S kávou je deň hneď krajší: Ako si vybrať ten správny kávovar? (2.časť)

17.07.2017
Interiér

Ani tú najkvalitnejšiu kávu si dostatočne nevychutnáte, ak podceníte jej prípravu. Voľba správneho prístroja je cesta, ako získať dobrú čiernu pochúťku doma.

6fotiek
Ilustračná fotografia Autor: Concept Coffee Systems

>>> 1. časť seriálu nájdete TU <<<

Tretia vlna

O priaznivcoch „tretej vlny“ sa hovorí ako o majstroch kávy, ktorí sa zaujímajú nielen o to, či je káva sladká, alebo horká, studená alebo horúca, ale skúmajú jej pôvod, experimentujú s prípravou, hľadajú neznáme odrody a často aj chute, ktoré už pripomínajú someliérsky slovník. Zaťažení sú primárne na filtrované druhy kávy.

Využívajú Hario, vacuum pot, V60, aeropress, ktoré dokážu pripraviť aj malú kávu s veľkým potešením. Sú to riešenia pre tých, ktorí chcú venovať príprave nápoja viac času ako jeho pitiu. Väčšina metód je založená na prekvapkávaní cez filter. Tu platí zásada, že každý papierový filter najprv prepláchnite horúcou vodou a následne pripravujte kávu. Bez tejto predprípravy môže samotný papier ovplyvniť výslednú chuť, čo nepoteší žiadneho fajnšmekra. Ide o filtrovanú kávu pre tých, ktorí chcú alternatívu k espressu.

Navštívte kuchyne našich čitateľov!

Partner na cesty

Najjednoduchší a najľahší pomocník na prípravu kávy je takzvaný french press. Ide o filtráciu na báze kovového sitka. Pozor, kávu pri ňom treba mlieť približne na hrúbku kryštálového cukru a extrakcia je štyri minúty.

Správny pomer kávy predpokladá 8 gramov na 250 mililitrov vody. Vtedy je chuť najlepšia. Je vhodný na cesty, na poobedňajšie kávičkovanie, no aj ako doplnok ku kapsulovým či automatickým kávovarom, ak si raz za čas chcete vychutnať nový druh výnimočnej kávy.

FOTO: Týchto 15 kuchýň svetových celebrít vás ohúri luxusom!

Ako na koťogo?

Čo na prvý pohľad vyzerá ako slovná hračka, prináša veľmi chutnú kávu. V princípe ide o taliansky spôsob prípravy kávy v malom kávovare, ktorý sa kladie rovno na varič. Niektorí milovníci kávy tento spôsob považujú za drsný, pretože kávu zbytočne prepráža. Tu je nutné povedať, že ide o taliansku špecialitu a Taliani sú známi tmavším pražením.

Káva je tak ťažšia a horkejšia a vyššia teplota nie je taká rozhodujúca, ako pri svetlo pražených druhoch, na tie sa koťogo hodí menej. Ak chcete túto kávičku ochutnať, je vhodné stredné mletie a do vrchnej časti nezabudnite pridať malé množstvo vody. Prvá káva sa tak nezačne pripaľovať. Plameň majte na strednej úrovni a vypnite ho predtým, ako voda úplne zovrie, vtedy dostanete najjemnejšiu možnú chuť.

Kuchynské spotrebiče: Zabudovať alebo ich voľne postaviť?

Kapsulové automaty

Možnosti prípravy kávy by neboli komplexné, ak by sme na ne zabudli. Nepotrebujete žiadne nástroje, vedomosti ani dlhú prípravu. Navyše tieto kávovary majú dlhodobú históriu práve v Taliansku, kde sa káva považuje za druhé materské mlieko. Medzi nevýhody však patrí najmä malý výber káv. Nemožno si kúpiť balíček novej kávy alebo si doniesť dobrú kávu z ciest po svete. Takú si tu neuvaríte. Odkázaní budete vždy na druhy, ktoré poskytne výrobca a v súčasnosti čoraz viac rezonuje ekologický aspekt v podobe množstva vyhodených kapsúl. Je to dobrá a rýchla káva pre nenáročných konzumentov.

 
Autor: Marek Mittaš
Fotogaléria
S kávou je deň hneď krajší: Ako si vybrať ten správny kávovar? (2.časť)S kávou je deň hneď krajší: Ako si vybrať ten správny kávovar? (2.časť)S kávou je deň hneď krajší: Ako si vybrať ten správny kávovar? (2.časť)S kávou je deň hneď krajší: Ako si vybrať ten správny kávovar? (2.časť)
 
6fotiek


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016