Postavený na kontraste: Stĺp a drevo vtlačili bytu pečať nevšednosti

13.06.2018
Interiér

Atypický stĺp a prirodzená kresba dreva na kontrastnom pozadí. Prvky, ktoré navštívenému interiéru vtlačili pečať nevšednosti.

3fotky
Biela kuchynská linka vyhotovená vo vysokom lesku presvetľuje a opticky zväčšuje dennú zónu. Na pozadí bieleho lakobelu pekne vyniká štruktúra dreva na hornej skrinke. Autor: Roman Skýba

Mladý majiteľ, vrcholový športovec, mal prvotnú predstavu o budúcom bývaní jasnú: Malo to byť miesto, ktoré mu poskytne komfort a oddych po náročných turnajoch. Interiér si dal navrhnúť priamo autorom pútavej novostavby, v ktorej sa byt nachádza. Zadanie pre architektov konkretizoval na vzdušný priestor s minimalistickým zariadením a reprezentatívnym charakterom, s podmienkou zakomponovania prvkov z masívneho dreva.

Stĺp v hlavnej roli

Už samotný holobyt bez zariadenia pôsobil zaujímavo, svojský charakter mu dali stĺpy, jeden v spoločenskej zóne, druhý na terase. Atypicky naklonené vytvárajú v priestore určitú dynamiku. Samozrejme, ich existencia má konštrukčné opodstatnenie. Ide o špecifický prvok architektúry bytového domu, kde sa nosný stĺp na úrovni prízemia elegantne rozchádza do dvoch stĺpov. Prechádzajúc piatimi podlažiami rotujú v troch dimenziách, a tak sú v každom interiéri naklonené vždy inak.

Jasný koncept

K pocitu otvoreného priestoru vizuálne prispievajú veľkorysé presklené steny s výhľadom do exteriéru. Drevené parkety v tmavohnedom odtieni vyvažuje kontrastná biela na stenách a lakovaných dvierkach kuchynskej linky. Aj mohutný stĺp, ktorý bol pôvodne ponechaný vo farbe pohľadového betónu, získal biely náter s vysokým leskom. Ostatné prvky nábytku architekti doladili s citom tak, aby do popredia vystúpilo pár akcentov.

Prirodzená krása

„Osemdesiat percent nábytku je vyhotoveného na mieru,“ prezrádza architekt. „Dosky z orechového dreva, ktoré mali pútavú organickú textúru, som bol vyberať osobne. Na jedálenskom a konferenčnom stole sme podčiarkli krásu prírodného materiálu ponechaním hrán s prirodzenou nerovnosťou stromu i s kôrou.“ Autori návrhu sa pohrali aj s návrhom barového pultu, ktorý pôsobí, akoby sa vyklápal z deliacej steny medzi kuchyňou a vstupnou halou. Jeho konzolová konštrukcia podporuje celkový koncept vzdušnosti.

Autor projektu

Ondrej BOBER
Bluhm Partner
www.bluhmpartner.com

Už samotná stavba s unikátnymi nosnými stĺpmi a maximálnym prepojením s exteriérom vytvorila predpoklad na vizuálne pútavý interiér. Vysoké nároky klientov Bluhm Partner sú pre nás výzvou a posúvajú nás dopredu pri návrhu priestorov ušitých na mieru. Tvoríme výnimočné projekty pre výnimočných klientov.

Foto: Roman Skýba

 
Autor: PEKNÉ BÝVANIE/Inéz BÚCI
Fotogaléria
Postavený na kontraste: Stĺp a drevo vtlačili bytu pečať nevšednostiPostavený na kontraste: Stĺp a drevo vtlačili bytu pečať nevšednosti
 
3fotky
VIDEO Pekné Bývanie


 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016
 
Postavený na kontraste: Stĺp a drevo vtlačili bytu pečať nevšednosti
PEKNÉ BÝVANIE/Inéz BÚCI