proti oderu, neznesie však dotyky noža. Ponúka hrúbky od 40 do 100 milimetrov.

Pri výbere sa pýtajte na druh laminátových dosiek. Nedajte sa nachytať na veľmi nízku cenu za laminátové dosky zo zdvojenej drevotriesky. Tie sú určené na výrobu nábytku a ich jadro nie je impregnované. Vhodnejšia alternatíva sú laminátové dosky s takzvaným postformingom. Základ dosky tvorí drevotrieska, na ktorú je nalisovaný laminát s hrúbkou 0,6 milimetra a ochranná vrstva. Prechádza cez prednú hranu dosky, čím je zabezpečená dobrá vodoodolnosť. Malým obmedzením je fakt, že tieto dosky sa vyrábajú pri väčšine dekorov iba s hĺbkou 60 centimetrov. Naopak, hrúbku si môžete zvoliť ľubovoľnú.

Najvyššia kategória kvality patrí doskám, kde hrúbka laminátu dosahuje 0,7 až 0,8 milimetra. Tie sa ponúkajú pri rôznych hrúbkach aj s väčšou hĺbkou, až do 120 centimetrov.

Masívne drevo

Tento prírodný materiál má nadčasový charakter. Postará sa o príjemnú klímu v miestnosti a vďaka svojim prirodzeným vlastnostiam zabraňuje množeniu baktérií. Ak sa preň rozhodnete, počítajte s potrebou pravidelného ošetrovania olejmi, približne každý polrok. Keďže drevo „pracuje“, od okrajov dosky ponechajte dilatačné škáry. Lakované drevo je zas citlivé na pôsobenie horúcich a ľadových tekutín. Môže ich vplyvom popraskať. Aj tu máte na výber z rôznych cenových kategórií. Vyššiu odolnosť a kvalitu vykazujú exotické dreviny a termizované drevo.

Kompozity

Na trhu ich nájdete v mnohých variáciách a pod rôznymi názvami. Najčastejšie je to umelý alebo technický kameň, Hi-Macs, Corian, Technostone či Polyston. Každý z nich má svoje špecifiká. Čo však majú spoločné, je kompaktný neporézny povrch príjemný na dotyk bez tvarového obmedzenia. Môže tvoriť jednoliaty celok kuchynskej pracovnej dosky s drezom i so zástenou. Zväčša ide o kompozitný materiál z akrylátovej živice skombinovanej v rôznom pomere s prírodnými minerálmi a pigmentmi. Môže sa pochváliť mnohými praktickými vlastnosťami, ako je nenasiakavosť, vysoká tepelná a chemická odolnosť, jednoduchá údržba či rovnomerná štruktúra v celom priereze. Vybrať si môžete hrúbku už od 3 milimetrov. Jediná vec, ktorá sa dá týmto materiálom vytknúť, je cena.

Prírodný kameň

Kuchynské pracovné dosky z tohto materiálu patria medzi luxusné. Vďaka prírodnej štruktúre a farebnosti je každý kus originál. Dosky vyhotovené z vyvretých hornín, ako je žula, majú výborné mechanické vlastnosti. Nebudete potrebovať malú dosku na krájanie, či vyklepávanie rezňov. Túto funkciu v plnej miere preberá kamenný povrch. Ale pozor, tento fakt neplatí pri usadených horninách, ako je vápenec, mramor, travertín alebo pieskovec. Tie majú pre zmenu nižšiu pevnosť a vyššiu nasiakavosť.

Preto vyžadujú špeciálnu impregnáciu a pri montáži na korpus podloženie pevnou doskou. Každý kameň má svoje špecifiká a zovšeobecňovať ich vlastnosti by bolo zavádzajúce. Rovnako hrúbka pracovnej dosky sa odvíja od možností materiálu. Začína sa pri mramore na 20 milimetroch. Maximálna hrúbka nie je limitovaná materiálom, ale nosnosťou korpusu. Pri hrúbke kameňa nad 60 milimetrov je potrebné konštrukciu dolných skriniek dodatočne vystužiť. Nezabudnite na nožičky, tie takisto vyžadujú vyššiu nosnosť.

Bezpečnostné sklo

Nepatrí síce do hlavného prúdu obľúbenosti materiálov na kuchynskú pracovnú dosku, má však svojich priaznivcov. Jeho hlavné pozitívum je vysoká odolnosť a lesk. Doska kalená pri teplote 650 stupňov Celzia má hrúbku 10 až 12 milimetrov. Zaujímavosťou je možnosť aj dodatočného osadenia LED podsvietenia, ktoré navodí zaujímavé efekty. Novinkou je potlač spodnej strany skla s dekormi prírodného kameňa, dreva či fotografie podľa vlastného výberu.

Veľkoformátová keramika

Patrí k novším luxusným materiálom. Keramické dosky sú vyrobené z  prírodných surovín pôsobením vysokej teploty a tlaku na zmes hliny, živca a kremeňa. Môže sa pochváliť mimoriadnou odolnosťou proti mechanickému poškodeniu, takmer nulovou nasiakavosťou a relatívne nízkou hmotnosťou. Nemusíte sa obávať položiť na takýto povrch horúci hrniec ani ľad. Keramické dosky vyhovujú súčasným trendom s minimálnou hrúbkou 8 milimetrov, popri takmer neobmedzených maximálnych rozmeroch. Tie sa pohybujú v závislosti od dekoru prevažne v rozmeroch 360x120 centimetrov. Pri použití na pracovnej doske, ktorá má väčšie rozmery, počítajte s viditeľnosťou spojov.

Betón

Ak ste prepadli sympatii k betónovým povrchom a radi by ste ho mali aj na pracovnej doske v kuchyni, možnosti máte dve. Buď vám ju vyhotovia z liateho betónu s výstužou priamo na mieste, alebo siahnete po imitácii v podobe betónovej stierky na korpus z MDF dosky. Prvý variant prináša takmer identické mechanické vlastnosti a zaťaženie ako pracovné dosky z prírodného kameňa. Aby bol povrch menej nasiakavý, vyžaduje obrúsenie a následnú impregnáciu.

Antikoro

Najtenšiu pracovnú dosku dosiahnete zo špeciálne lakovaného antikora. Hodí sa do kuchyne v minimalistickom a industriálnom štýle. Superlatívum patrí aj jeho hygienickému povrchu, na ktorom sa nemnožia baktérie. Pokrivkáva však v odolnosti a údržbe - je citlivé na agresívnejšie potraviny ako ovocné džúsy, ocot či majonézu. No ak sa zmierite s  fľakatým povrchom ako so zámerným patinovaním, problém je vyriešený.

Aby sa vám dobre varilo: Nechajte sa inšpirovať 4 kuchyňami našej redakcie

 
Autor: Pekné Bývanie/Inéz BÚCI
Fotogaléria
Nové trendy pracovných dosiek: 8 možností ako si vyšperkovať kuchyňuNové trendy pracovných dosiek: 8 možností ako si vyšperkovať kuchyňuNové trendy pracovných dosiek: 8 možností ako si vyšperkovať kuchyňuNové trendy pracovných dosiek: 8 možností ako si vyšperkovať kuchyňu
 
5fotiek
FocusMedia
VIDEO Pekné Bývanie


Čítajte tiež
 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Nové trendy pracovných dosiek: 8 možností ako si vyšperkovať kuchyňu
Pekné Bývanie/Inéz BÚCI