Posvieťte si na špajzu

08.03.2012
Interiér

Veľkosťou na ostatné miestnosti v dome či byte zďaleka nemá. No počtom vecí, ktoré pojme, ich hravo tromfne. A jej dôkladné vyupratovanie vás bude stáť nemálo času.

1fotka
Dôkladné vyupratovanie špajze vás bude stáť nemálo času. Autor: Vladimír VAVREK

- Na upratovanie špajze si rezervujte celý deň. Pustite sa do nej ešte pred kuchyňou. Novovzniknuté voľné miesto sa môže hodiť na premiestnenie zriedkavo používaných kuchynských pomocníkov a riadu z kuchynskej linky

- Pri generálnej očiste musí ísť všetko do poslednej dózy či zaváraninového pohára zo špajze von.

- Police, ako i podlahu najskôr povysávajte, následne namokro vyutierajte odhora dole. Ak vám to vyhovuje, vyložte police voskovým papierom.

- Takúto kompletku absolvujte minimálne raz do roka. Až pri nej zistíte, koľko zabudnutých zásob sa v špajzi ukrýva.

- Než začnete zásoby ukladať späť do špajze, dôkladne ich pretrieďte. Bez milosti sa zbavte všetkého, čo je po dátume spotreby, prípadne má odporúčanú lehotu spotreby nečitateľnú, ako aj potravín s narušeným obalom.

- Sypké potraviny skladujte v dózach. Praktické je dózy popísať, aby mali jasno v tom, čo ukrývajú, nielen gazdinky, ale i ostatní členovia domácnosti. Nezabudnite poznačiť ani dátum spotreby.

- Zásoby do špajze ukladajte organizovane. Roztrieďte ich podľa druhu, obalu či iného spôsobu, ktorý vám vyhovuje. Všetky dózy a umývateľné obaly pred uložením utrite.

- Potraviny a ostatné predmety dennej potreby umiestnite do políc, ktoré máte pohodlne na dosah. Na vyššie police odložte sezónne či málo používané predmety. Spodné police zas patria ťažším predmetom. Ľahký prístup zaručia police s hĺbkou 30 až 40 cm. Hlbšie zvádzajú používať iba veci situované vpredu.

- Zemiakom, koreňovej zelenine, ovociu vyhovuje väčší chlad, preto ich skladujte v košoch na podlahe alebo v najnižších policiach.

Nedajte šancu moliam

Múka, ryža, strúhanka, ovsené vločky, strukoviny a mnohé iné potraviny sú lákadlom pre mole. Aby ste sa im vyhli, presypte ich do uzatvárateľných nádob, do ktorých vložíte bobkový list. Pri presýpaní opticky skontrolujte, či ste si nevítaný hmyz nepriniesli už z obchodu. Ak chcete mať istotu, vložte sypké potraviny pred uskladnením do mrazničky. Mráz zlikviduje zárodky molí.

 
Autor: Katarína ŠATANKOVÁ


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
9fotiek

PRED a PO: Rekonštrukciou sa 2-izbák zmenil na nepoznanie

24.02.2016
10fotiek

Môj nový byt: Ako sa vám páči Jolanino zrekonštruované hniezdočko?

10.02.2016
9fotiek

1-izbový byt v hlavnom meste si manželia upravili podľa svojich predstáv

28.01.2016