Prvýkrát vo svojom: Navštívte s nami dvojizbové kráľovstvo Silvie blízko centra mesta

16.11.2017
Interiér

Moderný mestský interiér v neutrálnej farebnosti s lesklými kovovými prvkami. To boli Silviine predstavy o zariadení svojho prvého vlastného bývania.

10fotiek
Teritórium kuchyne s integrovaným jedálenským vyvýšeným sedením vymedzuje v otvorenom priestore dlažba, znížený podhľad a mozaika v mieste odstránenej priečky. O zaujímavý optický klam sa postarali zrkadlové posuvné dvere medzi spoločenskou zónou a vstupnou halou. Autor: Lýdia Czakó

Povedala dosť bývaniu v podnájmoch a rozhliadla sa po kúpe vlastného bytu. Idea bola jasná: novostavba v blízkosti centra mesta, dvojizbový byt a co najsvetlejší, teda s veľkými oknami. Známy jej odporučil poradiť sa ešte pred kúpou nájdeného bytu s architektami Mariánom Šulíkom a Barbarou Svatíkovou s ktorých prácou bol sám spokojný. Silvii sa ich realizácie zapáčili natoľko, že neváhala a oslovila ich na návrh interiéru.

Svieži ako ranná rosa: Kanadské vidiecke bývanie si vás získa svojou atmosférou

Vynašli sa

Dispozícia bytu bola vyhovujúca, ale malé zásahy ju ešte vylepšili. Zrušili dve priečky, malú vo vstupnej hale, vymedzujúcu miesto na vstavanú skriňu, a väčšiu v tvare L, ktorá oddeľovala kuchyňu pri vstupe do obývačky. V čase, keď sa rozhodli pre búracie práce, už bola položená béžová dlažba v rámci štandardného vybavenia holobytu. Keďže Silvii vyhovovala, architekti navrhli v mieste priečok ozvláštniť ju pásmi mozaiky. Zabili tak dve muchy jednou ranou: dlažbu nemuseli meniť a interiér získal originálny prvok. Nehovoriac o tom, že zbavením sa priečky pri kuchyni sa zrazu priestor spoločenskej zóny otvoril.

Šikovné riešenie: Otvorený projekt spoločenskej zóny dostal vďaka pódiám nový rozmer

Podhľad ako deliaci prvok

V pôvodnom riešení bol znížený podhľad len vo vstupnom priestore. Keďže v nom viedlo potrubie klimatizácie, bolo potrebné doriešiť jeho tvar. Architekti ho využili na optické modelovanie spoločenskej zóny a potiahli ho s jemne vysunutým zošikmením ponad kuchyňu. Aj keď je prepojená s obývačkou, znížený podhľad definuje jej odlišnú funkciu. Spoločenská zóna sa nesie v neutrálnych tónoch presne podla Silviiných predstáv, ktoré osviežuje jemná ružová na kvetoch a nastaviteľnom RGB LED osvetlení v obývačke. Podčiarkuje nežný ženský podtón tohto interiéru.

FOTO: Pozývame vás na návštevu krásneho bývania, ktorému vládne muž

Pribudli dvere

Aby si Silvia mohla zachovať súkromie v obývačke a v prípade potreby zabránila pohľadom dnu od vstupu, vytvorili tu veľké posuvné dvere. Ich zvláštnosťou je, že sú obojstranne zrkadlové. Bonusom je pocit väčšieho priestoru v oboch miestnostiach a, samozrejme, veľké zrkadlo, ktoré sa na kontrolu zovňajšku Silvii výborne hodí.

Ing. arch. Marián Šulík
Ing. arch. Barbora Svatíková
štúdio Arch Fatale
www.archfatale.sk

"Tento byt je na prvé samostatné bývanie skutočne ideálny. Dispozične bol veľmi dobre riešený, preto sme zmenili spolu s vybúraním priečky len kuchyňu z tvaru L na jednolíniovú s ostrovčekom, čím sme udali priestoru iný charakter. Vychádzali sme z prvkov už hotovej dlažby, dubových parkiet a dverí vyhotovených v štandarde, ktoré klientka chcela zachovať. K nim sme doladili zariadenie v neutrálnej sivobielej farebnosti s kovovými prvkami. Svoju úlohu na tvorbe atmosféry v spoločenskej zóne zohráva nastaviteľné RGB osvetlenie v obývačke aj podsvietenie podhľadu."

 
Autor: Inéz Búci
Fotogaléria


Najčítanejšie
 

Pekné Bývanie

 

Vaše hniezdočko

Pridať vlastné foto
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (2. časť)

27.02.2017
16fotiek

Februárové Vaše Hniezdočko: Kúpeľne našich čitateľov vás inšpirujú! (1. časť)

21.02.2017
9fotiek

Novembrové Vaše Hniezdočko: Navštívte kuchyne našich čitateľov!

01.12.2016